альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Активність та небайдужість людей – запорука успішної громади (інтерв’ю з міським головою)

Сьогодні тема нашого інтерв’ю з міським головою В. Д. Луковим присвячена питанням співпраці між владою та мешканцями нашої громади. Адже саме завдяки активності та небайдужості окремихвознесенців влада має можливість вчасно реагувати та усувати недоліки у забезпеченні життєдіяльності міста.

І перше питання міському голові:

  • Віталію Дмитровичу, як влада реагує на те, що у Фейсбуці дуже часто з’являються різні фото чи публікації про, скажімо, розбиті каналізаційні люки чи про інші недоліки?

Я скажу відверто – побільше б таких активних і небайдужих громадян, які не проходять повз недоліки, і вчасно звертаються чи то через соцмережі, чи напряму до мене, до моїх заступників, або у виконком.

Так, нещодавно у Фейсбуці з’явилася публікація про відкритий каналізаційний люк, і влада одразу, впродовж декількох днів, цей люк закрила. А якби про цю проблему ніхто не повідомив? Можливо, ми і самі б це побачили, але дещо пізніше. А весь цей час люди мали бнезручності та нарікали на бездіяльність влади.

Ми всі повинні розуміти, що це - наше місто, наше село, наш люк, наше дерево, хоча й росте воно на іншій вулиці, наш сміттєвий бак, наш місточок тощо… І якщо десь щось не так, ми повинні реагувати, не бути байдужими, повідомляти куди слід.

Саме тому і я, і мої заступники постійно заходимо в соцмережі та всі звернення тримаємо на контролі. Бачимо і читаємо іноді не завжди приємні речі. Але намагаємось якомога скоріше усувати недоліки. Це свідчить про те, що у нас існує діалог з мешканцями і ми разом вирішуємо проблеми.

Наприклад, надійшла інформація про відкритий люк на перехресті вулиць Тімірязєва-Соколівська. Люк зараз закритий.

Звернулися мешканці зі скаргою, що розмило зливою ділянку тротуару 10 метрів на вул. Осадчого. Зараз тротуар відремонтовано.

З району Племстанції незручно було ходити до школи через те, що не була прокошена доріжка. Зараз все зробили, а до цього майже впродовж місяця проводили обприскування гербіцидами вогнищ амброзії.

На вулиці Будівельників розмило люк, причому, проїжджаючи машиною, це руйнування не можна було помітити. Люди проходили повз, сфотографували і відправили фото у Фейсбук. Їм навіть не потрібно було писати звернення. І коли аварійна бригада водоканалу виїхала на місце, то побачила, що проблема там значно більша – розмило не тільки біля самого люка, а й почалося руйнування каналізаційного колодязя. Вчасно все усунули. Тож велика вдячність людям за небайдужість та надану інформацію.

Мешканці гуртожитку по вул. Київська, 239, коли побачили нашу реакцію, теж повідомили про люк, на який наїхала машина та роздавила його. Сьогодні мені доповіли, що небезпека усунута, люк закрили бетонною плитою. Крім того, відразу ж мною надано доручення керівнику КП «Водопостачання м. Вознесенська» замовити люк і зробити все цивілізовано.

Тобто, ось є такі нібито дрібнички, але з них складається взаємозв’язок між владою і людьми.

Саме тому вже стало традицією проводити щорічні осінні зустрічі міського голови з мешканцями міста за місцем проживання, де ми черпаємо дуже багато інформації про наявність тих чи інших проблем, про які можемо навіть і не знати.

Наведу лише один приклад.

На минулорічній осінній зустрічі в ЗОШ № 6 люди поскаржилися, що в школі дуже холодний кабінет хімії. Це питання було вивчене, в кабінеті хімії повністю замінили систему опалення і дещо змінили саму схему подачі тепла до школи. Зараз проблем немає.

Хоча, звичайно, не все можна вирішити одразу і швидко. Взяти хоча б пасажирські перевезення. Можливо, не всіх і влаштовує нинішній тимчасовий графік руху, але кожен маршрут ми обговорювали з людьми, враховуючи карантинні заходи. Тому ми всі повинні розуміти, що тільки разом, об’єднавши зусилля, ми можемо якомога ефективніше вирішити ту чи іншу проблему. В цьому й перевага нашого міста над великими містами.

  • А чим займаються в місті громадські організації?
  • До речі, ще один доказ того, що у нас дуже багато людей з активною громадянською позицією – це велика кількість громадських організацій. Причому таких, що не створені владою, а навіть багато в чому контролюють діяльність влади.

Перш за все, враховуючи реалії сьогодення, хотів би розповісти про благодійну організацію «СтопВірус». При оголошенні в місті карантину через коронавірус небайдужі мешканці швидко зорганізувалися, створили благодійний фонд, щотижня ми разом по скайпу проводили наради, до яких долучалися головні лікарі Вознесенської багатопрофільної лікарні та Центру надання первинної медичної допомоги. Ми разом визначали, що потрібно зробити в першу чергу, на що витратити кошти, що надходили від підприємств, організацій, небайдужих людей.

Насамперед, закупили необхідні засоби захисту для медперсоналу, а потім на ті кошти, що залишилися, були закуплені резервні генератори і зараз вони вже встановлені.

Це результат постійних комунікацій між лікарнею, міським головою та небайдужими громадянами, які погодилися брати участь у цьому процесі. І це дуже дорого коштує. Не кожна громада може похвалитися такою згуртованістю у боротьбі з коронавірусом.

Хотів би ще назвати такі потужні громадські організації як «Агенція економічного розвитку», «Фонд громади Вознесенська», де молоді люди роками не тільки залучають кошти в місто, а й перевіряють діяльність влади. І ми дуже плідно співпрацюємо з ними. По-перше, щоб молоді люди мали роботу, отримуючи гранти та залучаючи кошти в місто. І, по-друге, ми маємо можливість подивитися на діяльність міської влади збоку– де наші помилки, де треба покращити нашу роботу. Це дуже хороша практика.

Результат цієї роботи – це і встановлення відеоспостереження, і освітлення, і будівництво дитячих майданчиків, і організація роботи ОСББ.

Так, наприклад, Агенція економічного розвитку, починаючи свою роботу в нашому місті, вийшла вже далеко за його межі. Питання, якими вона займається, актуальні як для мешканців міста, так і для влади. Вони стосуються роботи ОСББ. Тож надання допомоги у веденні бухгалтерського обліку, оформленні теплового кредиту, проведенні енергоаудиту тощо вже не є такими страшними для тих, хто самостійно опікується своїми будинками.

Користуючись нагодою, хочу сказати, що КП «Єдність» припинило свою роботу. Тож створення ОСББ в місті практично на етапі завершення, залишилися без статусу, в основному, одноповерхові будинки. Міська влада прийняла рішення про те, що ОСББ не будуть прибирати території за попередньою схемою, тож головам ОСББ чи управителям будинків необхідно звернутися до Управління житлово-комунального господарства та капітального будівництва (пл. Центральна, 1) для внесення змін до попереднього договору на утримання прилеглих територій.

Також активно запрацювала молодіжна рада при міській раді. Її робота стала результативною з приходом Віталія Возняка, який запропонував свої ідеї, залучив до роботи активну молодь. Де речі, це молодь побудувала в парку Січової Слави літній кінотеатр, де можна переглянути футбольний матч, кінофільм або навіть проводити тематичні уроки для старшокласників, дотримуючись дистанції.

  • Розкажіть детальніше, будь ласка, про будівництво літнього кінотеатру в парку Січової Слави. За які кошти він побудований?
  • У минулому році ми започаткували конкурс «Впливай на бюджет своєї громади», в рамках якого активні мешканці міста надсилали свої пропозиції чи проєкти щодо створення інфраструктури, ремонту доріг, освітлення тощо. На 2020-й рік на них було виділено з міського бюджету 250 тисяч гривень.

І будівництво літнього кінотеатру – це один із таких проєктів, який розробила і виграла молодіжна організація «Фабрика настрою» на суму 80 тисяч гривень.

З метою підтримки активної молоді ми віддали цій молодіжній організації та молодіжній раді приміщення колишньої вечірньої школи. Вони зробили там ремонт, облаштували невеличкі майстерні, куди молоді люди можуть приходити і займатися цікавими справами, організовувати туристичні екскурсії, походи тощо.

До цього проєкту долучено ще й проєкт «Студія жіночого лідерства» (авт. проєкту Бобриніченко Т.М.) на суму приблизно в 500 у.о.

Ще один проєкт, поданий молодіжною організацією, зараз на стадії завершення – це будівництво майданчика для зустрічі на світанку на набережній р. Мертвовод (біля пристані). Думаю, що десь за 2-3 тижні буде завершено благоустрій цього куточка відпочинку. Ми тут додатково встановили освітлення, камери відеоспостереження. Молоді люди розфарбували контейнери для сміття.

Тобто люди вийшли з ідеєю, влада разом з бізнесом цю ідею підтримала – і ось маємо ще один гарний об’єкт для відпочинку.

Надійшла ще одна пропозиція – облаштувати питний фонтанчик в парку Незалежності біля скейтпарку, де завжди відпочиває дуже багато дітей і дорослих. Ми цю ідею підтримали, тож, думаю, що до кінця місяця зможемо підвести воду, встановити фонтанчик та облаштувати зону відпочинку.

Таким чином, кошти, які були передбачені на 2020 рік по бюджету участі в сумі 250 тисяч гривень, вже використані.

Окрім названих об’єктів, ці кошти пішли на спортивний майданчик по вул. Виноградна та дитячий майданчик ОСН «Садки» (вул. Гагаріна - Соколівська, тобто нижня частина Болгарки). Люди своїми силами облагородилитериторію під нього, а обладнання на суму 50 тисяч гривень ось-ось має надійти.

І ще один проєкт, який буде завершено в цьому році, - це встановлення біля кожного двору міні-контейнерів для сміття по вул. Михайлівській. Цей проєкт написав директор водоканалу, який мешкає на цій вулиці. А КП «СОМ» закупило спеціальну машину для збору сміття з цих контейнерів.

На 2021-й рік надійшло вже майже 10 проєктів, із бюджету планується виділити на їх реалізацію 500 тисяч гривень. Але процедура вибору переможця передбачає активну участь громадськості. Тобтопотрібно, щоб певна ідея була цікава не тільки ініціатору, а й багатьом іншим мешканцям міста, які в інтернеті за цю ідею проголосують. Тоді міський бюджет виділяє на це кошти і проєкт втілюється в життя.

Думаю, що з часом ми відійдемо від облаштування дитячих майданчиків і будемо надавати перевагу більш креативним ідеям, як, скажімо, кінотеатрчи місточок через струмок, чи облаштування якогось джерела тощо.

Це дуже гарні ідеї. І саме розвитком громадянського суспільства, встановленням контактів між владою і небайдужими громадянами Вознесенськ дуже відрізняється від багатьох інших міст країни.

А ще, не дивлячись на те, що особисті прийоми громадян через карантин офіційно відмінені на рівні нормативних документів, щодня до мене приходять люди з якимись пропозиціями. Можливо, не всі проблеми можна відразу вирішити. Є речі, які потребують вивчення та тривалого вирішення. А є й такі, які неможливо на цей час вирішити загалом. Та спілкування все одно повинно бути. І я дуже чітко усвідомлюю, що робота міського голови – це свого роду «громовідвід». Людина має кудись прийти і виговорити свої проблеми, а міська влада повинна спробувати їх вирішити. Адже саме вона найближче до людей.

  • Чи будете проводити традиційні осінні зустрічі з мешканцями міста, які започатковані декілька років тому?
  • Звичайно, буду. Можливо, через карантин, який з кожним днем посилюється, і місто переходить із зеленої зони до жовтої, а можливо, перейде і до червоної, як варіант, це будуть скайп - зустрічі. Хоча певен, що це не замінить живого спілкування. Кожна людина може прийти в кабінет міського голови. Але коли міський голова приходить до людей за місцем їх проживання, вони більш активні, більш відверті, їм там більш комфортно. Тож такі зустрічі мають бути невід’ємною частиною роботи міського голови.
  • Віталію Дмитровичу, ми вже з Вами багато говорили про будівництво на насосній станції «Матросова» в районі сирзаводу сонячної станції за норвезьким проєктом. Розкажіть, будь ласка, що це за проєкт і як він до нас «прийшов»?
  • Рік тому до нас звернулася громадська організація «Еко-клуб» з м. Рівне з пропозицією взяти участь у навчанні в Німеччині. Але для цього потрібно було надати заявку і мотиваційну складову.

Скажу відверто, я сам повністю все склав, пройшов конкурсний відбір і поїхав в Німеччину. Із міських голів був тільки я. Всі інші, хто виграв конкурс, - це були енергоменеджери, тобто люди зі специфічними знаннями, а також були профільні заступники міських голів деяких міст України. Просто я сам люблю розбиратися в багатьох речах, щоб потім можна було більш результативно управляти процесом.

І хоча в місті лунали балачки, що, мовляв, міський голова поїхав в Німеччину відпочивати, насправді то була дуже відповідальна поїздка,як один з елементів роботи міського голови, де я багато дізнався цікавого і корисного про роботу вітрових та сонячних електростанцій в Німеччині, а також про сучасні методи управління ресурсами. Нам також показали, як там працюють громадські організації. Було дуже багато цікавих ділових зустрічей, екскурсій тощо.

А потім нам запропонували взяти участь в конкурсі на отримання грантів на цікаві енергоефективні проєкти.

Після повернення з Німеччини, знаючи, що у нас існує дуже серйозна проблема з тарифами на водопостачання та водовідведення, і враховуючи те, що ми зараз впроваджуємо дуже серйозний проєкт з повної автоматизації та диспетчеризації процесів видобування та подачі води, я розумів, що всього цього буде недостатньо для стримування тарифів. Тому й виникла ідея у з директором водоканалу – розробити й подати проєкт на заміщення електричної енергії, яку підприємство купує в Обленерго, на сонячну.

Ми подали ідею і виграли конкурс. Оце і є так званий норвезький проєкт. Його загальна вартість складає 1 млн 200 тис грн, з них кошти водоканалу та міського бюджету – 400 тис грн, інша сума – це кошти гранту.

Ось таким чином ми отримали дуже важливий об’єкт – сонячну електростанцію потужністю в 50 кВт.

Зараз ця станція вже працює, виробляє електроенергію, що дає гарний результат і значну економію коштів. Ми побачили, що це вигідно, і тепер будемо вирішувати питання добудови до цієї сонячної станції сонячних колекторів потужністю ще на 100 кВт. Тож на наступний рік плануємо виділити з міського бюджету 1 млн грн на добудову станції з тим, щоб повністю забезпечити водоканал своєю електричною енергією сонця вдень, не купуючи її в Обленерго. Це дасть можливість серйозно впливати на тарифну політику водопостачання та водовідведення.

А почалося все банально просто – зі співпраці з громадськими організаціями.

Тож можна багато говорити про зменшення тарифу, перекривати дороги, звинувачувати місцеву владу, але можна і потрібно налагоджувати конкретний, конструктивний, цілеспрямований діалог на результат.

  • Минулого разу в інтерв’ю Ви говорили, що поїдете в Київ на пікетування Енергоатому через припинення фінансування проєкту повної диспетчеризації та автоматизації процесів подачі питної води. Як все пройшло?
  • Пікетування не відбулося, тому що із заборгованості в 10 млн. грн. нам ще до його початку Енергоатом перерахував 5 млн грн. І вже є домовленість про те, що до кінця вересня перерахують інші 5 млн грн.

А підрядник пообіцяв, що після цього продовжить свою роботу.

Хотів би сказати, що тепер і міська влада застосувала метод громадянської активності, і це дало результат. Ми попередили, що якщо в зазначений термін Енергоатом з нами не розрахується, то залишаємо за собою й надалі право на пікетування.

(Нагадаємо: наше місто виграло проєкт на проведення повної автоматизації та диспетчеризації процесів видобування та подачі води, а також ревізії скважин – за Ташлицькою програмою вартістю 30 млн грн. Це кошти, які йдуть на соціальні зобов’язання Енергоатому перед населеними пунктами, що розташовані поблизу небезпечних об’єктів. Мається на увазі ЮУ АЕС).

***

Шановні мешканці громади! Якщо у вас є питання до міського голови або пропозиції щодо покращення життєдіяльності міста, будь ласка, звертайтеся:

  • Телефон приймальні міського голови: 3-27-18

Жодне ваше запитання чи пропозиція не залишиться без відповіді.

Редактор газети "День за днем" Туркоман Т. М. 

скачать dle 12.0
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно