альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Наш край в роки Другої світової війни

До Дня пам’яті та скорботи у краєзнавчому музеї підготовлено інформаційний матеріал про перші воєнні місяці у місті Вознесенську «Наш край в роки Другої світової війни».
На початку серпня 1941 року гітлерівські загарбники підійшли до Вознесенська. Частини Червоної Армії п'ять діб обороняли місто. На берегах Південного Бугу гітлерівців стри¬мували 18-й механізований корпус 18-ї армії, 2-й кавалерійський корпус генерала А. Білова, загін Н. Є. Пєтухова, створений 7 серп¬ня командуванням Південного фронту із штабних, ремонтних і других команд, курсанти Одеського піхотного училища (9 рот) на чолі з начальником училища полковником Г. Шерстнєвим, яких за мужність і стійкість фашисти назвали "червоними юнкерами". У цих боях активну участь брала Дунайська військова флотилія. Проте ці невеликі сили не могли надовго затримати масовий на¬ступ німецьких військ. 6 серпня фашисти захопили Вознесенськ.
З 6 серпня 1941 року до 24 березня 1944 року місто Вознесенськ було окуповане. В будинку № 27 по вулиці Шмідта гестапівці влаштували катівню. Біля сіл Яструбинового й Бузько¬го гітлерівці розстріляли 2,5 тис. мирних жителів.
За роки окупації понад 2 тисячі юнаків і дівчат було відправлено на примусові роботи до Німеччини.
Біля 8 тисяч вознесенців воювали на фронтах Другої світової війни, понад 3,5 тисячі – загинули.
Ніколи не померкне мужність і героїзм людей, що захищали Вітчизну в роки Другої світової війни.
скачать dle 12.0
Дата публікації: 24.06.2021 0 1 382
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно