альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Южноукраїнські ліцеїсти - учасники конкурсу рефератів - отримали заслужені нагороди.



Ліцеїсти з Южноукраїнська увійшли до числа призерів загальнонаціонального конкурсу рефератів серед учнівської молоді «Ядерна енергія і світ» – 2023. Його традиційно проводить ДП «НАЕК «Енергоатом» та ГО «Українське ядерне товариство». Визначення переможців відбулось 6 листопада в Києві, а цього тижня їм вручили заслужені нагороди.

Уже кілька років поспіль фінал конкурсу для старшокласників, які цікавляться тематикою атомної енергетики та ядерної фізики, проходить у онлайн-форматі та збирає доволі велику кількість учасників. У відбіркових етапах конкурсу цьогоріч участь взяли 65 старшокласників. До захисту у фіналі було відібрано 25 робіт дівчат і хлопців з міст-супутників вітчизняних АЕС та міст розташування профільних для ядерної галузі закладів вищої освіти. У своїх рефератах вони висвітлювали роботу електроенергетичного сектору України в умовах війни, перспективи розвитку атомної галузі, енергозаощадження та надійне енергозабезпечення споживачів. Були роботи, що торкалися екологічних аспектів ядерної енергетики та поводження з радіоактивними відходами, ролі ядерної фізики в медицині, використання роботизованих пристроїв, здатних допомагати персоналу в роботі на АЕС та багатьох інших цікавих тем.

Один з кураторів конкурсу, представник відокремленого підрозділу УкрЯТ в Южноукраїнську Дмитро Твердохліб, зазначає: «Нашою головною метою було сприяти розвитку наукової активності серед молоді та підтримувати їх інтерес до ядерної галузі в цілому. Ми хотіли надати учням можливість досліджувати цікаві теми, розвивати аналітичні навички та допомогти їм виявити свій потенціал. Реферати, які ми бачили на конкурсі, були неймовірно цікавими та різноманітними. Молоді дослідники доклали багато зусиль для підготовки матеріалів. Ми були приємно вражені якістю їхніх робіт та глибиною знань, які вони продемонстрували, відповідаючи на запитання».

Поступившись в суто дівочому фіналі цього року суперницям з Харкова, Шепетівки та Миколаєва, третє місце в конкурсі посіла представниця Южноукраїнського ліцею №1 імені Захисників Вітчизни Євгенія Ілюшкіна з рефератом на тему «Порівняння роботи АЕС з малим модульним та водо-водяним реактором».

«Дізнавшись результати, я була насправді дуже вражена, - розповідає Євгенія, - оскільки була велика кількість людей, призерів відбіркового етапу, і мене тішить те, що я серед цієї кількості людей посіла призове третє місце. Я вдячна всім, хто організовував цей конкурс, особливо своєму куратору, за те, що він порекомендував мені саме цю тему».

Серед трьох учасників, які отримали призи заохочення – «однокашник» Євгенії - Станіслав Жураківський, автор реферату «Роботи - маленькі помічники атомних гігантів». Роботі третьої представниці Южноукраїнська - Ірини Туркіної – не вистачило буквально декількох сотих бала до призового місця, та її робота під час обговорення отримала схвальні відгуки від членів конкурсного журі.


Усі троє фіналістів одержали брендовані подарунки від Українського ядерного товариства та висловили бажання і надалі брати участь у таких цікавих, а головне – корисних конкурсах від НАЕК Енергоатом та УкрЯТ.

Станіслав Жураківський збирається наступного року знову обрати тему і брати участь у конкурсі: «Я вважаю, що мій результат, мабуть, непоганий, але наступного разу, я впевнений, що отримаю Гран-прі. Думаю, що конкурс справився зі своєю місією дуже добре, адже його місія була поширити на учнів знання про ядерну енергетику».

Ірина Туркіна отримала досить багато позитивних оцінок від журі протягом обговорення реферату, і теж не вважає відсутність призового місця невдачею: «Я дуже вдячна всім за цей досвід, а організаторам конкурсу за таку можливість проявити себе, дізнатися багато нового від учасників, від своїх кураторів і тим, хто взагалі брав участь у створенні і проведенні цього конкурсу. Я обов’язково буду брати ще раз участь, тому що я вважаю, що наука – це майбутнє нашої країни і тому зараз моя участь може мені допомогти саме у моєму майбутньому».скачать dle 12.0
Дата публікації: 17.11.2023 0 98
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно