альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

З Днем Конституції України!

28 червня, в Україні відзначається одне з найважливіших державних свят - День Конституції України. Відповідно до Конституції, день ухвалення Основного Закону є державним святом – Днем Конституції України.

28 червня 1996 року Верховна рада України прийняла Конституцію України – першу Конституцію незалежної української держави. Депутати працювали над проектом, залишаючись у сесійній залі всю ніч з 27 на 28 червня. Парламентарії врахували зауваження Президента України, а також підтримали всі спірні статті проекту – про державні символи України, про державну українську мову, про право приватної власності в Україні. Прийняття конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність. Прийняття конституції було найважливішим кроком в забезпеченні прав людини і громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.

Перша в історії України Конституція з'явилася 5 квітня 1710 року. Її створив Пилип Орлик - гетьман у вигнанні. Документ називався "Пакти і Конституція прав і вольностей Запорозького війська". Основною ідеєю Конституції була незалежність України: "Україна по обидва боки Дніпра має бути на віки вічні вільною від чужої держави".

За нею Україна ставала демократичною державою. Влада гетьмана обмежувалася Генеральною радою. Всі посадові особи за Конституцією повинні стати виборними, а гетьман не мав права наділяти кого-небудь владою. Це був один з перших документів в світі, який встановлював республіканську форму державного устрою. Але в дію Конституція не набула, оскільки царська Росія повністю захопила Україну і включила її до складу імперії.

Нова конституція з'явилася лише через два з половиною століття, 29 квітня 1918 року, коли Центральна Рада, будучи парламентом Української Народної Республіки, прийняла нову Конституцію сучасного типу. В Україні мала встановитися парламентська республіка, гарантувалися основні права людини, вводилися демократичні свободи. Але її також чекала невдача. Через кілька годин її дії, до Києва увійшли німці, а до влади прийшов уряд гетьмана Павла Скоропадського.

Далі були конституції, які приймалися за часів Радянського Союзу.

10 березня 1919 року ІІІ Всеукраїнський з'їзд Рад прийняв Конституцію Української Радянської Соціалістичної Республіки (УРСР), яка проголосила диктатуру трудящих і перевагу над капіталістами і поміщиками. Друга Конституція УРСР була прийнята 15 травня 1929 року. Вона встановлювала повновладдя трудящих, скасовувала приватну власність, заявляла про входження в СРСР, закріплювала принцип верховенства загальносоюзних органів і загальносоюзного законодавства, що перетворювало проголошений суверенітет в політичний міф.

Чергова Конституція УРСР (січень 1937 року) була розроблена у повній відповідності з Конституцією Радянського Союзу. За цим же принципом була побудована і Конституція УРСР, прийнята Верховною Радою республіки 20 квітня 1978 року. Отже, всі чотири радянські конституції України не відповідали українській традиції конституціоналізму, і лише здобуття Україною незалежності дало новий поштовх розвитку конституційного процесу в Україні.

У 1994 році після обрання нового Президента і нового складу Верховної Ради конституційний процес значно активізувався. На завершальній його стадії позитивну роль зіграла погоджувальна комісія з представників різних політичних сил, яка підготувала остаточний текст проекту Конституції, прийнятої 28 червня 1996 року.

Для вознесенців та гостей міста в читальній залі бібліотеки №1 КЗ «Бібліотечна мережа м. Вознесенська»  до державного свята – Дня Конституції України з 23 червня  розгорнулась  книжкова виставка  «Ми - діти вільної держави».

Виставка на якій представлена правознавча, історично-довідкова  література дає можливість зрозуміти, яким важливим і важким був процес створення власної Конституції та відображає найважливіші шляхи становлення українського конституціоналізму, що триває і зараз.

В цей День бібліотека №1 приєднується до привітань на адресу всього українського суспільства! Щиро бажаємо миру, єдності, злагоди, мудрості та сили, любові до рідної неньки України!

Бібліотека №1,

центр місцевого краєзнавства

КЗ «Бібліотечна мережа

м. Вознесенська»

скачать dle 12.0
Дата публікації: 27.06.2018 0 1 161
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно