альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

20 жовтня - Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози

З 2005 року в Україні щорічно відзначається Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози. Його було засновано, щоб привернути увагу громадськості до стрімкого зростання показників захворюваності на рак грудей в Україні. Мета заходів цього Дня – підвищити поінформованість  населення щодо проблем раку грудної залози та наголосити на важливості діагностики захворювання на ранніх стадіях для належного лікування. 

Фахівці зазначають: в Україні щорічно близько 160 тисяч жінок дізнаються про свій діагноз, а щогодини від раку грудей помирає одна жінка. Головна причина високої смертності від цієї хвороби в нашій країні – пізня діагностика.

Саме пізнє виявлення цього захворювання стає причиною його невиліковності. Значну роль у пізньому зверненні до лікарів відіграє недостатня інформованість суспільства про справжній стан проблеми раку грудної залози, про можливості сучасної діагностики на ранніх стадіях, коли, за умов правильного лікування, шанси на повне одужання є високими.

Основними методами, які дозволяють своєчасно виявити захворювання, є регулярне самообстеження молочних залоз, огляд лікаря гінеколога чи мамолога та мамографія. З метою уточнення діагнозу можуть бути призначені деякі додаткові обстеження.

В більшості випадків рак молочної залози спорадичне захворювання, але в 5-10% може бути спадковим та проявляється внаслідок мутацій у генах. Крім того, вік та жіноча стать також підвищують ризик розвитку новоутворення. Інші потенційні фактори ризику: аборти, відсутність пологів та вигодовування груддю, підвищений рівень естрогенів.

Медики жінкам рекомендують щомісяця проводити самообстеження, і в разі виявлення ознак недуги, терміново звертатися до мамолога.

Для профілактики лікарі радять вживати якомога більше білкової їжі та овочів, займатися спортом та забути про шкідливі звички.

БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

Сектор з питань ОЗ УСЗН ВМР

скачать dle 12.0
Дата публікації: 22.10.2018 0 717
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно