альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Влаштований росією екоцид: якої шкоди окупанти заподіяли довкіллю і скільки заплатять за свої злочини

З початку повномасштабного вторгнення росія завдала катастрофічної шкоди українському довкіллю. Окупант і зараз продовжує нівечити ліси, воду, повітря, моря, надра та заповідники. Днями виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Франс Тіммерманс заявив, що Україна має зібрати докази злочинів росії проти природи та довкілля, щоб змусити її виплатити репарації за екоцид. Скільки збитків українські екологи уже нарахували, та які природні ресурси страждають від війни найбільше  — у матеріалі Центру громадського моніторингу та контролю.

Отруєне повітря і важкі метали у ґрунті


«Росіяни вдарили ракетами по промисловим та інфраструктурним об'єктам» — такі повідомлення не рідкість з початку війни, але окрім смертей та руйнувань, атаки ворога негативно відбиваються на тому, що нас оточує. У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України вказують, що масштабні пожежі на такого роду об'єктах призводять до отруєння повітря особливо небезпечними речовинами, які вітер може переносити на великі відстані. А руйнування будівель і поселень призводить до забруднення довкілля будівельним сміттям та азбестом (наслідки проявлятимуться роками).
Міни та нерозірвані вибухонебезпечні предмети — це ще один удар нанесений природі. За даними ДСНС 30% території України нині заміновано. Своєю чергою, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець розповідає, що фрагменти боєприпасів вивільняють у довкілля важкі метали (хром, цинк, залізо, мідь, ртуть), що проникають у ґрунтові води та потрапляють у харчовий ланцюг людини.
У Держекоінспекції опублікували дані, що за десять місяців повномасштабного вторгнення росії в Україну, забруднено небезпечними речовинами 280 132 м2 ґрунтів (це навіть більше за площу Великої Британії). Також 686 168 тонн нафтопродуктів згоріло внаслідок обстрілів, забруднивши  атмосферне повітря небезпечними речовинами.

Ліси і заповідники уражені війною


Внаслідок дій країни-агресора зазнали шкоди понад 3 млн гектарів українських лісів та понад 900 тис. гектарів природоохоронних територій. Про це наприкінці минулого року повідомили  у Міндовкілля.
У Держекоінспекції України зазначили, що 59 150 га лісів та інших насаджень випалено ракетами та снарядами. При цьому деякі з них можливо відновлюватимуться протягом десятка років, і це за найоптимістичніших розрахунків, а решта — втрачені назавжди.
Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець розповів, що ліси — це одна з найбільш вразливих до мінування екосистем. «Міна детонує, займає суху траву й деревину. Виникає лісова пожежа. Якщо загоряння не сталося, уламки потрапляють у дерева. Далі — корозія та отруєння рослинності», — пояснив урядовець. На початку листопада минулого року, у Всесвітньому фонді природи WWF-Україна інформували, що окупованими залишаються 8 заповідників та 10 національних природних парків.


Загроза зникнення тварин


Вибухи та пожежі, спричинені повномаcштабним вторгненням росії, негативно впливають і на тваринний світ.  Наприклад, налякані звірі масово покидають території, а на нових часто не знаходять  умов для існування.  У Міндовкіллі зазначили, що 600 видів тварин та 750 видів рослин та грибів перебувають під загрозою через військові дії.
У Всесвітньому фонді природи WWF-Україна розповідають, що Україна може втратити деякі види тварин через війну. Першочергово під загрозою зникнення рідкісні, ті, що трапляються у степовій зоні, де відбуваються найзапекліші бої та найбільші руйнування. Приміром, у зоні ризику червонокнижні тварини: перегузня, орел степовий і бабак (відомий на всю Україну «віщун» приходу весни, здебільшого мешкає на території Харківської та Луганської областей. І навіть прикрашає герб останньої).
Також раніше Президент України зазначив, що внаслідок російської агресії загинули 6 мільйонів свійських тварин.

Застосунок «ЕкоЗагроза»


Усе вищезазначене — це далеко неповний список злочинів російських військових проти довкілля і спричиненої шкоди, яка «відгукуватиметься» роками. Нині долучитись до фіксації злодіянь окупантів може кожен охочий. Раніше Міндовкілля запустило офіційний сайт і мобільний додаток «ЕкоЗагроза». Там українці можуть повідомляти про всі факти екологічних злочинів проти довкілля, свідками яких вони стали. Та головне — отримати достовірну інформацію про стан повітря, води, ґрунту та інші довкіллєві дані, щоби вберегти своє здоров’я.

Загальні збитки


Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України нині активно рахує збитки від злочинів російських окупантів. За 2022 рік — зафіксували 2 278 фактів шкоди довкіллю на загальну суму збитків  1,69 трильйона гривень. А правоохоронцям передали 865 матеріалів для кримінальних проваджень.
скачать dle 12.0
Дата публікації: 24.01.2023 0 109
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно