альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Пробація щодо неповнолітніх, як спосіб запобігання злочинності

Проблема злочинності неповнолітніх завжди актуальна для суспільства, адже від того, як вона вирішується залежить моральний клімат у суспільстві в цілому. Якщо раніше підліткова злочинність була вуличною, то тепер неповнолітні скоюють злочини в чужих приміщеннях, у транспорті, за місцем навчання та навіть, місцем свого проживання. Позбавлені можливості організовано проводити своє дозвілля, неповнолітні потрапляють у сферу інтересів кримінальних осіб, які часто залучають їх до злочинної діяльності. І думка, що більшість правопорушень вчиняють діти з неповних сімей, сироти або ж діти, що позбавлені батьківської опіки, не завжди вірна. Правопорушення як дія, для неповнолітніх досить часто є проявом сміливості та самоствердження. І під час скоєння правопорушень, діти навіть не замислюються про наслідки своїх протиправних дій. Тому, після проголошення вироку судом, та прибуття до органу пробації, більшість з них виглядає розгубленими, не тямущими що буде далі. І вже завдання органу пробації полягає в тому, щоб, з урахуванням вікових та психологічних особливостей цих неповнолітніх, забезпечити їх подальший нормальний фізичний і психологічний розвиток, провести профілактику агресивної поведінки, викликати мотивацію до позитивних змін особистості та поліпшення соціальних стосунків.
Пробація щодо неповнолітніх — це пробація стосовно осіб віком від 14 до 18 років, та складається з системи наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.
Пробацію щодо неповнолітніх орган пробації здійснює спільно зі службами у справах дітей, центрів соціальних служб у справах сім’ї, дітей та молоді, секторами ювенальної превенції та іншими установами та закладами, які забезпечують соціальний захист і профілактику правопорушень.
Протягом 2020 року по обліку Вознесенського міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Миколаївській області пройшло 12 неповнолітніх, засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі. Більшість з них на момент скоєння правопорушення перебували в тяжких життєвих обставинах або проживали у неповних сім’ях. Цим дітям не приділялася належна увага зі сторони дорослих і вони жили своїм, іншим життям. І саме орган пробації спрямовував свою діяльність на те, щоб викликати в дитини повагу до оточення, неприйняття приниження гідності іншої людини, дотримання правил моральної поведінки, та уникнення ситуацій, які призводять до порушення закону. Неповнолітній починає замислюватися, а чи варті дрібні крадіжки, необдумані вчинки того, щоб позбавити себе права жити повноцінно, занапастити свою юність, провівши її за ґратами та отримати тавро на все життя.

Начальник Вознесенського міськрайонного відділу філії
Державної установи «Центр пробації» в Миколаївській області
підполковник внутрішньої служби Андрій СТАЖИЛОВ
скачать dle 12.0
Дата публікації: 22.02.2021 0 1 956
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно