альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Вимоги до пунктів розливу та доочищення питної води.

Якісна питна вода є запорукою здоров’я та добробуту населення. У зв’язку з погіршенням екологічного стану природних джерел води та інфраструктури водопостачання, зростає роль пунктів реалізації доочищеної питної води. Пункти розливу повинні працювати відповідно до чинних санітарно-гігієнічних вимог, щоб гарантувати безпеку питної води для споживачів. Основним документом, що регламентує ці вимоги, є ДСанПіН 2.2.4-171-10, який встановлює норми для організації та функціонування таких пунктів.

Вимоги до пунктів розливу та доочищення питної води, яких повинні дотримуватись всі суб’єкти господарювання у сфері питного водопостачання: 

  • Виробничий  контроль  безпечності  та якості питної води повинен здійснювати власник підприємства у відповідності до розробленої програми. 

  • Вода, що реалізується, повинна відповідати показникам безпеки, визначеним у ДСанПіН 2.2.4-171-10. 

  • Результати проведених лабораторних досліджень повинні бути доступними для споживачів.

  • У разі виявлення невідповідностей пункт має оперативно реагувати, припиняючи реалізацію води та вживаючи відповідні заходи до усунення проблеми.

  • Виробництво питної води повинно здійснюватися за нормативно-технічним документом відповідно до технологічного регламенту або іншого документа з описом технологічного процесу виробництва питної води та затверджено в установленому порядку.

  • Термін  зберігання  питної  води  в  пунктах  розливу у стаціонарних ємкостях не  повинен  перевищувати  24  години,  а  у транспортних ємкостях (автоцистернах) - 6 годин. 

  • Термін зберігання питної    води    може    бути    збільшено    за     результатами санітарно-епідеміологічних   досліджень  за  умов  додаткового  її знезараження перед розливом  у  тару  споживача  методами,  що  не забруднюють питну воду залишковими концентраціями реагентів.

  • Забороняється заповнювати питною водою ємкості  із  залишками питної води.

  • Місце  реалізації  питної  води  з пунктів розливу слід розташовувати на території з твердим покриттям, що упорядкована та благоустроєна  і  знаходиться  на  відстані  не менше ніж 50м від місць  забруднення  (сміттєзбірники,   вбиральні,   магістралі   з інтенсивним рухом транспорту,  автостоянки тощо).

  • Територію поблизу джерела водопостачання треба утримувати в чистоті та   організовувати  відведення поверхневого стоку.

  • В пунктах розливу питної води повинен бути інформаційний листок із зазначенням інформації  щодо  виду води, дати виготовлення та умов її зберігання; найменування, адреси   та   телефону   виробника і місця її виготовлення;  місця знаходження підземного джерела  питного  водопостачання  та номера і глибини свердловини; посилання на нормативний документ, згідно з яким виготовлено питну воду.

  • Пункт розливу повинен бути  обладнаний прилавком, до якого підведений трубопровід з металевим краном для розливу питної води (кран слід розташовувати над прилавком на висоті не менше ніж 0,5 м).

  • Термін зберігання питної  води, набраної  з  пунктів   розливу у тарі споживача не повинен перевищувати 24 години за умови її зберігання  у  чистій  закритій тарі при температурі від 5ºС до 20ºC в місцях, захищених від попадання прямих сонячних променів.

Дотримання санітарно-гігієнічних вимог та контроль якості води є обов’язковими умовами функціонування пунктів реалізації доочищеної води. Регулярний моніторинг і відповідальність суб’єктів господарювання сприятимуть наданню населенню безпечної для вживання питної води гарантованої якості.

скачать dle 12.0
Дата публікації: 24.01.2025 0 90
---
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно