альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

«Гепатит А: профілактика та корисні поради»

У зв’язку з ситуацією, яка склалася в нашій країні, в тому числі після підриву греблі Каховської ГЕС відбувається забруднення поверхневих вод та підземних водоносних горизонтів, які використовуються, як джерела  питного водопостачання. Гепатит  А одне із інфекційних захворювань шляхом передачі якої є вода. Ми зібрали основні факти про гепатит А: як передається хвороба, які її симптоми, як лікують гепатит А і що робити, щоб не захворіти.


Гепатит А – захворювання печінки, спричинене вірусом. Гепатит А не провокує розвиток хронічної хвороби печінки і рідко закінчується смертю. Збудник вірусного гепатиту А, як правило, передаються через забруднені харчові продукти, воду, можливий також контактно-побутовий шлях передачі (через забруднені руки, предмети побуту).


ГЕПАТИТ А: СИМПТОМИ


Симптоми гепатиту А можуть проявлятись як у легкій, так і у важкій формі. Найчастіше це:


- підвищена температура;

- слабкість;

- відсутність апетиту;

- діарея;

- блювота;

- неприємні відчуття в животі;

- сеча стає темнішою;

- пожовтіння шкіри і білків очей.


Варто зауважити, що при гепатиті А не завжди проявляються абсолютно усі симптоми, вказані вище. Наприклад, у інфікованої людини може бути абсолютно нормальна температура тіла чи звичний колір сечі.


Симптоми гепатиту А значно частіше проявляються у дорослих, аніж у дітей. Більше того, у дітей до 6 років дуже часто відсутні будь-які симптоми гепатиту А, а жовтуха розвивається лише у 10%.


У дорослих симптоми проявляються у більш складній формі, а жовтуха з’являється у 70% випадків. Важка форма хвороби і летальні наслідки найчастіше фіксуються у осіб, яким понад 65 років.


Іноді відбуваються рецидиви гепатиту А. Так, у людини, яка щойно одужала, знову з’являються симптоми хвороби. Проте після ще одного епізоду хвороби настає одужання.


Інкубаційний період гепатиту – 14-28 днів.


ПРОФІЛАКТИКА ГЕПАТИТУ А


Оскільки гепатит А найчастіше передається фекально-оральним шляхом, то перш за все вберегти від хвороби допоможе дотримання санітарних норм.


Профілактика гепатиту А включає:


1. Правила особистої гігієни. Обов`язково мийте руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету.

2. Споживання кип’яченої води. Перед вживанням кип’ятіть воду впродовж 10 хвилин, а потім дайте їх відстоятися.

3. Чисті фрукти і овочі. Ретельно мийте овочі та фрукти перед вживанням.

4. Відмову від самолікування. Лише лікар може підтвердити діагноз гепатиту А і надати рекомендації щодо лікування.


На сьогоднішній день також існує вакцина, яка може надати додатковий захист від гепатиту А.

скачать dle 12.0
Дата публікації: 26.06.2024 0 39
---
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно