БОТУЛІЗМ
Підрив Каховської ГЕС - це найбільша техногенна катастрофа за весь час незалежності
України.
Екологи та лікарі кажуть, що у воду потрапило багато небезпечних речовин, які можуть викликати спалахи кишкових інфекцій, гепатиту, ботулізму, холери та навіть сибірської виразки.
Ботулізм — це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.
Ботулізм викликають консервовані в домашніх умовах м’ясо та риба. Причиною може стати те, що продукти погано вимили чи неправильно термічно обробили. Ботулізм не має запаху чи смаку, тож навіть консерви, в яких усе гаразд із терміном придатності, можуть бути заражені. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо).
Симптоми ботулізму можуть спостерігатись від кількох годин до кількох днів після впливу бактерій, які є збудниками ботулізму, або їх токсинів.
Спочатку відмічаються такі клінічні прояви, як нудота, блювота, шлункові спазми, діарея або закреп, в подальшому виникає параліч, який поширюється по тілу від голови до ніг.
Ботулізм є дуже серйозним захворюванням, тому при появі симптомів негайної зверніться за медичною допомогою.
Щоб убезпечити себе від ботулізму, треба готувати продукти в належних умовах. Не купувати домашню консервацію на стихійному ринку та завжди піддавати термічній обробці м’ясо й рибу. Бактерії ботулізму, які є небезпечними для людини, гинуть під час кип’ятіння за 10–15 хв.
Бережіть себе та своїх рідних.
Дата публікації: 13.06.2023
0
160