альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Пенітенціарна пробація - повернення в суспільство

Безпека суспільства – найголовніша мета пробації в Україні, яка здійснюється шляхом комплексу заходів, що мають на меті виправлення та повернення у суспільство засуджених.
Відповідно Закону України «Про пробацію», пенітенціарна пробація - це підготовка осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, до звільнення з метою трудового і побутового влаштування таких осіб після звільнення за обраним ними місцем проживання.
Для засуджених, особливо тих, які тривалий час відбували покарання, адаптація до життя на волі в сучасних умовах може бути досить складною. З’являються такі труднощі, як: побутова невлаштованість, відсутність житла, значні складнощі у працевлаштуванні та інше.
Не пізніше ніж за три місяці до закінчення строку покарання засудженого, під час підготовки засудженого до звільнення, адміністрацією установи виконання покарань здійснюється моніторинг проблемних питань засуджених, які готуються до звільнення, та їхніх можливих потреб після звільнення. Залежно від отриманої інформації про потреби засудженого, з’ясувавши його наміри та прийнявши відповідну заяву, адміністрація установи виконання покарань надсилає до органу пробації відповідні повідомлення-запити.
Отримавши таке повідомлення-запит, персонал органу пробації вживає заходів щодо його відпрацювання в безпосередній взаємодії з органами місцевого самоврядування, суб’єктами соціального патронажу за обраним засудженим місцем проживання і сприяє засудженим, які готуються до звільнення, у: визначенні намірів щодо місця проживання після звільнення; працевлаштуванні працездатних осіб працездатного віку; влаштуванні до спеціалізованої установи для звільнених осіб, іншої установи (закладу) соціальної підтримки (догляду), закладу для бездомних осіб), закладів соціального обслуговування; наданні соціальних послуг; госпіталізації до закладів охорони здоров’я; вирішенні інших проблемних питань. Про результати проведеної роботи уповноважений орган з питань пробації сповіщає установу виконання покарань.
З початку року до Вознесенського районного відділу філії ДУ «Центр пробації» в Миколаївській області від установ виконання покарань надійшло 12 повідомлень запитів відносно 12 осіб, які готуються до звільнення та надані відповіді щодо можливості:
-проживання після звільнення за обраним місцем мешкання – 12
-працевлаштування – 4
-осіб віком до 35 років з метою організації соціального супроводу центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, отримання соціальних -послуг у закладах соціального обслуговування – 1.
Підготовка до звільнення є складовою частиною процесу виправлення та ресоціалізації засуджених, становлення на життєву позицію, яка відповідає соціальним нормам, і безпосередньо орієнтується на підвищення соціально-психологічної компетентності та здатності долати життєві труднощі, пов’язані з тривалою соціальною ізоляцією.

Інспектор Вознесенського РВ філії ДУ «Центр пробації»
в Миколаївській області старший лейтенант внутрішньої служби
Олена ГРИБ
скачать dle 12.0
Дата публікації: 28.10.2021 0 413
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно