альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Вакцинуйтеся і будьте здорові!

Всесвітній тиждень імунізації, який проводиться в останній тиждень квітня, покликаний сприяти більш активному використанню вакцин для захисту людей різного віку від хвороб.
Ось деякі факти про щеплення.
Що таке щеплення/вакцинація.
Вакцина – це біологічний препарат, що покращує стійкість до певної інфекції. Вакцина нагадує збудника хвороби, і навчає імунну систему його впізнати, знешкодити і запам’ятати. Часто вакцини роблять з ослаблених чи вбитих вірусів та бактерій, їх токсинів чи білків, а також речовин, що покращують імунну відповідь.
Яка користь від щеплень.
Утворений вакцинацією імунітет зупиняє розвиток хвороби, або полегшує її перебіг та запобігає поширенню інфекції. Коли в суспільстві вакциновано 90% чи більше, то формується так званий колективний імунітет – здатність зупиняти поширення інфекції. Колективний імунітет захищає немовлят, невакцинованих людей чи осіб із ослабленою імунною системою. На сьогодні існують вакцини від 26 хвороб, і розробляють нові.
Чи може здоровий спосіб життя запобігти хворобам.
Бути здоровим і берегти себе це правильно. Але є хвороби, що завжди виграють у перегонах навіть із найсильнішим організмом, якщо той їх раніше не “зустрічав”. А від першої зустрічі із хворобою до хорошої імунної відповіді на неї може минути до кількох тижнів. Чому краще спинити інфекцію на вході?
•Бо в патогенів є зброя – так звані фактори патогенності. Це токсини, що миттєво отруюють тіло, або стінки бактерій, та змушують нас палати жаром. І рахунок іде на дні чи години. Так діють збудники правцю, дифтерії, кашлюку.
•Є збудники, що вражають численні клітини і що довше вони безкарно поширюються тілом, то більшої шкоди завдають. Так діє вірус грипу.
•Деякі збудники завдають незворотних ударів по здоров’ю. Наприклад, поліовірус вражає нервову систему і може паралізувати на все життя. Віруси папіломи чи гепатиту можуть згодом викликати рак.
Як діє вакцина.
От уявіть. В окрузі з’явився небезпечний злочинець. До цього він діяв в сусідньому місті, і його встигли сфотографувати. Прикмети злочинця вивісили у відділку поліції. Хто його впізнає та знешкодить, отримає винагороду. Якось злочинець попросив у перехожого закурити. А натомість отримав в щелепу, був повалений і доставлений у відділок. Упізнати його в темряві провулку і знешкодити можна, лише якщо бути до цього готовим.
Вакцинація діє так само. Вакцина – це опис злочинця-збудника хвороби за ознаками-антигенами. Жителі міста – це наївні клітини імунної системи. Вони всі різні, і кожен може розпізнати лише близькі йому антигени. З вакцини імунна система дізнається, що потрібно буде впізнати, коли воно потрапить в організм. Якщо проникне справжня інфекція, то в тілі буде цілий загін тренованих клітин, що здолають бактерії чи віруси.
Як правильно і безпечно пройти вакцинацію.
Щеплення слід робити, коли ви цілком здорові від інфекційних хвороб. Слід проконсультуватись із лікарем щодо наявності алергій. Якщо з життєвого досвіду це ще невідомо, і є бажання перестрахуватись, можна здати кров і перевірити алергію до деяких допоміжних компонентів вакцин: желатину, білку яйця, дріжджів.
Варто також дотримуватись календаря щеплень – тоді імунна відповідь буде розвиватися у повній мірі. В разі поганого самопочуття слід негайно звернутись до лікаря.
Сектор з питань ОЗ УСЗН ВМР
скачать dle 12.0
Дата публікації: 02.05.2019 0 858
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно