альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Віталій Луков: «Ми робимо все, щоб місто було комфортним для проживання»

Пропонуємо до читання інтерв'ю міського голови Віталія Лукова для газети "Новини Вознесенська "День за днем"


Продовжуємо серію інтерв’ю з міським головою В. Д. Луковим. Дякуємо нашим читачам, які долучилися до нашої розмови та поставили свої запитання очільнику міста.
- Віталій Дмитрович, мешканців міста цікавить питання, чому немає пішохідного переходу на перехресті вулиць Соборності-Михайлівська-Шмідта? Великий потік транспорту, неможливо перейти дорогу, особливо в напрямку залізничного вокзалу. Були неодноразові випадки травмування людей.
- Встановити прямо зараз пішохідний перехід технічно неможливо, так як нам ніхто на це не дасть дозволу, оскільки світлофорний об’єкт тут не обладнаний окремо світлофором для пішоходів.
Є два варіанти вирішення цієї проблеми. Перший – це побудувати новий сучасний світлофорний об’єкт з огородженням та світлофором для пішоходів. При цьому тільки замовлення проекту коштуватиме сотні тисяч гривень плюс будівництво та обслуговування його.
Другий варіант – облаштувати на цьому перехресті круговий рух транспорту так, як це роблять в усіх цивілізованих країнах. Тим самим ми позбавимо можливості рухатися на великій швидкості цими вулицями. Обладнаємо острівки безпеки й зробимо пішохідні переходи. Тобто цей варіант найбільше підходить. У нас є всі розрахунки, будемо замовляти проект. До того ж, це дасть можливість перекрити на цій ділянці рух великогабаритного транспорту через так звані інженерні перешкоди. На весь цей комплекс потрібно не менше 1 млн. грн, але це вже буде назавжди.
І не потрібен світлофор, встановлення і обслуговування якого теж обходиться дуже дорого.
Є ще одна проблема, яку ми при цьому будемо вирішувати. Це велика кількість дощових вод, які стікають з вулиць Крушельницької (Войкова) та Шмідта на перехрестя з вулицею Соборності, створюючи там значні незручності. Плануємо дощові потоки з вул. Крушельницької пустити через територію КП «СОМ» і вивести в зливостік біля залізниці. А дощові води з вул. Шмідта – або ж відразу в зливостік, або ж вужчим потоком пустимо по вул. Соборності.
Загалом, в наших планах зробити на вул. Ксеніївській (Є. Бош) та Пушкінській односторонній рух автотранспорту: по Ксеніївській буде рух в напрямку Одеси, а по Пушкінській – в напрямку міста. З’єднаємо велосипедну доріжку з вул. Михайлівської по вул. Ксеніївській в напрямку Прибужан до річки Південний Буг.
Зазначу, що стосується ремонту доріг, то за останні 2 роки ми дещо змінили стратегію, ремонтуємо вулиці великими ділянками.
Як приклад, в минулому році відремонтували вул. Героїв України, в цьому році – вул. Маріїнську та Ксеніївську. Тобто повністю відходимо від «латок». Хіба що зараз використовуємо так звану систему «шафер», яка дає можливість, не порушуючи асфальтне покриття, задувати ямки спеціальним матеріалом. Це значно продовжить термін експлуатації пошкодженого асфальтного покриття. А потім перейдемо до ремонту великих ділянок.
В цьому році відремонтуємо вул. Леонова з облаштуванням тротуару. Кошти виділені, оголошуємо тендер. А потім будемо вирішувати питання про зміну руху автотранспорту на 3-му мікрорайоні на перехресті біля магазину «Катран».
В планах цього року також ремонт дороги по вул. Карпенка (від хлібозаводу вниз до церкви) з облаштуванням тротуарної доріжки.
Що стосується доріг державного значення, то потрохи в місті їх «латають». Держава в цьому році виділила кошти на Миколаївську область лише на ремонт двох доріг: Миколаїв-Кропивницький та Миколаїв-Кривий Ріг. Всі інші – лише поточний ямковий ремонт.
Підготовчі роботи по ремонту доріг зазвичай тривають 3-4 роки: потрібно, перш за все, виготовити проектну документацію, дочекатися виділення коштів, провести тендер. І тільки потім можна приступати до виконання робіт.
Які ще плани щодо ремонту доріг в місті в цьому році?
- Плануємо до кінця року виконати роботи в трьох місцях: побудувати тротуар від плавбасейну вниз до вул. Соборності; закінчити будівництво тротуару від лікарні до залізничного вокзалу; облаштувати тротуари від автостанції на Миколаїв до перехрестя з вул. Танасчишина, а також пішохідний перехід до приміщення Пенсійного фонду.
Також впродовж двох тижнів відремонтуємо аварійну ділянку тротуару по вул. Осадчого (за мостом), а далі будемо вирішувати питання з ремонтом всього цього тротуару тротуару.
- Як міська влада планує боротися з амброзією? Розпочинається її цвітіння, що призведе до спалаху алергічних хвороб серед населення.
- В цьому році, вперше за всі роки, будемо використовувати спеціальний сертифікований хімічний засіб для боротьби з амброзією.
В першу чергу, обробимо найбільш засмічені території біля ЗОШ № 4 та в районі Племстанції. Ми вже випробували цей препарат – буквально на третій день вся амброзія «згоріла», а інші рослини залишились зеленими.
Тож чекаємо заявок від мешканців міста. Також проводимо рейди, спілкуємося з власниками домогосподарств, щоб вони знищували амброзію з корінням на своїх територіях.
- Віталій Дмитрович, мешканців цікавить, що за об’єкт будується по вул. Чубчика між в’їздом в ринок та магазином «Копілка»?
- Це будується магазин. Відбулася зміна власника і новий власник розпочав будівельні роботи відповідно до технічної документації та дозволів. Сподіваюся, що цей об’єкт стане прикрасою міста. Можливо гарний вигляд магазину буде сприяти завершенню стихійної торгівлі, яка поки що процвітає на цій вулиці.
До речі, за останні три тижні складено вже більше 100 протоколів за порушення правил благоустрою, на деяких продавців - повторно. Ми розуміємо, що перші протоколи запрацюють лише через місяць, а потім знову й знову. Тому буде дуже «накладно» порушникам платити чималі штрафи. Я б порадив їм не чекати, а вже зараз обирати місця для здійснення законної торгівлі на території ринку. В цьому напрямку міська влада не зупиниться, робота щодо складання протоколів про адмінпорушення буде продовжуватися до тих пір, поки не ліквідуємо це ганебне явище навколо ринку.
- Останнім часом в місті трапилися дві дорожньо-транспортні пригоди, якими завдано шкоди міському господарству: по вул. Михайлівській перед мостом збито огорожу біля тротуару, а також пошкоджено центральний вхід до парку Січової Слави. Хто відшкодовуватиме збитки?
- Ми знаємо винних, на них складені претензії та направлені в суд.
Крім того, ще було збито огорожу внаслідок ДТП біля магазину «Катран» на 3-му мікрорайоні.
Ми даємо винуватцям певний час, щоб вони самі виправили те, що натворили. Якщо відмовляються або ховаються, тоді ми ремонтуємо за бюджетні кошти, а потім через Державну виконавчу службу за рішенням суду вони мають компенсувати всі збитки.
Така система у нас відпрацьована і щодо опор освітлення. Ми їх ремонтуємо. Люди ж не будуть чекати декілька місяців, поки винна особа ту опору відновить. Різні бувають ситуації. А потім в судовому порядку ці кошти повертаємо до бюджету.
- Віталій Дмитрович, в нашому місті є дві річки, але немає жодного облаштованого місця для купання. Особливо це стосується річки Південний Буг. Дітям немає де купатися.
-У нас і озеро Баластне зовсім заросло і стало непридатним для відпочинку. Це природний процес, і його змінити неможливо.
Що стосується річок, то в них згідно із санітарними нормами взагалі купання заборонене. Навіть не рекомендоване, а саме - заборонене. І така ситуація триває вже декілька років. Тому створювати пляжні зони для купання буде правопорушенням. Хоча біля річки Мертвовод перед мостом облаштована зона відпочинку, завезений пісок, щоб дітки могли побігати, погратися, є гойдалки. Але купатися там не можна, бо головний чинник - якість води.
- А як же в Южноукраїнську облаштований гарний пляж, зони відпочинку? Там така ж річка.
- Пляж в Южноукраїнську знаходиться після Бузьких порогів від Мигії. Є таке поняття, як самоочищення річки. Саме пороги протяжністю 10 км, завдяки насиченню киснем, практично замінюють очисні споруди.
Перед Вознесенськом розташовано Олександрівське водосховище, де вода стоїть, і далі Буг тече повільно, тому ніякого самоочищення немає. Здавалося б, одна річка, але якість води зовсім різна.
В Миколаєві взагалі ні в якому разі купатися не можна, хоча й пляжі обладнані.
Тож за останні 10 років ще жодного разу не було такого, щоб вода в річці Південний Буг, я вже не кажу про річку Мертвовод, була б придатною для купання.
- Віталій Дмитрович, люди скаржаться на черги біля банків та консультативного центру по обслуговуванню абонентів газового господарства (V-Центр).
- Черги біля V-Центру дещо зменшились, але вони періодично виникають. Це пов’язано з тим, що в основному люди приходять для звірки показань і виплат після отримання попереджень про те, що є заборгованість за транспортування газу.
Насправді, так складена програма газопостачальної організації, що якщо ви до 20 числа поточного місяця не заплатили за транспортування газу, то вас автоматично комп’ютер ставить боржником. І якщо ви навіть заплатили, наприклад, за липень 25 липня, то вам все одно прийде попередження, що ви є боржником. Але головне, що ви заплатили. Не мучте себе, не стійте в черзі в таку спеку. Це все зайве. Ще жодне домоволодіння, квартиру не відключили від газопостачання саме з цього приводу.
Головне – сплачуйте за споживання газу за лічильником і за транспортування. І ніхто вас не відключить.
Якщо все ж таки виникають проблеми – звертайтеся до міської влади, особисто до мене. Бо в нашому житті є різні випадки – хтось втратив роботу або багатодітна сім’я не має можливості вчасно сплатити заборгованість. Тож не потрібно стояти в чергах, не чекати, поки відключать. Звертайтеся завчасно. Міська влада і є для того, щоб бути поряд, підтримати і допомогти мешканцям.
Не зважаючи на карантин, враховуючи потреби мешканців громади, розуміючи, наскільки зараз усім складно, я провожу в індивідуальному порядку особистий прийом. Приймаю всіх, хто звертається, безпосередньо в каб. 22 на пл. Центральній, 1 або в телефонному режимі.
Є скайп-зв'язок з міським головою за адресою v.d. lukov, кожен четвер я завжди можу відповісти.
Щодо черг до банків, така ситуація по всій країні. І не лише до банків, а і до державних установ також. Пускають по 2-3 чоловіки і обов’язково в масках. Але установи пропонують у разі можливості електронні послуги. Наприклад, в зв’язку з карантином Ощадбанк продовжив термін дії карток до 1 вересня. Є така практика і в Приватбанку. Тому не треба стояти в черзі, прийдіть іншим разом.
Готівку ж можна знімати в будь-якому банкоматі. Так, готівку за картками Ощадбанку до 10 тисяч гривень можна зняти в банкоматах інших банків без комісії.
І ще пораджу користуватися різноманітними сервісами банківської системи при оплаті комунальних та інших платежів. Бережіть свій такий дорогоцінний час і здоров’я.
І ще щодо черг в будь-якому місці. Не наражайте себе на небезпеку. Свідомо ставтеся до вимоги щодо дотримання дистанції. В країні спалах не тільки коронавірусу, а маємо й серйозне поширення інших інфекційних хвороб, наприклад, туберкульозу, СНІДу. Тож навчитися дотримуватися дистанції повинен кожен з нас, і це має стати нормою не лише на період карантину, щоб уберегти від небезпеки себе і своїх рідних.
- Чи відбудуться у нас місцеві вибори 25 жовтня?
- Думаю, що про місцеві вибори є сенс говорити дещо пізніше. Але кожному з нас потрібно ставитися до цього виважено. В цілому по Україні відбуваються дуже серйозні зміни виборчого процесу і адміністративного устрою.
Що стосується Вознесенської громади, то у нас не зміниться майже нічого. Громада буде обирати міського голову і депутатів міської ради. Причому депутатів обиратимемо лише за партійними списками.
Більшість партій відома. Але я рекомендував би, щоб люди, коли голосуватимуть, уважно знайомилися зі списком тієї чи іншої партії. Назва партії на території міста – це дуже відносне поняття. Дивіться прізвища. Голосуйте за того, кого ви знаєте і кому довіряєте. Досвід показує, що в раду заходять люди з абсолютно однаковими поняттями і патріотизмом до міста, хоча й під різними партіями. Або з байдужістю до міста. А життя покаже. Буде багато цікавих речей, багато бруду…
- Віталій Дмитрович, скажіть, карантин в місті продовжується?
- Так, звичайно, як і в державі. Жорстких заходів не вводимо. Працюють дитсадки, кінотеатр, транспорт, лікарня. І всі ми повинні чітко розуміти, що вірусів ми не бачимо, але коли вони нас настигають і починають вбивати, тоді вже пізно згадувати, що ти зробив щось не так. Тому краще іноді виглядати смішним, одягаючи маску чи дотримуючись дистанції, ніж потім про це шкодувати.
Сьогодні спеціалісти Держпродспоживслужби здійснюють перевірки магазинів, закладів громадського харчування на дотримання карантинних заходів. Складають протоколи, якщо є порушення.
Але до тих пір, поки ми будемо купувати молоко, м'ясо із землі – над нами висітиме небезпека заразитися чи померти від будь-якої інфекційної хвороби.
- Чому досі не відновлено рух потягу «Одеса-Київ»?
- За інформацією Укрзалізниці з 1 вересня буде відновлено рух потягів на Київ. Справа в тому, що в сторону Києва ведеться ремонт залізничного полотна, і тому відновлення руху потягу «Одеса-Київ» дещо відтерміновано.
І ще не ходить один з електропотягів «Помічна-Вознесенськ». Поки що не маємо офіційної інформації про час відновлення цього руху.
- Що для Вас означає «картка вознесенця»? Чи є ще в Україні, в області міста, в яких є таке нововведення?
- Картка вознесенця є і буде діяти. Це точно. Зараз і в Миколаєві намагаються впровадити цю систему і піти далі. Але вознесенський досвід беруть за основу. Спеціалісти з Вознесенська знаходяться в Миколаєві, де розробляють новий проект за нашим досвідом з використанням ізраїльської платформи та технологій.
Ми теж не збираємося зупинятись. Хочемо запустити в місті єдиний цифровий простір, який дасть можливість кожній людині, що має смартфон, бути в курсі всіх новин, всіх аварійних ситуацій в місті. Це також ізраїльський досвід, де до безпеки ставляться дуже відповідально.
За цим проектом людина в будь-який момент отримує повідомлення про те, де виникла якась небезпека. Більш того, програма вираховує місце перебування людини, тож їй приходить смс-повідомлення, що там, наприклад, порив і немає води, відновиться водопостачання тоді-то.
Дуже класна система. Є й зворотній зв'язок. Так само людина може звернутися до влади і отримати інформацію щодо тієї чи іншої ситуації. Миттєво. І думаю, що ми теж в цьому напрямку будемо одними з перших в Україні.
В цьому році через карантин та недоотримання великої кількості податків (майже місячний фонд доходу до бюджету) ми, на жаль, не змогли впровадити цей проект. Але сподіваюсь, що в наступному році у нас все вийде.
Також в цьому місяці розпочинаємо роботи з монтажу сонячної електростанції на насосній «Матросова» потужністю 50 кВт. Це тільки початок. Ми виграли шведський проект загальною вартістю близько 1 млн. грн. Станція буде забезпечувати електроенергією насосну вдень, і якщо отримаємо гарний результат, то ця робота буде продовжена. Будемо і надалі встановлювати сонячні батареї та збільшувати потужність станції. А в подальшому такі сонячні станції встановимо на всіх насосних. Ця програма розрахована на 3 роки.
- Що ще в планах?
- Плани грандіозні й на осінь, і на наступні роки.
Так, в зв’язку з прийняттям Закону про повну загальну середню освіту, залишається відкритим питання щодо існування чи не існування на базі нашого міста хоча б одного закладу, в якому випускники 9-х класів зможуть отримувати академічну освіту та готуватися до вступу у вищі навчальні заклади. Тобто є таке поняття як старша школа (ліцей), і за новим Законом вона буде одна на весь район або декілька районів.
І зараз моє завдання, як міського голови, зробити все можливе, щоб ця школа була у Вознесенську. Не в Южноукраїнську чи іншому місті, а саме у Вознесенську. І щоб наші діти, які перейдуть до 10-го класу, мали б змогу здобувати повну загальну середню освіту в класичному ліцеї вдома, а не їхати в інше місто.
Зараз це для мене основний виклик. Але сподіваюся, що нам все ж таки вдасться вирішити це питання, як в свій час вдалося виграти змагання з м. Южноукраїнськ щодо пологового будинку. Тому що ми не будували якісь там фонтанчики, а вкладали величезні кошти в лікарню, і добилися того, що саме у Вознесенську відкрили госпітальний округ.
Великий потік пацієнтів вже йде з інших районів у Вознесенськ. Це дає можливість забезпечити лікарів не тільки зарплатнею, а й створити запас безкоштовних медичних препаратів. Зараз ніхто у Вознесенській лікарні не має права вимагати з пацієнтів гроші на шприці чи системи. А якщо, борони Боже, хтось вимагає – одразу повідомляйте мені або головному лікарю. Це зло повинно бути подолано.
В лікарні всі основні матеріали, починаючи від вати, бинта, фізрозчина, рукавичок тощо є в достатній кількості. Хіба що комусь доведеться докупити якісь окремі специфічні ліки, яких немає в переліку.
Ми багато коштів вклали і вкладаємо в лікарню. Зараз ведуться ремонтні роботи в палатах дитячого стаціонару. Тут будуть дуже гарні палати на кшталт пологового будинку, і наше дитяче відділення стане одним з кращих на півдні України. Я в цьому впевнений.
Можливо, хтось із підприємців захоче підставити своє плече і зробити свою іменну дитячу палату – будь-ласка, прийдіть і подивіться ті, які ми вже відремонтували, та зробіть свою. Адже попередні соціальні проекти довели, що в спільній роботі влади і небайдужих громадян і є сила громади.
То ж, все у нас добре. Ми йдемо правильним шляхом, дотримуючись чіткої стратегії: «Місто, комфортне для проживання». Розуміємо, що бізнес сам собі знайде свій шлях, йому не треба заважати. Але він не може бути успішним без створення комфорту для людей. Тож для мешканців громади влада має забезпечити якісні послуги для комфортного проживання з водопостачання, каналізації та водовідведення, відеоспостереження, охорони здоров’я, освіти, соціального захисту, спорту, відпочинку, культури тощо. До цього й прагнемо.
- Дякуємо за інтерв’ю.
А вознесенців просимо надсилати запитання міському голові, на які ви прочитаєте відповідь у наступних номерах нашої газети. Телефонуйте: 3-28-73.

Головний редактор газети "Новини Вознесенська "День за днем"
Тетяна Туркоман
скачать dle 12.0
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно