альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Компенсація за знищене майно. Хто може розраховувати на компенсацію та як стати учасником?


Хто може розраховувати на компенсацію?


    Компенсація передбачена за житло, яке було зруйноване під час великої війни і має одного власника. Мова про квартири, приватні будинки, садові й дачні будинки, об'єкти незавершеного будівництва. Житло має бути внесене до Держреєстру речових прав на нерухоме майно – зробити це можна онлайн на порталі Дія.

 

    Претендувати на компенсацію можуть українці, які є власниками нерухомості; ті, хто інвестував у будівництво; члени житлово-будівельних кооперативів, які викупили квартиру, але не оформили право власності на нього. Компенсацію також отримають спадкоємці зазначених осіб.

 

   Що робити людям, які подавали заявку на компенсацію на першому етапі, коли під програму підпадало житло з незначними пошкодженнями, і чиє житло від того моменту було повністю зруйноване? У такому випадку, можна подати нову заявку, адже змінився статус житла - з пошкодженого на знищене.

 

   Компенсація виплачується за чергою в кожному населеному пункті. Учасники бойових дій, особи з інвалідністю, отриманою внаслідок війни, ті, кого призвали на військову службу під час мобілізації, багатодітні сім’ї та особи з інвалідністю першої та другої груп матимуть пріоритетне право.

   Не зможуть отримати компенсацію люди, які перебувають під санкціями, судимі за злочини проти держави, а також спадкоємці таких осіб.

  Компенсація за зруйноване житло надається на зведення будинку садибного типу, садового або дачного будинку. Кошти переказуються на поточний рахунок. Умови використання такі ж, як і у випадку надання компенсації за пошкоджене майно: на придбання будівельної продукції та оплату відповідних робіт.

   Також компенсацію можна направити на придбання квартири чи іншого житлового приміщення. Людина, яка обирає такий варіант, отримує спеціальний житловий сертифікат: електронний документ, що підтверджує гарантії від держави на придбання нерухомості або інвестування в будівництво. Сертифікат заборонено передавати третім особам.

   Цей сертифікат протягом п'яти років може використати тільки власник або його спадкоємець. Придбане таким чином житло не можна продавати протягом п'яти років.

Із сертифікатом треба звернутися в ЦНАП або до нотаріуса та відмовитися від прав на знищене житло. Зруйновану нерухомість буде замінено новою, на яку отримаєте право власності.

   Після отримання коштів компенсації потрібно буде також відмовитися від майбутніх репарацій від держави-агресора.



Як стати учасником програми?

  Заява про надання компенсації подається до спеціальної комісії. Зробити це можна під час дії воєнного стану та протягом 90 днів після його закінчення (на території, де розташована нерухомість).

Подати заяву на отримання компенсації можна кількома способами:

  • в електронному вигляді через "Дію", обравши послугу "Компенсація за знищене майно";

Також найближчим часом послуга також буде доступна:

  • у паперовому вигляді через Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП);
  • у паперовому вигляді через органи соціального захисту населення або нотаріуса.

 

     Прийом заявок діятиме протягом усього воєнного стану та ще протягом 1 року після його скасування.

   Також компенсацію можна буде отримати на житло, яке постраждало після скасування воєнного стану, але через наслідки війни. Наприклад, через детонацію снаряда. Такі заяви можна буде подати протягом трьох років після скасування воєнного стану.

 

    У заяві про надання компенсації треба зазначити дані про знищений об’єкт нерухомості (площа, місце розташування), відомості про заявника.

   Якщо отримувач компенсації сам провів оцінку вартості пошкодженої нерухомості, треба додати реєстраційний номер звіту про оцінку. Це ж стосується звіту про можливість або неможливість відновлення нерухомості.

  До заяви треба додати документи, що підтверджують право власності на нерухомість; про інвестування в будівництво; про членство в житлово-будівельному кооперативі; про смерть власника, якщо заяву подають спадкоємці; про пріоритетне право на отримання компенсації.

 

  Щоб використати житловий сертифікат, після вибору житла потрібно подати ще одну заяву. У ній вказуються відомості про житло, яке людина планує придбати (адреса, площа, кількість кімнат), попередньо узгоджену з її власником ціну, дані житлового сертифіката (номер та дата, сума компенсації) та контактну інформацію (номер телефону, поштову адресу, електронну адресу).


Як рахуватимуть розмір компенсації?


    Розмір компенсації розраховує комісія за спеціальною формулою, яку визначив Кабмін.

    Під час розрахунку розміру компенсації за знищену нерухомість враховуються середня вартість квадратного метра в Україні на вторинному ринку в лютому 2022 року, кількість кімнат (для квартири), загальна площа, рік зведення (для квартири).

  Формули розрахунку компенсації за зруйновані квартиру та приватний будинок відрізняються. У другому випадку не враховуються кількість кімнат та рік забудови. Також відрізняється середня вартість квадратного метра таких об’єктів.

   Максимальний термін розгляду заяв становить 30 днів. Після цього в "Дію" надійде сповіщення про рішення комісії. Якщо заяву подавав спадкоємець, то рішення буде після отримання свідоцтва про право на спадщину.

   Сума компенсації розраховується індивідуально залежно від вартості зруйнованого житла. Житло по компенсації можна буде отримати тільки на підконтрольній Україні території, і його вартість має бути приблизно рівною з вартістю зруйнованого житла. Різницю власник доплачує сам.

    Діяти сертифікат буде 5 років. Протягом цього періоду ним можна буде скористатися. 



скачать dle 12.0
Дата публікації: 11.08.2023 0 297
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно