альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Життєва енергія народних промислів

Мистецтво - невід’ємна частина життя людини в усі історичні періоди його розвитку. В своєму прагненні збагнути світ людина завжди зверталась до мистецтва, яке допомагало їй радіти і мужньо переживати драматичні моменти буття, відкривати і утверджувати нові погляди на уставлені поняття.
Феноменом українського традиційного мистецтва є писанкарство. Орнаментальний розпис писанок - давній вид народного образотворчого мистецтва. Своїм корінням писанкарство сягає часів язичництва, але дожило до наших днів і є цінним надбанням культурної скарбниці українського народу.
Писанки є шедевром мініатюрного живопису, у яких народ виявив свій мистецький хист, свою здатність до творчого осмислення, художнього узагальнення навколишнього світу. Писанка є згустком орнаментального мистецтва нашого народу. В ній, як у краплині води, найсильніше й найвиразніше виявилась суть духовності, суть національної культури. Писанковий орнамент створювався протягом довгого історичного періоду, сформувався у традиційні логічні форми рисунків, у яких відбилися естетичні смаки багатьох поколінь народних митців. Орнаменти писанок є мистецькою цінністю, унікальною пам’яткою історії і культури нашого народу.
У кращі зразки народної творчості її творці вкладали життєву мудрість, народне розуміння краси, щедрість художнього обдарування, безпосередність сприйняття навколишнього світу.
Краса і мистецька довершеність, самобутність оригінальність і неповторність орнаментального декору, різноманітність сюжетів, у яких відображається багатство флори і фауни, своєрідна символіка рисунків, їх зміст здавна приваблюють своєю чарівністю.
Народна вишивка - один з найдавніших видів декоративно-ужиткового мистецтва. На території, яку займає сучасна Україна, розвиток мистецтва вишивки не переривався ніколи, розпочавшись з давніх давен і продовжуючись до наших днів. Традиції українських художніх вишиванок відзначаються почуттям міри та гармонійним колоритом рішень. При загальному розумінні місцевих особливостей як у вирішенні загальної композиції, так і трактовці декоративних елементів, прийомах стилізації та технічного виконання сюжету, вишиті вироби споріднені єдністю художнього мислення загальними національними рисами. Як вид декоративно - ужиткового мистецтва декоративна народна вишивка розвивається і в наш час, збагачуючись надбанням сучасних майстрів.
Традиційно з 2013 року у Вознесенському краєзнавчому музеї проводяться виставки декоративно-прикладного мистецтва та щорічна виставка-конкурс «Барвиста писанка». Виставки продовжують започаткований музеєм напрямок ознайомлення відвідувачів з мистецтвом місцевих майстрів-прикладників. Такі виставки дають можливість ближче познайомитись з творчістю місцевих майстрів-аматорів, справжніх чарівників своєї справи, стати свідками естетичних здобутків наших земляків. Тривалий час з краєзнавчим музеєм співпрацюють майстрині Вакар В. В., Костюкова М. В., Панасюгіна О.А ., Міщенко Л. Г., Каменська Н. І. Кожного року відшукуються та залучаються до співпраці нові майстрині. Вони не лише творять красу своїми руками, а й виховують молоде покоління на зразках декоративно-прикладного мистецтва.
До Великодня щорічно в музеї проводяться майстер-класи по виготовленню писанок майстринею Заїкою Ю. О. Головною метою таких майстер-класів є показ практичного використання давньої традиції розпису у сучасному житті. Діти в захваті й завжди з цікавістю спостерігають, як створюються великодні шедеври.
Талантам нашим не перевестись, і такі виставки - яскраве тому свідчення. А ще - заклик до громади зберігати все, що має ознаки традиційного народного мистецтва, як провідну нитку в лабіринті зв'язків поколінь.
Нажаль, заходи щодо запобігання поширенню коронавірусу внесли корективи до роботи музею, традиційна виставка 2020 – не відбулась. Світлини попередніх років надають можливість згадати яскраві миті таких виставок.

Завідуюча Вознесенського краєзнавчого музею Городня Т.А.
скачать dle 12.0
Дата публікації: 24.04.2020 0 762
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно