альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Обережно – отруйні гриби!

Що може бути кращим за відпочинок у лісі? Напевно Ви не один раз про це запитували себе. А і справді: чисте повітря, веселий спів птахів, лісна прохолода і звісно ж найулюбленіша їжа багатьох - це гриби.

А що ми знаємо про гриби? На сьогодні описано близько 70 тис. грибів, більшість з яких міцелярного типу, а інші одноклітинні (наприклад, дріжджі). У побуті грибами часто називають плодове тіло (скорокарп), що має ніжку та спороносну шапку з радіальними пластинами або трубками, а інше - грибок або пліснява.

Ми поділяємо гриби на їстівні, умовно їстівні та отруйні. Але нажаль, навіть досвітчені грибники інколи до свого кошика збирають гриби, якими можна отруїтися, так як гриби можуть мутувати з різних на те причин; мають двійників; гриби - це є природна гумка, яка вбирає в себе всі токсичні відходи виробництва або тяжкі метали та токсичні речовини, які є при вихлопі автомобіля; в їжу потрапляють застарілі гриби та гриби неправильного приготування, особливо це стосується грибів умовно їстівних.

До смертельно отруйних грибів відносяться:

– бліда поганка (мухомор зелений);

– опеньок сірчано-жовтий;

– волоконниця Патуйяра, плютка.

До дуже отруйних грибів відносяться:

– мухомор білий;

– мухомор червоний;

– мухомор пантерний.

До просто отруйних грибів відносяться:

– опеньок цегляно-червоний, несправжній;

– печериця рудіюча.

Ці види отруйних грибів поширені на всій території України.

Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

При отруєнні грибами терміново викличте "Швидку медичну допомогу". Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок) коли промивні води стануть чистими. Після надання первинної допомоги дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану. З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Забороняється вживати будь-які ліки та їжу, алкогольні напої, молоко, адже це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Щоб запобігти отруєння грибами, дотримуйтесь заходів та правил, які необхідно виконувати кожному, хто збирає та споживає гриби:

– збирати гриби треба тільки під контролем досвідчених грибників;

– гриби, в яких ви сумніваєтесь, ніколи не кладіть до кошика;

– якщо ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);

– краще збирати гриби рано вранці, вони свіжі, міцні, добре зберігаються;

– збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні;

– не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах; а також гриби з ушкодженою ніжкою, старих, зів'ялих, червивих або ослизлих;

– купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях ;

– вдома ще раз перегляньте всі зібрані гриби. Якщо помітите отруйний або невідомий вам гриб – одразу ж викиньте його;

– ніколи не куштуйте сирих грибів, в яких ви сумніваєтесь;

– гриби підлягають кулінарній обробці в день збору;

– зібрані гриби необхідно добре промити – не менше трьох разів аби відмити весь бруд. І в цей же день приготувати гриби, тобто відварити, посмажити чи законсервувати;

– варити всі гриби треба як мінімум у двох водах. Не стільки важливий час варіння, скільки кількість зміненої води;

– при консервуванні грибів треба використовувати оцет, щоб не допустити інших харчових отруєнь, наприклад ботулізму, який характерний для всіх загерметизованих консервів;

– не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних;

– при вживанні грибів чи страв із них слід їх їсти у невеликій кількості, якщо за ніч чи день ніяких неприємних симптомів не виникло, тоді можна вживати далі.

Запам'ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Без грибів можна прожити. Якщо все таки ви не можете відмовитись від грибів, то будьте дуже пильні та обережні. Гриби легковажності можуть не пробачити.

                                                                                                         Відділ з питань цивільного захисту населення

                                                                               та надзвичайних ситуацій Виконавчого комітету

Вознесенської міської ради

скачать dle 12.0
Дата публікації: 18.06.2018 0 3 099
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно