альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Сповідь солдатського серця

24 березня, до 75-ти річчя з дня визволення міста Вознесенська від фашистських загарбників, в бібліотеці №1 КЗ «Бібліотечна мережа м. Вознесенська» пройшла зустріч з ветераном Другої світової війни Георгієм Дмитровичем Чижевським.
Наша бібліотека має краєзнавчий напрямок, тому наше завдання збирати, зберігати цікаві факти з життя наших земляків, залишити для історії надзвичайні долі вознесенців. Наші діти, онуки мають пишатись історією рідного міста, передавати від покоління до покоління розповіді про людей, які стали частиною нашої історії. Саме тому, ми присвятили портрет-привітання «Сповідь солдатського серця» добре відомій у нашому місті людині, Почесному громадянину міста Вознесенська, чемпіону світу з плавання, тренеру, педагогу, актору, поету.
Георгій Дмитрович Чижевський є гордістю нашого міста. На зустріч прийшло багато знайомих та друзів, читальна зала ледь вмістила всіх охочих зустрітися з ветераном.
Затамувавши подих слухали присутні зворушливі історії Георгія Дмитровича про дитинство, про воєнні та повоєнні роки, про нелегкий шлях визволення Вознесенська та України.
Голова Ради ветеранів Мазур Віктор Феліксович, висловив щиру вдячність за його бойові та трудові подвиги та побажав міцного здоров’я на багато літ.
Зі словами вдячності до ветерана також звернулися керівник літературно-мистецького об’єднання «Веселка» Руденко Світлана Іванівна, місцеві поети Єгорова Олена Михайлівна, Варзарь Олександр Данилович, Гаврюшенко Віталій Сергійович, учасниця Народного театру мініатюр «Сміх-у-тона» Возняк Людмила Василівна, керівник самодіяльного хорового колективу «Універ» Університету 3 віку Стрельчук Сергій Костянтинович та Руденко Олександр Пилипович.
Учениця ЗОШ № 6, Руденко Ольга, продекламувала вірш Г. Чижевського «Ода нашим предкам». У виконанні хорового колективу «Універ» прозвучали пісні: «Журавлі», «Де фортеця Соколи», «Землянка».
Георгій Дмитрович, все життя присвятив людям, віддавши кожному частинку своєї душі Хоч роки беруть своє, їм не під силу відібрати ясний розум та добру душу. Він живе своєю роботою і дуже любить людей. Не зважаючи на поважний вік, залишається активним, цікавиться життям міста та своїх вихованців, нікому не відмовляє у мудрій пораді.
Георгій Дмитрович народився в м. Вознесенськ 29 березня 1924 року. Війна застала його в Одесі. В серпні 1942 р. став курсантом Київського артучилища. З червня 1943 р. приймав участь в боях з фашистськими окупантами, в артилерійських підрозділах на посадах командира взводу та батареї. Приймав участь в боях на Курській дузі, звільнював міста України, Польщі, Німеччини, дійшов до Берліну.Нагороджений: орденами Великої Вітчизняної війни 1-го та 2-го ступеня та 2-ма Орденами Червоної Зірки. Медалями: «За звільнення Варшави», «За взяття Берліну», «За перемогу над Німеччиною» та багатьма ювілейними медалями.
Після війни закінчив театральний інститут і став артистом театру. Працював в театрах Житомира, Ізмаїла, Владивостока. В 1956 році став актором вищої категорії.
Після закінчення педагогічного інституту в Хабаровську працював викладачем анатомії, фізіології та спорту. Весь цей час займався тренерською роботою. Декілька його учнів стали майстрами спорту в першостях серед школярів та дорослих, були і чемпіони країни.
На свою батьківщину, до Вознесенська, повернувся у 1970 році. Отут і знадобилася освіта педагога. Протягом багатьох років безкоштовно навчав дітей плаванню. Крім цього освоїв і професію слюсаря (5 розряд). Переїхавши в місто Вознесенськ більше 10 років працював на Єланецькому груповому водопроводі.
Й сьогодні ветеран війни ЧижевськийГеоргій Дмитрович пропагує активний спосіб життя, є членом клубу ветеранів плавання та спорту «Гаврилич Мастерс».
У 2015 році Георгій Дмитрович в свої 92 роки приймав участь в численних змаганнях з плавання в категорії «Мастерс». Став чемпіоном Миколаївської області в трьох видах плавання. Потім здобув перемоги в змаганнях на Чемпіонаті України, міжнародних змаганнях в Казані, Львові, Києві, де встановив рекорди України, Європи та світу. Чемпіон Світу 2015 року та рекордсмен Європи на дистанції 200 м брас в категорії 90 +. Нагороджений: 4-ма кубками та більше сорока медалями.
В серпні 2017 року у свої дев’яносто три роки завоював три золотих медалі на Чемпіонаті Світу з плавання, що проходив в м. Будапешт, й став триразовим чемпіоном Світу.
У 2017 році Чижевського Георгія Дмитровича нагороджено -Почесною відзнакою голови Миколаївської обласної державної адміністрації "Святий Миколай Чудотворець" ІІІ ступеня.
Свою любов до міста Георгій Чижевський передає нам у своїх віршах. Перші вірші були надруковані на сторінках вознесенської районної газети “Радянська правда”. Георгій Дмитрович є співавтором першої колективної збірки поетів Вознесенщини “Веселка над колискою”, яка побачила світ у 1991 році під гаслом “Вознесенську — 200”. До речі, в день 200-річчя Вознесенска, на сцені звучала його пісня “Мой город”.
Протягом багатьох років Георгій Чижевський — учасник міської художньої самодіяльності. Особливо активно відвідував хорову капелу та драматичний гурток. З гордістю згадує про участь у різних конкурсах, про те як капела неодноразово виборювала звання лауреатів цих конкурсів, а драматичному гуртку було присвоєно звання “народного”.
В день 214-річниці з дня народження м. Вознесенська у міському будинку культури вперше проводився конкурс авторської пісні “Тобі, Вознесенськ, моя пісня крилата!”. На розгляд журі було представлено сім пісень про місто. Серед творів - “Гімн місту Вознесенську”, написаний Георгієм Дмитровичем Чижевським.
Шановний Георгій Дмитрович! Нехай на усіх життєвих дорогах вас супроводжують заслужені успіхи, незрадлива фортуна, стійкий добробут, невгасима енергія. Аби у вашому житті було багато сонячних днів, світла, тепла, радості. Міцного вам здоров’я, здійснення творчих задумів і сподівань.
Бібліотека №1
КЗ «Бібліотечна мережа м. Вознесенська»
-центр місцевого краєзнавства
скачать dle 12.0
Дата публікації: 26.03.2019 0 1 594
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно