альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

2019 рік оголошено роком Китаю в Україні

«Не лише Джекі Чан і дракони.

Що слід знати про цю супердержаву».

- Що ви знаєте про Китай?

З таким запитанням звернулися бібліотекарі дитячої бібліотеки КЗ «Бібліотечна мережа м. Вознесенська» до своїх читачів напередодні святкування Нового року за китайським календарем.  Діти пригадали, що є Велика Китайська стіна, там розвиваються бойові мистецтва, мабуть, і все…  

Бібліотекарі запропонували  відвідувачам ближче познайомитися із цією загадковою країною, адже 2019 рік проголошений роком Китаю в Україні.

Перш за все, Китай визнав незалежність України 27 грудня 1991 року, а дипломатичні відносини встановлено 4 січня 1992 року.

Під час «Відеознайомства з дружніми народами» присутні з’ясували, що Китай  є однією з найдавніших держав. З півночі її обступає пустеля Гобі, із заходу – гори Тібету, а зі сходу та півдня країну омиває Тихий океан. Тому Китай був начебто відрізаний від усієї решти світу. Китайці називали свою країну Піднебесною і вважали себе центром світобудови.

Відносини між Україною та Китаєм почали зароджуватись ще за часів Київської Русі завдяки Великому шовковому шляху, що своєю північною гілкою заходив на територію сучасної України — Крим. Тільки китайцям був відомий секрет шовкопрядіння. Мешканці всього світу платили їм величезні гроші за шовк. Ціна одного мотка шовку дорівнювала ціні 360 кг рису. Тому вивезення шовкопрядів за межі Китаю було заборонено під страхом смерті. Уперше з країни яйця шовкопрядів були вивезені китайською царівною, котра відправилась до свого майбутнього чоловіка до середньої Азії й заховала їх у короні.

Бібліотекарі запропонували дітям самостійно знайти в книгах цікаві факти про Китай, та поділитися ними з присутніми. І ось, перегортаючи сторінки таких  книг, як «Чудеса світу», «Загадки і таємниці нашої планети», «Відкриття та винаходи», «Найцікавіше про…Країни і народи», «Мандруймо у дивосвіт» діти дізналися, що:

- населення Китаю становить вже понад 1.8 млрд. осіб. Це одна четверта частина усього населення Землі;

- у Китаї нарахували близько 100 видів тварин, які не трапляються більше ніде. Найвідоміші з них - це Ірбіс і Панда;

- саме в Китаї вперше з'явилися папір, компас, шовк, друк, фарфор, парашут, механічний годинник і це далеко не все;

- в Китаї винайшли парасольку, яку виготовляли з цупкого паперу;

- винайшли повітряних зміїв і використовували їх для залякування ворогів;

- вирощувати і заварювати чай перші придумали саме китайці. Чай з'явився в Китаї в 3 столітті до нашої ери і згодом цей напій набув поширення по всьому світу.

- Велика Китайська стіна - найбільший пам'ятник архітектури, має довжину в 8 851 км. Спочатку її створювали для захисту території від войовничих кочових племен.

- все найцікавіше і потрібне з'являється випадково, так сталося і з морозивом. Хтось, приблизно 5000 років тому, залишив рисову кашу на снігу, так і з'явилося морозиво.

- у Китаї найбільше різновидів бойових мистецтв у світі, найвідоміші ушу і кунгфу.

Сучасний Китай є потужною спортивною державою, кожен рік уряд на спорт витрачає понад 500 мільйонів доларів, а переможцям на олімпіаді дарує кілограм чистого золота і значну суму грошей. Китай з кожним роком втрачає понад 1 000 км² корисної території через розширення пустель, якими і так зайнята майже 1/3 країни. Тому з 1970 р. працює проект «Зелена китайська стіна», зміст полягає в тому, щоб вибудувати на шляху пустелі масові загородження з дерев і чагарників.

Більшість американських і європейських підприємств перенесені в Китай через велику швидкість випуску продукції, і менші витрати на виробництво. Тепер напис «зроблено в Китаї» трапляється повсюдно.

Із задоволенням діти переглянули новинку китайського кінематографа: мультиплікаційну сімейну комедію «Велика котяча втеча» та поділилися враженнями.

Адміністрація дитячої бібліотеки

скачать dle 12.0
Дата публікації: 05.02.2019 0 3 416
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно