альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Пенсійний фонд на захисті прав людини

   Відповідно до указу Президента України від 08.12.2008 № 1149/2008 щороку в тиждень, що включає в себе 10 грудня – Міжнародний день прав людини, який відзначається в світі в пам’ять проголошення Генеральною Асамблеєю ООН Загальної декларації прав людини, проводиться Всеукраїнський тиждень права.

Метою проведення Тижнів права є підвищення загального рівня правової культури, виховання у громадян поваги до закону і прав людини, вдосконалення правової освіти населення, створення сильної, демократичної, правової держави.

   Права людини – це загальні юридичні гарантії, які захищають окремих людей та цілі групи населення від дій, що суперечать головним свободам і гідності людини. Найбільш важливим відносно прав людини є те, що вони гарантовані міжнародними стандартами, юридично захищені, сфокусовані на гідності людини, накладають зобов’язання на держави та державних діячів, не можуть бути відкинуті або відібрані, взаємозалежні і взаємопов’язані.

   Право на соціальний захист є одним із загальновизнаних соціально-економічних прав людини. У ст. 25 Загальної декларації прав людини воно виражено таким чином: «Кожна людина має право на такий життєвий рівень, включаючи їжу, одяг, житло, медичний догляд та необхідне соціальне обслуговування, який є необхідним для підтримання здоров'я і добробуту її самої та її сім'ї, і право на забезпечення в разі безробіття, хвороби, інвалідності, вдівства, старості чи іншого випадку втрати засобів до існування через незалежні від неї обставини»

   Держава відповідно до Конституції України гарантує всім громадянам реалізацію їх прав у сфері соціального захисту (ст. 46). Суспільство і держава відповідальні перед сучасним і майбутнім поколінням за рівень соціального захисту, забезпечують пріоритетність соціального захисту населення в діяльності держави, вдосконалення соціальної сфери і запровадження гідного рівня життя.

Конституція України як юридична база зобов’язань щодо безпеки життєдіяльності проголошує, що «громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Захист прав громадян в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування полягає в:

  • дотриманні та захисті прав осіб, що набули права на пенсію, щодо справедливого розміру призначеної виплати;
  • захисті прав застрахованих осіб у стосунках зі страхувальниками щодо сплати ними страхових внесків та подання достовірної інформації про застрахованих осіб;
  • наданні консультацій з пенсійних питань та своєчасному інформуванні громадськості щодо змін та нововведень в пенсійному законодавстві;
  • якісному та оперативному обслуговуванню громадян, які звертаються до управління з питань пенсійного забезпечення.

   Також для належного забезпечення прав громадян на соціальний захист державою проводиться реформування пенсійної системи.

Це як і впровадження європейських стандартів функціонування органів Пенсійного фонду України, так і  використання сучасних інформаційних і управлінських технологій, єдиних стандартів якості обслуговування громадян, що мають зробити надання послуг українцям зручними та ефективними.

    Приємним бонусом до змін у системі пенсійного забезпечення можна вважати запровадження перерахунків пенсій з 01 квітня 2018 року без додаткового звернення особи, а саме, особам, які на 01 березня року, в якому здійснюється перерахунок, набули право на такий перерахунок (відповідно до абзацу 5 пункту 4 статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» N 1058-IV, 09.07.2003 року (зі змінами)), всього перераховано 7801 особовий рахунок. Крім того, Вознесенським об’єднаним управлінням Пенсійного фонду України Миколаївської області насьогодні у зв’язку з уточненням показників середньої заробітної плати у галузях економіки України проведено 14 масових перерахунків – всього перераховано 381 особовий рахунок. Також, 9 масових перерахунків  здійснено по 297 особових рахунках з 01 січня 2018 року для осіб, які досягли віку 65 років, мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу, яким встановлюється в розмірі 40 відсотків мінімальної заробітної плати, визначеної законом про Державний бюджет України на відповідний рік, але не менше прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом (відповідно до пункту 2 статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» N 1058-IV, 09.07.2003 року (зі змінами)).

     За 2018 рік управлінням, також проведено 2 масових перерахунки у зв’язку зі змінами прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність, відповідно до Закону України «Про державний бюджет», а саме: з 01.07.2018 – перераховано 3409 особових рахунки, з 01.12.2018 – 32034 особових рахунків.

   Реалізації прав людини на соціальний захист в органах Пенсійного фонду України приділяється особлива увага, а тому працівники Вознесенського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Миколаївської області проводять особисті прийоми громадян в управлінні, виїзні прийоми у громадах, зустрічі в трудових колективах, консультації за допомогою «гарячої» лінії та інші заходи інформаційно-роз’яснювальної роботи з питань пенсійного забезпечення.

скачать dle 12.0
Дата публікації: 12.12.2018 0 1 132
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно