альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Деінституалізація - шлях від інтернатного закладу до сім’ї

21 травня в приміщенні виконкому відбувся круглий стіл на тему:  «Реалізація Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки» в м. Вознесенську. У заході взяли участь заступник міського голови Путій Ю. В., начальник Служби у справах дітей Вознесенської міської ради Тичинська Ж. П., директор Вознесенського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді міської ради Петрушкова Т. А. та адміністрація Вознесенської загальноосвітньої школи-інтернату «Обдарованість». Головне питання,яке було винесено на обговорення між учасниками круглого столу – влаштування дітей, що проживають в сім’ях до загальноосвітньої школи-інтернату в рамках нового законодавства.

Начальник Служби у справах дітей Вознесенської міської ради Тичинська Ж. П. зазначила, що згідно з Конституцією України держава зобов’язана утримувати лише дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, та повинна забезпечувати безоплатність повної загальної середньої освіти в державних і комунальних навчальних закладах. Обов’язок утримувати дитину до досягнення нею повноліття покладено на батьків. Окрім цього,  ознайомила присутніх з нормативно-правовими актами щодо цього питання. Так, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 09.08.2017 № 526-р «Про Національну стратегію реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки та план заходів з реалізації її І етапу» службою у справах дітей облдержадміністрації  підготовлено проект розпорядження голови Миколаївської облдержадміністрації від  23 листопада 2017 року №484-р «Про затвердження плану заходів з реалізації І етапу у 2017-2018 роках «Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки» в Миколаївській області». Відповідно до цього, розпорядженням Миколаївської облдержадміністрації від  01 лютого 2018 року №9-р  утворено міжвідомчу робочу групу з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей в Миколаївській області.

Виконання постанови Кабінету Міністрів України від 09 серпня 2017 року №576 «Про внесення змін до Типового положення про комісію з питань захисту прав дитини і Положення про загальноосвітній навчальний заклад» - це перший крок для реалізації Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки та відповідного плану заходів. З прийняттям цієї постанови для влаштування дитини до загальноосвітньої школи-інтернату батьки зобов’язані надати рішення комісії з питань захисту прав дитини про доцільність такого влаштування.

Зазначеною комісією буде вирішуватись доцільність влаштування дитини до загальноосвітньої школи-інтернату шляхом вивчення умов сім’ї дитини, що призводять до такого рішення. При цьому суб’єкти соціальної роботи із сім’ями, дітьми та молоддю, які входять до складу комісії, зобов’язані вжити вичерпних заходів щодо соціальної підтримки родини з метою недопущення потрапляння дитини до інтернату.

Відповідно до внесених в законодавство змін передбачається, що зарахування учнів до загальноосвітніх шкіл-інтернатів можливе тепер тільки за умови, якщо через стан здоров’я чи режим робочого часу батьків дитини або осіб, які їх замінюють, ускладнюється виховання і догляд дітей (тривале стаціонарне лікування, роз’їзний характер роботи, змінна робота, вахтовий метод роботи).

В інших випадках, коли складні життєві обставини сім’ї встають на заваді батькам у повноцінному виконанні ними своїх обов’язків по вихованню дитини, громада зобов’язана надати їм допомогу, що вирішуватиметься на комісії з питань захисту прав дитини.

Директор Вознесенської загальноосвітньої школи-інтернату «Обдарованість» Доценко Л.О.  запропонувала розглядати на комісії з питань захисту прав дитини при виконкомі кожну заяву батьків щодо влаштування дитини до інтернатного закладу з урахуванням життєвих обставин родини.

Директор Вознесенського центру соціальних служб для сім’ї,дітей та молоді міської ради Петрушкова Т.А., зауважила, що при виявленні складних життєвих обставин родини, їй  надається комплекс соціальних послуг.

Основним кроком у процесі реформування системи інституційного догляду та виховання дітей повинен стати розвиток соціальних послуг для сімей з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах. Саме це дасть змогу поступово зменшити наповнення інтернатів дітьми за заявами батьків шляхом попередження влаштування та реінтеграції дітей до біологічних родин.

В контексті реформування системи інституційного догляду та виховання дітей слід розглядати запровадження нової для України послуги патронату над дитиною, як альтернативи інституційному догляду дітей, які через складні життєві обставини тимчасово не можуть проживати у власних родинах.

Ж.П.Тичинська, начальник Служби у справах дітей

Вознесенської міської ради

скачать dle 12.0
Дата публікації: 30.05.2018 0 1 413
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно