альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Досудова доповідь - що це?

Складання досудової доповіді органом пробації є одним з основних напрямків його роботи та полягає у збиранні інформації, яка характеризує особу обвинуваченого, що допомагає суду у прийнятті справедливого й об’єктивного рішення.
З матеріалів досудової доповіді суд отримує інформацію не лише про неправомірний вчинок, але й іншу інформацію про особу, яка вчинила правопорушення, про її життя, обставини, які могли призвести до скоєння злочину, а також про заходи, які, на думку органу пробації, могли б усунути такі обставини у майбутньому. Але слід зауважити, що хоча досудова доповідь і приймається судом до уваги при винесенні справедливого рішення, вона не може використовуватися як доказ винуватості чи невинуватості обвинуваченого.
Починається все з того, що суд своєю ухвалою доручає органу пробації скласти досудову доповідь щодо особи, яка обвинувачується у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості, або навіть тяжкого злочину, за який нижня межа санкції статті передбачає покарання, що не перевищує п'ять років позбавлення волі.
Своєю чергою орган пробації з’ясовує кримінальну історію обвинуваченої особи, її сімейний стан та відносини у сім'ї, житлові умови, дані про роботу та фінансове положення, спосіб проведення вільного часу, наявність алкогольної або наркотичної залежності, дані про фізичне та психічне здоров’я. Також проводиться аналіз соціального оточення обвинуваченої особи та її психологічних особистісних характеристик, з метою з’ясування обставин, що можуть створити умови для вчинення злочину (так звані фактори ризику).
Звичайно, обвинувачена особа теж безпосередньо бере участь у складанні досудової доповіді, адже від її активності під час складання та від правдивості наданої нею інформації буде залежати неупереджений висновок органу пробації щодо перспективи позитивних змін. Також обвинувачена особа може надавати свої зауваження або уточнення до досудової доповіді в усній або письмовій формі, а також отримувати необхідні роз’яснення під час складання. На будь-якому етапі складання досудової доповіді, обвинувачена особа може відмовитись від участі у її складанні, це є правом особи, але відмова не є підставою скасування складання досудової доповіді, яка все одно буде надана до суду. Перед направленням досудової доповіді до суду працівник органу пробації викликає обвинувачену особу для ознайомлення з її змістом.
Отже, досудова доповідь, в першу чергу, зосереджує увагу на особистості правопорушника, на його потребах та проблемах, наголошуючи на обставинах та факторах, які призвели до вчинення ним кримінального правопорушення, а також на заходах, що запобігатимуть настанню таких обставин у майбутньому.

Начальник Вознесенського МРВ філії
ДУ «Центр пробації» в Миколаївській області Стажилов А.П.
скачать dle 12.0
Дата публікації: 20.01.2021 0 756
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно