альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Україна гідна свободи

День Гідності та Свободи — свято в Україні, що відзначається щороку 21 листопада на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року).

Свято встановлено Указом Президента України Петра Порошенка від 13 листопада 2014 року. Метою запровадження пам’ятної дати стало донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору.

22 листопада 2004 року – початок Помаранчевої революції в Україні, загальнонаціональних протестів, мітингів та інших акцій громадянської непокори. Останньою краплею стало оголошення Центральною виборчою комісією результатів другого туру президентських виборів. Через фальсифікації під час голосування і підрахунку голосів Віктор Янукович випередив Віктора Ющенка. Українці тоді вперше вийшли на Майдан і добилися повторних виборів.

Через рік, у листопаді 2005 року, президент Віктор Ющенко заснував свято – День Свободи.

Згодом, наступним Президентом України став Віктор Янукович. Він скасував День Свободи і об’єднав його з Днем Соборності Указом від 30 грудня 2011 року.

У листопаді 2013 року українці знову вийшли на Майдан. Саме 21 листопада 2013 року розпочались перші протестні акції української громадськості у відповідь на рішення тодішньої влади щодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Попрання законодавчо закріплених пріоритетів зовнішньої політики України, якою власне і була Угода про асоціацію, викликала обурення українців. Події розгорталися стрімко і драматично – від мирних зібрань студентства – до масових мітингів, палаючих шин, "коктейлів Молотова" і бруківки, що стала зброєю в руках протестувальників. Але найтрагічнішим було те, що цього разу, на відміну від подій Помаранчевої революції, відстоюючи гідність та свободу, віддали свої життя 106 українців і ще понад 2 тис. отримали поранення. І це була лише ціна трьох місяців Євромайдану.

Гідність не купиш за жодні гроші. Вона або є, або її нема. Свободу ж треба виборювати, а виборовши – відстоювати. Про це свідчить історія. І не тільки українська. 18-20 лютого – пік Революції гідності. Відбулися криваві сутички в центрі Києва, підпалено Будинок профспілок та вбито багатьох євромайданівців, які стали Героями Небесної сотні.

У ці дні країна відзначає п'яту річницю Євромайдану, який започаткував Революцію гідності. Президент України Петро Порошенко підписав указ «Про відзначення у 2018 році Дня Гідності та Свободи». Указ виданий з метою належного відзначення в 2018 році Дня Гідності та Свободи, в зв'язку з п'ятою річницею початку масових акцій громадського протесту, які відбулися під час Революції гідності в листопаді 2013 року-лютому 2014 року, вшанування громадянського подвигу учасників Помаранчевої революції та Революції Гідності.

У перші дні протестів громадські активісти не охоче пускали політиків до мікрофона. Навіть народилося гасло “Майдан без політиків!”. Але після трагічного побиття студентів, що сталося в ніч з 30 листопада на 1 грудня, протестні акції набули масового характеру і переросли з проєвропейських на антиурядові, антивладні. Основною рушійною силою на Майдані була молодь і студентство.

Революція гідності, без сумніву, змінила країну. Але вона змінила і кожного з нас. Ми навчилися брати на себе відповідальність, навчилися бути небайдужими, неегоїстичними. Кожен у ті буремні зимові дні намагався бути хоч чимось корисний Майдану. Шанс на зміни нам дістався дорогою ціною, ціною людських жертв, ціною втрати частини території. Ми вигнали прогнилу корумповану владу, але пустили на свою землю війну. Звичайно, не з нашої вини нині творяться ті жахіття на Донбасі, але саме нам з цим жити і боротися за нашу свободу. І тут кожен повинен почати з себе. Якщо хочемо європейського благополуччя, європейського рівня життя, то маємо жити і працювати як європейці: віддавати державі більше, ніж брати та вимагати з неї. І щодня пам'ятати про тих, хто віддав своє життя за кращу Україну — за таку Україну, про яку усі ми мріємо...

Події на Майдані дали поштовх рухові по всій нашій країні. То був важкий іспит для України. Але народ продемонстрував свою єдність, європейськість, гідність і прагнення до свободи.

Бібліотека №1,

центр місцевого краєзнавства

КЗ «Бібліотечна мережа м. Вознесенська»

скачать dle 12.0
Дата публікації: 19.11.2018 0 886
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно