альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Щорічно 14 червня відзначають Всесвітній день донора крові

Це вдячність донорам за їх благородний вчинок і порятунок життя людей, які потребують переливання донорської крові. За статистикою, один донор може врятувати життя двох-трьох людей. Щомиті в усьому світі у людей будь-якого віку і походження виникає потреба в переливанні крові за життєвими показниками. Тому кожен донор, який здає кров безоплатно, робить свій безцінний внесок у добру справу — порятунок людських життів.

Згідно з Законом України «Про донорство крові та її компонентів», донором може бути будь-який дієздатний громадянин України віком від 18 років, який безоплатно пройшов відповідне медичне обстеження і в якого немає медичних протипоказань. Донорами можуть бути люди різних професій та статі, в тому числі й студенти вищих навчальних закладів. Законом передбачені заходи заохочення та пільги донорам у зв’язку з систематичним безоплатним здаванням ними крові та її компонентів.

Памятайте, є причини здати кров:

Одна здача крові допомагає врятувати два життя.

Здача крові або плазми корисна для здоров’я донора: запускає процес оновлення організму, стимулює імунітет, знижує ризик розвитку захворювань серцево – судинної системи.

При здачі крові донор безкоштовно обстежується на: групу крові, резус-фактор, біохімічне обстеження, ВІЛ, гепатити «В», «С», сифіліс.

Здавати кров регулярно – це не тільки благородний вчинок, а й допомога ближньому!

Як підготуватися до здачі крові?

• Намагайтеся регулярно і збалансовано харчуватися, напередодні здачі дотримуйтесь спеціальної дієти.

• Вживайте підвищену кількість рідини.

• Утримайтеся від вживання алкоголю за 72 години до процедури.

• Утримайтеся від вживання аспірину, анальгіну і ліків, що містять аспірин та анальгетики, за 72 години до процедури.

• По можливості, утримайтесь від куріння за годину до процедури.

• Обов'язково виспіться!

Як харчуватися перед здачею крові?

• За три доби не вживайте спиртні напої.

• Напередодні виключіть з раціону жирне, смажене, гостре, копчене, молочні продукти, яйця, олію.

Рекомендується: солодкий чай, варення, хліб, сухарі, сушки, відварні крупи, макарони на воді без масла, соки, морси, компоти, мінеральна вода, овочі, фрукти (крім бананів).

Бажаючі здати кров, звертайтесьдо відділення заготівлі крові Комунального підприємства «Комунальне некомерційне підприємство Вознесенська багатопрофільна лікарня» Вознесенської міської ради: вівторок, середа, з 8:00 до 11:00 год. Контактний телефон: 05134- 40010 (завідувач - Баланчук Віталій Олександрович).

Сектор з питань ОЗ УСЗН ВМР

скачать dle 12.0
Дата публікації: 14.06.2019 0 617
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно