альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Що корисно знати всім про синдром « сухого ока»

«Сяючі очі – здорові очі».

 Протягом дня ми моргаємо приблизно 14000 разів. Кожен рух повік розподіляє по поверхні ока неймовірно тонкий шар слізної рідини. Вона робить поверхню ока гладкою, чистою і вологою, а також захищає очі від шкідливих речовин. Слізну рідину формують слізна залоза і численні невеликі залози на слизовій оболонці ока і краях століття. При порушенні кількості або складу слізної рідини виникає таке явище, як синдром «сухого ока». Він спостерігається у одного з п'яти дорослих. Синдром «сухого ока» називають хворобою цивілізації. В даний час підтверджено вплив віку, раси та статі на рівень захворюваності: «сухе око» частіше зустрічається у жінок, ніж у чоловіків. У дітей поширеність становить близько 10 % і характеризується загальною тенденцією до збільшення.

Цей стан впливає на якість життя мільйонів людей у всьому світі. Причини розвитку синдрому «сухого ока» можуть бути різними:

 - спосіб життя і впливу навколишнього середовища: тривала робота за комп'ютером і, як наслідок, недостатнє моргання, кондиціонер, опалення, тютюновий дим, вітер, а також носіння контактних лінз;

 - внутрішні фактори: вік від 40 років і старше, деякі системні захворювання, період менопаузи у жінок, оперативні втручання на оці або прийом деяких лікарських препаратів (протизаплідні, антигістамінні і сечогінні засоби, бета-блокатори, спазмолітики).

 Ознаки « сухого ока» різні і кожен описує їх по-різному. Найчастіше офтальмологи чують такі скарги:

 - відчуття чужорідного тіла / "піску" в очах;

 - свербіж, печіння, біль;

 - швидка стомлюваність очей;

 - злипання повік вранці;

 - почервоніння коньюктиви;

 - підвищене виділення слизу;

 - підвищена чутливість до світла.

Чому ж виникає біль при синдромі « сухого ока»? Рогівка є вкрай чутливою структурою, оскільки містить близько 7 тис. нервових рецепторів. Щільність нервових закінчень в рогівці в 40 разів вище, ніж в пульпі зуба, а загальна чутлива іннервація в 300 разів перевищує таку шкіри. Тому будь-яке пошкодження поверхні ока викликає гострий біль.

Як захистити очі від розвитку синдрому « сухого ока» :

 - робіть короткі перерви при тривалій роботі за комп'ютером;

 - регулярно моргайте;

 - провітрюйте приміщення;

 - при кондиціонуванні/ опаленні приміщень зволожуйте повітря;

 - пийте достатньо води;

 - захищайте очі від вітру;

 - додайте в свій раціон харчування достатню кількість Омега-3 жирних кислот і вітамінів групи В;

 - для збереження комфорту і якості життя відновлюйте і підтримуйте баланс слізної плівки, використовуючи штучні замінники сльозової рідини, рекомендовані офтальмологом.

 - регулярно відвідуйте офтальмолога.

Пам'ятайте: тільки лікар, провівши обстеження, визначить можливу наявність «синдрому сухості очей», поставить остаточний діагноз і призначить відповідне лікування, підібравши оптимальні зволожуючі краплі, а також порадить як адаптувати свій спосіб життя, щоб підтримати здоровий природний блиск очей.

БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

Сектор з питань ОЗ УСЗН ВМР

скачать dle 12.0
Дата публікації: 10.10.2018 0 1 182
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно