альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Барвиста писанка

У Вознесенському краєзнавчому музеї працює тематична виставка "Барвиста писанка". Орнаментальний розпис писанок – давній вид народного образотворчого мистецтва. Писанки є шедевром мініатюрного живопису, у яких народ виявив свій мистецький хист, свою здатність до творчого осмислення, художнього узагальнення навколишнього світу. Писанка є згустком орнаментального мистецтва нашого народу. В ній, як у краплині води, найсильніше й найвиразніше виявилась суть духовності, суть національної культури. Орнаменти писанок є мистецькою цінністю, унікальною пам’яткою історії і культури нашого народу.
22 квітня в музеї було проведено майстер-клас по виготовленню писанок під керівництвом Ю. Заїки. В колекції майстрині понад 100 робіт. На виставці представлені писанки талановитої майстрині виконані в техніці "мальованки" –розмальовані вільно пензлем від руки, "дряпанки" – виконані в унікальній техніці писанкарства, та писанки, розписані восковою технікою декоративним орнаментом. Особливість техніки полягає в тому, щоб зберегти узор, виконаний возком, коли писанку занурюють у фарбу.
Писанки майстрині мають надзвичайно вишукані орнаментальні мотиви. Вражає вміння майстрині на сферичній поверхні яйця створювати досконалу, закінчену композицію, адже цей вид народної творчості вимагає не тільки тонкого відчуття ритму, узгодження кольорів, а й клопіткої, наполегливої праці майстрині.
Майстер-класи по виготовленню писанок в музеї до Великодня є традиційними. Головна мета таких майстер-класів відродження народних традицій по виготовленню писанок, показати практичне використання давньої традиції розпису у сучасному житті.
На виставці також представлені роботи талановитої вишивальниці Вакар В.В. В її творчому доробку – серветки, декоративні доріжки, рушники, скатертини.
Майстерно виконані вишиванки Вакар В.В., відображення культурної пам’яті народу, цінуються та користуються попитом не тільки в Україні, а й за кордоном. Понад 50 робіт майстрині зберігаються в Америці, Угорщині, Німеччині.
Вона однаково майстерно творить як рушники, так і інші вироби декоративно-ужиткового мистецтва: картини, "квакер болл", "пінкіп", "біскорню".
скачать dle 12.0
Дата публікації: 23.04.2021 0 2 051
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно