альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Профілактика отруєнь дикорослими грибами.

Гриби мають властивості вбирати із землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш’як та інші. Їх вживання іноді закінчується трагічно – грибними отруєннями, а деколи й призводить до смерті людини.

Основні причини отруєнь грибами:

• відсутність або недостатнє знання їстівних і отруйних грибів;
• хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів;
недбалість при збиранні і заготівлі, неправильне приготування, а також недостатній контроль і нагляд за заготівлею і продажем (незнання або недостатнє знання ознак, особливостей їстівних і отруйних грибів є досить розповсюдженим явищем).


Щоб не отруїтися дикорослими грибами:


краще відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині;
не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.


Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне:


ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
остерігайтеся пластинчатих грибів;
не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини;
уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
не вживайте сирих грибів;
відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин;
готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби;
гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю;
ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки — вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.


Слід зазначити, що  і їстивні гриби при несприятливих екологічних умовах можуть набувати токсичних властивостей, адже гриби всмоктують в себе всілякі отруйні речовини, що нагромаджуються в повітрі та грунті і зазнають біохімічних змін.
Будьте здорові і завжди пильні! Бережіть себе і своїх близьких!!!
Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Вознесенського  управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.
скачать dle 12.0
Дата публікації: 19.09.2022 0 290
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно