альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Навіщо потрібні щеплення?

Щорічно на земній кулі народжуються 130 млн. дітей і приблизно 12 млн. дітей помирають у віці від 1 тижня до 14 років. Близько 9 млн. помирають від інфекційних захворювань, причому 3 млн. - від інфекцій, проти яких є ефективні вакцини. На сьогоднішній день вакцинація - це єдиний надійний спосіб уникнути інфекційних захворювань і ускладнень, що викликаються ними. В даний час вакцинацією охоплено 80% дитячого населення світу, що сприяє щорічно порятунку 3 млн. життів і попередженню розвитку важких ускладнень від цих інфекцій.

Вакцинація – найефективніший спосіб захисту від інфекційних захворювань. Організм реагує на введену вакцину, виробляючи імунітет до хвороби.

Інструкції щодо підготовки та проведення вакцинації та терміни профілактичних щеплень визначаються Міністерством охорони здоров'я та містяться у відповідних наказах та календарі щеплень.  В Україні вакцинацію здійснюють проти десяти інфекційних захворювань – і це одна з прогресивних схем імунізації серед країн пострадянського простору. Наприклад, календар профщеплень США передбачає вакцинацію проти 16 інфекційних захворювань, Німеччини та Швейцарії – 13, Австрії та Франції – 12. 

Профілактичні щеплення проти кашлюка, правця, дифтерії, поліомієліту, кору та туберкульозу є обов'язковими і включаються до календаря щеплень, всі інші є додатковими, згідно Закону України  «Про захист населення від інфекційних захворювань».

За науковими даними давно вже доведено, що епідемії інфекційних захворювань не виникають у країнах, 95 % населення яких  мають щеплення від цих інфекцій – це так званий колективний імунітет, який перешкоджає циркуляції збудників інфекційних захворювань серед населення. Якщо ж у окремих громадян щеплення будуть, а у переважної маси жителів ні, це не гарантує від спалахів захворювання аж до епідемій, про що свідчать спалахи дифтерії в 1990р.р. та кору в Україні протягом останніх двох років.

Такий стан спричинили недостатнє постачання вакцин на державному рівні на початку 2000 років та потужна антивакцинальна кампанія, яка розгорнулася в нашій країні, а тепер маємо сумні наслідки. Фахівці чудово розуміють, що наслідками цієї антивакцинальної кампанії, у разі досягнення її мети, буде зняття "імунного щита", що створювався багатьма поколіннями, а значить через п’ять-сім років щонайменше десятки тисяч людей помиратимуть внаслідок інфекційних епідемій. 
Що спонукає батьків дослухатися до непрофесійних порад щодо вакцинації? Всесвітня організація охорони здоров’я здійснила дослідження щодо вивчення причин, через які дітей не щеплювали. Серед них перше місце (55%) посідали суб’єктивне ставлення до щеплень та обмежені знання батьків про доцільність та користь вакцинації. 27% – зумовлені сімейними особливостями, у тому числі релігійними. І лише 12% залежали від національної імунізаційної системи, тобто знаходилися в межах компетенції органів охорони здоров’я. 

Спалах кору висвітлив всі ці проблеми.

В рейтингу країн, які найбільше постраждали від спалаху кору, знаходяться Україна, Румунія та Італія.

У ВООЗ повідомляють, що ці три країни зіткнулися із однаковими проблемами: низьким рівнем планової вакцинації населення, а також перебоями із поставками вакцин.

На кір зараз хворіють діти, які з будь – яких причин не були щеплені, а також дорослі, які теж не були щеплені ще в 90-х роках. Хворіють вагітні жінки, навіть є вже випадки вродженого кору у новонароджених дітей. Це те, чого немає ні в одній країні світу на сьогодні.

Київська міська адміністрація повідомляє, що у Києві заборонять дітям без щеплень ходити до садочків та шкіл через спалах кору.

З подібною заявою виступила і Одеська міська адміністрація.

Залишимо осторонь медичний аспект питання і подивимося, що з цього приводу каже закон.  

Згідно з ст. 27 закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", профілактичні щеплення від туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюку, правця та кору в Україні — є обов'язковими. Такий обов’язок українців встановлений також і ст. 10 "Основ законодавства України про охорону здоров’я".

Вочевидь доречно нагадувати про відповідальність батьків за життя та здоров’я своєї дитини, а також про ризики в умовах спалахів інфекційних захворювань чи епідемії. Інше питання — щодо законності недопущення невакцинованих дітей до навчання. Заборона відвідувати дитячі заклади передбачена ст. 15 закону "Про захист населення від інфекційних хвороб".  

І хоча більшість батьків та правозахисників наполягають на незаконності недопущення дітей до навчання (мовляв, кожен повинен мати доступ до освіти, а школа позбавляє нас такої можливості), міжнародна конвенція (ст.12 Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права і ст.6, 24 Конвенції про права дитини) і Конституція України нагадують нам про право кожного — і дітей у тому числі — на життя та охорону здоров’я.

Як би не ставились противники щеплення до позиції місцевої влади, життя та здоров’я людини стоїть у шкалі прав набагато вище за освіту. Звісно, батьки можуть відмовитися від щеплення, але в такому випадку потрібне індивідуальне навчання. Адже права однієї особи закінчується там, де починаються права іншої.

Шановні батьки, будьте пильними і не вірте непрофесіоналам, які паплюжать одне з найвагоміших досягнень медицини – вакцинацію. Вони не дають собі звіту, яке лихо може спіткати людей внаслідок не тільки повної, а навіть часткової відміни проведення щеплень. Діти і навіть дорослі знову почнуть масово хворіти на дифтерію, кір, поліомієліт та інші "керовані" інфекції, і не всі вони після цього залишаться живі та здорові.

Варто зауважити, що чим старша людина, тим важче вона переносить будь-які хвороби, особливо інфекційні, і тим частіше розвиваються ускладнення. Робіть щеплення собі і своїм дітям, бо тільки так ви можете запобігти інфекційним захворюванням. 

Той факт, що українські батьки давно поділилися на два табори — прихильників та противників щеплення — не є ні для кого секретом. Лікарі не один рік і не один раз попереджали про небезпечні наслідки відмови вакцинувати дітей.

Якщо людина відмовляється від щеплення, варто оцінювати ризики та усвідомлювати наслідки!!!

БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

Сектор з питань ОЗ УСЗН ВМР

скачать dle 12.0
Дата публікації: 29.01.2019 0 859
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно