альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

СВЯТКУВАЛИ в бібліотеці № 1! Смакували млинці та мед!

Бібліотека – вона сьогодні така незрозуміла для деяких і така необхідна, затребувана для багатьох! Вона така багатофункціональна! Жодний інший заклад не має такого простору, де можна навчатись, отримувати інформацію, змістовно відпочивати, спілкуватись з однодумцями, знайомитись з новими друзями, читати та розвиватись, самовдосконалюватись та отримувати відповіді на різні питання, пов’язані з побутом та проблемами.
Саме цього дня до бібліотеки № 1 завітали надзвичайні відвідувачі: члени міської організації «СОІУ» разом з керівником – Кривоносовою Валентиною Андріївною. Ми вирішили святкувати українську Масницю разом.
Неможливо уявити собі завершення зими без традиційного масляного тижня, за який кожен справжній українець встигає з’їсти таку кількість смачних млинців, що вистачить на весь рік. А який колорит загадкових ритуалів, дійств та розваг цього свята – нашого Колодія, або Масниці по-українськи!
Цікаві розповіді про наше дуже давнє свято, яке сягає своїм корінням ще у дохристиянські часи, часи Трипільської культури і являє собою низку обрядових дійств, про походження Масниці, час, коли її святкують, про традиційні страви підготували для присутніх бібліотекарі: Ковальчук Тетяна, Даниленко Наталія, Романенко Ганна. Учасники програми дізналися, що Масниця символізує прихід весни та пробудження природи, під час цього свята вшановували Сонце, яке несло тепло і пробуджувало природу. Виявляється, прихід весни ототожнювали із Сонцем, тому на Масляну готували обрядовий хліб у формі кола – млинець. Стародавні слов’яни вірили, що разом з круглим, рум'яним млинцем вони з'їдають частинку тепла і могутності небесного світила. Сирний тиждень / а так ще називали Масницю / не має чіткої дати святкування, адже залежить від найголовнішого християнського свята Великодня та передує семитижневому посту. Кожен день Масниці має своє значення і присутні в цікавій формі дізналися про певні події, які пов’язані з кожним тематичним днем.
Особливо смачною вважалася С Е Р Е Д А. А називалася вона — Ласуня!
Вважалося, що особливо в середу-ласуню потрібно з’їсти стільки млинців, скільки душа забажає. Тому в кожному будинку накривали багатий стіл. А так як наш захід проходив саме в середу – ми традицію не порушили. Стіл накрили, духмяний чай заварили. Справжні майстрині: Блажієвська Любов та Романенко Ганна, млинців наготували. І пригощалися всі млинцями з медом та варенням, частувалися, спілкувалися, згадували родинні традиції, ділилися рецептами…
І як годиться: розважалися весело, приймали участь в конкурсах, іграх, вікторинах, переглянули тематичні відеоматеріали.
Середу – Ласуню відсвяткували на славу! Колектив бібліотеки отримав велике задоволення від співпраці з такими зацікавленими, чуттєвими, активними учасниками заходу. А особлива подяка Кривоносовій Валентині Андріївні! Валентина Андріївна – не тільки відповідальний керівник Вознесенської міської організації «СОІУ», вона - справжній лідер по життю, з активною та небайдужою позицією до кожної проблеми організації, володіє тими якостями, завдяки яким люди їй довіряють. Керівник, чиї інтереси набагато ширші, ніж просто свої власні, вона завжди знаходиться практично в гущі будь-яких міських подій, не зупиняється на досягнутому та бачить перспективи розвитку і самореалізація людей, з якими працює. А ще : Валентина Андріївна – умілий культорганізатор та приємний співрозмовник.
Ми чекаємо на нові зустрічі з Валентиною Андріївною та її командою.

Ми раді співпрацювати з зацікавленими партнерами. Маємо підбір інформаційних ресурсів, в які увійшли описи народних українських свят, забав, ворожінь, обрядових дійств, прикмет, а також приповідки, прислів'я, тексти пісень, пов'язаних з їх проведенням .
Давайте разом не дамо ж забути наші найдревніші традиції! Ми успадковуємо їх. Саме нам треба їх зберегти і передати своїм дітям, внукам та правнукам.
Вивчаймо нашу історію та культуру! Та святкуймо наші рідні тисячолітні свята !!!

КЗ «Бібліотечна мережа м. Вознесенська»
скачать dle 12.0
Дата публікації: 02.03.2020 0 740
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно