альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Уряд затвердив новий порядок проведення інспекційних відвідувань

21.08.2019 року Кабінетом Міністрів України прийнято Постанову №823 «Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю», якою затверджено Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю (опублікована 30 серпня 2019 року у 165 випуску видання «Урядовий Кур’єр»).
Цією постановою затверджено Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю (далі – Порядок):
1)Державною службою України з питань праці та її територіальними органами;
2)виконавчими органами міських рад міст обласного значення та сільських, селищних міських рад і ОТГ.
Відповідно до Регламенту Кабінету Міністрів України Постанова Уряду набирає чинності з дня її офіційного опублікування у виданні «Урядовий Кур’єр». Тобто, органи місцевого самоврядування уже можуть проводити інспекційні відвідування та виявляти недобросовісних роботодавців з питань:
-своєчасної та у повному обсязі оплати праці;
-дотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці;
-оформлення трудових відносин.
Головними змінами притягнення до відповідальності в оприлюдненому тексті Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю є норма (п. 28) щодо незастосування штрафів до роботодавця у разі виконання припису в установлений у ньому строк. Тож штрафувати Держпраці, її територіальні органи та виконавчі органи міських рад будуть тільки у випадку невиконання приписів.
Водночас, це правило не працює в разі використання праці неоформлених працівників - заходи до притягнення роботодавця та його посадових осіб до відповідальності у такому випадку вживатимуться одночасно із внесенням припису незалежно від факту усунення виявлених порушень у ході інспекційного відвідування або невиїзного інспектування (п. 29 цього Порядку).
Також основними новаціями даного Порядку у порівнянні зі скасованим попереднім Порядком №295 від 26.04.2017 року є:
-Вирішено питання з направленням на перевірку. Пунктом 9 Порядку передбачено, що на вимогу об’єкта відвідування або уповноваженої ним посадової особи інспектор праці надає копію відповідного направлення на проведення інспекційного відвідування та вносить запис про проведення інспекційного відвідування до відповідного журналу реєстрації заходів державного нагляду (контролю) об’єкта відвідування (за його наявності) перед наданням акта для підпису.
-Уточнено тривалість перевірок. Відповідно до п.10 Порядку Тривалість інспекційного відвідування, невиїзного інспектування не може перевищувати 10 робочих днів. Перебіг строку для проведення інспекційного відвідування, невиїзного інспектування починається з дня, наступного за днем надання об’єктом відвідування документів і пояснень, необхідних для їх проведення.
-Уточнено строки для оскарження припису або вимоги інспектора праці. Пунктом 30 Порядку передбачено Припис або вимога інспектора праці можуть бути оскаржені відповідно у 10-денний та одноденний строк з дати їх отримання до керівника або заступника керівника відповідного територіального органу Держпраці. На час розгляду скарги проведення інспекційного відвідування або невиїзного інспектування зупиняється.
-Підкориговані підстави для проведення трудових перевірок. Наприклад, додано низку нових підстав для перевірки, зокрема за запитом народного депутата; у разі невиконання вимог припису. Проте було виключено таку підставу, як заборгованість із сплати ЄСВ у розмірі, що перевищує мінімальний страховий внесок за кожного працівника.

Управління соціального захисту населення
Вознесенської міської ради
скачать dle 12.0
Дата публікації: 16.09.2019 0 1 177
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно