альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

26 квітня - День Чорнобильської трагедії. Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф

Зазначений день відзначається щорічно, починаючи з 2017 року. Генеральна Асамблея ООН проголосила цей день резолюцією A|RES|71|125 від 8 грудня 2016 року

Вночі 26 квітня 1986 року в 01:23 на Чорнобильській АЕС, що знаходиться на території України, стався вибух.
Аварія на Чорнобильській АЕС – один з похмурих символів трагедії, до якої може призвести техногенна катастрофа.
Будівля четвертого енергоблоку, покрівля машинного залу частково обвалилися. У різних приміщеннях і на даху виникло понад 30 вогнищ пожежі. В результаті аварії стався викид в навколишнє середовище до
380 000 000 кюрі радіоактивних речовин, зокрема ізотопів урану, плутонію, йоду-131, цезію-134, цезію-137, стронцію-90.
Ця катастрофічна аварія трапилася при плановому відключенні реактора, що тривало всього 20 секунд. Її результатом стало згубне радіоактивне зараження в радіусі 30 кілометрів. Всього в атмосферу було викинуто близько 520 небезпечних радіонуклідів. Загальна площа радіаційного забруднення України склала 50 тисяч квадратних кілометрів в 12 областях, радіаційному забрудненню піддалися і регіони РРФСР з територією майже 60 тисяч квадратних кілометрів і з населенням 2,6 мільйона осіб. Також були забруднені 46,5 тисяч квадратних кілометрів території Білорусії, де проживало до 20 % населення цієї країни.
Загальна кількість тільки ліквідаторів цієї аварії (включаючи наступні роки) склала близько 600 тис осіб.
Чорнобильська катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком. Радіоактивна хмара від аварії пройшла над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США. Приблизно 60 % радіоактивних речовин осіло на території Білорусії. Близько 200 000 осіб були евакуйовані із зон забруднення.
За Міжнародною шкалою ядерних подій чорнобильська аварія оцінюється по максимальному 7 рівню і характеризується як «важкі наслідки для здоров’я людини та для навколишнього середовища».
Трагедія забрала життя тисяч людей, стала причиною багатьох, в основному онкологічних захворювань, принесла величезний збиток для навколишнього середовища і, в кінцевому рахунку вплинула навіть на хід історії. Жахливі наслідки цієї трагедії відчуваються й досі.
Чорнобиль - це не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків — пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, медиків, які відправились на зустріч невідомій небезпеці, виявивши жертовність та високий патріотизм, зупиняючи ядерну катастрофу. Ризикуючи своїм життям та здоров’ям, вони виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу й подальшого розповсюдження радіації.
Смертельні промені радіації виявилися безсилими перед героїзмом і самовідданістю тих чоловіків і жінок, які зійшлися в нерівному бою з ядерною стихією в Чорнобилі. Їхній подвиг назавжди увійшов до літопису мужності й патріотизму українського народу.
6 квітня 1996 року, до 10 річниці аварії, з ініціативи Чорнобильської пожежної частини № 4, біля в'їзду до міста було відкрито пам'ятник пожежникам, які ціною власного життя гасили пожежу після аварії. На пам’ятнику можна прочитати короткий напис: «Тим, хто врятував світ».
Шановні учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС! Вам – найщиріші слова вдячності та доземний уклін за високу громадянську позицію, сміливість та відвагу. Схиляємо голови перед світлою пам'яттю тих, чиї життя обірвав смертоносний атом.
Нехай чорнобильські дзвони озвуться в наших душах жалем, милосердям та співчуттям.
Будемо пам’ятати Чорнобиль! Сучасне покоління повинно проявити піклування про те, щоб на долю людства більше не випадало таких жахливих катастроф.

КЗ «Бібліотечна мережа м. Вознесенська»
скачать dle 12.0
Дата публікації: 26.04.2020 0 560
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно