альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Нова професійна послуга - патронат над дитиною

На виконання статей 252, 253 та 256 Сімейного кодексу України Урядом затверджено Порядок створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя; Порядок оплати послуг патронатного вихователя та виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя та Типовий договір про патронат над дитиною (постанова Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 року № 148).

Патронатом над дитиною  у сімейному праві називається тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім'ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Патронатним вихователем може стати громадянин України, який:

-  має позитивний досвід виховання дітей;

-  має відповідні житлові умови для надання послуг догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні;

-  не має судимості;

- стан здоров'я якого дозволяє забезпечувати догляд та виховання дітей;

- зібрав та надав відповідний пакет документів;

-  пройшов навчання та отримав довідку та рекомендацію за результатами навчання.

Обов'язковою є письмова згода всіх членів сім'ї кандидата у патронатні вихователі. У сім'ю патронатного вихователя можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які є рідними братами та сестрами, або діти, які виховувалися в одній сім'ї.

Основними завданнями патронатних вихователів є :

-  забезпечення догляду, виховання, збереження життя та здоров'я дитини в період її перебування в патронатній сім'ї;

- соціально-педагогічна підтримка та сприяння медичній, психологічній і соціальній реабілітації дитини;

- створення умов для підтримки контактів дитини з її біологічними батьками, родичами, окрім випадків, коли це може завдати шкоди життю і здоров'ю дитини;

- підготовка дитини до повернення в біологічну сім'ю чи влаштування в іншу форму сімейного виховання.

Фінансування послуг патронату складається з оплати послуги (праці патронатного вихователя), а також соціальних виплат на дітей, влаштованих під патронат. Соціальні виплати становлять 2 прожиткових мінімуми на кожну дитину відповідного віку. Розмір оплати за послугу патронату над дітьми прирівняний до 5 прожиткових мінімумів для працездатної особи. Сьогодні ця сума разом із податками складає більше 8,5 тисяч гривень. Також установлена система надбавок у розмірі 10 відсотків за кожну наступну дитину, а також за складність у разі влаштування до сім’ї патронатного вихователя новонародженої дитини, дитини з ВІЛ-інфекцією, дитини з вадами розвитку чи інвалідністю, неповнолітньої вагітної тощо.   

Оптимальний термін перебування дитини в сім'ї патронатного вихователя визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин, їх впливу на стан дитини та не повинен перевищувати три місяці. В особливих випадках за рішенням органу опіки та піклування термін перебування може бути подовжений, але не повинен бути більший за шість місяців.

З питань оформлення патронату над дитиною, Ви можете звернутися до Вознесенського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, за адресою:

 м. Вознесенськ, вул. Центральна, 22. Т – (05134) 3-21-07

ВМЦ СССДМ Вознесенської міської ради

скачать dle 12.0
Дата публікації: 17.04.2018 0 1 526
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно