альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Микола Рудик про обмін посвідчення водія за кордоном та запуск надання послуги ще у трьох країнах світу

Тема обміну посвідчення водія за кордоном актуальна цього тижня, бо одразу в трьох країнах запрацювали мобільні програмно-технічні комплекси  наших колег із Державної міграційної служби України: в Туреччині, Словаччині та Чехії. Але поки що ці нові підрозділи ДП «Документ» ще не обмінюють посвідчення водія. Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині Новини» розповів начальник Головного сервісного центру МВС Микола Рудик.

Адміністратори центрів Інспектори підрозділів у Стамбулі, Братиславі та Празі уже активно надають послуги з оформлення паспортних документів для громадян України й паралельно навчаються, аби надавати послугу обміну посвідчення водія.

«Станом на сьогодні 23 лютого, послуга обміну водійського надається в 4 центрах ДП «Документ» у Польщі — це Варшава, Краків, Гданськ і Вроцлав. Із початку року уже успішно обміняно близько 3 тисяч українських посвідчень водія у Польщі. А від початку нашої співпраці — маю на увазі співпрацю сервісних центрів МВС та підрозділів Міграційної служби України — обміняно понад 5 800 посвідчень», — повідомив Микола Рудик.

Коли ж послуга обміну українського водійського на таке ж українське може стати доступною у ще трьох країнах?

«Важко загадувати в наші буремні часи. Але плануємо, що через тиждень. Усі необхідні кроки для того, щоб розширити географію послуги обміну посвідчення водія, ми робимо», — зазначив начальник Головного сервісного центру МВС.

Послуга надаватиметься так само як і в Польщі — за таким же алгоритмом. Адміністратор ДП «Документ» прийматиме від водія документи, фотографуватиме його і оформить заявку, яка потрапляє на розгляд адміністратору сервісного центру МВС в Україні. Водія перевіряють за всіма базами і якщо нема перешкод для обміну, то схвалюють виготовлення нового посвідчення водія. У разі схвалення такої заявки, за кордоном відбувається і друк посвідчення водія на спеціальному принтері.

У яких випадках надається послуга обміну посвідчення водія та які документи потрібні для обміну?

«Хотів би наголосити на різниці. Послуга обміну та послуга відновлення відрізняються», — пояснив Микола Рудик.

За кордоном відновлення посвідчення водія поки немає, є тільки обмін. Це коли у водія, наприклад:

-закінчився термін дії посвідчення водія — переважно актуально для виданих вперше посвідчень, бо у них термін дії 2 роки;
-або коли посвідчення затерлось і написи на ньому більше не читаються;
-коли водій змінив ім’я або прізвище — переважно актуально для жінок, які вийшли заміж та змінили прізвище або навпаки розлучились і повернули дівоче прізвище.

«Тобто, послуга обміну, це коли в особи є фізичний документ і вона лишає його адміністратору. Для отримання послуги необхідно подати ще паспорт громадянина України із зазначеним у ньому зареєстрованим місцем проживання. Якщо паспорт у форматі ID-картки без наявних відомостей про реєстрацію місця проживання разом надається витяг про реєстрацію місця проживання особи. А також довідка платника податків», — пояснив Микола Рудик.

У 2023 році вже видано 222 700 національних посвідчень водія, з них 2 890 у зв’язку з обміном на території Польщі. А понад 85 тисяч у зв’язку з обміном на території України і майже 9 тисяч нових посвідчень у зв’язку з відновленням на території України. Прослідковується динаміка зростання попиту на ці послуги, якщо порівнювати з минулим роком. А що стосується реєстраційних дій з транспортними засобами, то цього року сервісні центри МВС провели понад 230 тисяч операцій.  Минулого року за такий же період це число було більшим і сягало майже 308 тисяч реєстраційних дій. По реєстраційних діях варто констатувати спад.
скачать dle 12.0
Дата публікації: 24.02.2023 0 133
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно