альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Оплата праці під час карантину

Карантин – це випадок простою, коли призупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами (ч. 1 ст. 34 Кодексу законів про працю України).
Відповідно до ч. 3 ст. 113 КЗпП України, за час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров'я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, за ним зберігається середній заробіток.
У зв'язку з епідеміологічною ситуацією, що нині склалася, та через те, що заняття в закладах освіти не проводяться, за працівниками цих закладів має зберігатися заробітна плата.
Відповідно до п. 77 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 р. № 102, у випадку, коли в окремі дні заняття не проводяться з незалежних від учителя причин, оплата його праці здійснюється з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, за умови, що вчитель (викладач) виконує іншу організаційно-педагогічну роботу.
У випадку, якщо такої роботи немає, час простою оплачується в порядку і розмірах, визначених ч.1 статті 113 Кодексу законів про працю України. Згідно з цією статтею час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).
Згідно п. 8.3.3. Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016-2020 роки сторони рекомендують керівникам установ та закладів освіти забезпечити оплату простою працівникам, включаючи непедагогічних, не з їх вини, в розмірі середньої заробітної плати, але не менше тарифної ставки (посадового окладу):
•оплату праці вчителів, вихователів, у тому числі груп продовженого дня, вихователів дошкільних навчальних закладів, музичних керівників, викладачів у випадках, коли в окремі дні (місяці) заняття не проводяться з незалежних від них причин (епідемії, метеорологічні умови тощо), із розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, з дотриманням при цьому умов чинного законодавства;
•оплату простою працівникам, в тому числі непедагогічним, не з їх вини в розмірі середньої заробітної плати, але не менше тарифної ставки (посадового окладу).
Згідно з п.1.4 Галузевої угоди її положення діють безпосередньо та є обов'язковими для включення до колективних договорів.
Що стосується відпустки без збереження зарплати, то примусово відправляти в таку відпустку працівників неприпустимо. Якщо учителі та інші працівники закладів освіти на час карантину добровільно не виявили бажання піти у відпустку, то вони повинні працювати. Це підтверджують норми Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України і ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016 — 2020 роки (далі — Галузева угода).
Згідно з п.п. 5.2.1 Галузевої угоди періоди, протягом яких у навчальних закладах не здійснюється навчальний процес (освітня діяльність) у зв’язку з санітарно-епідеміологічними, кліматичними або іншими, незалежними від працівників обставинами, є робочим часом педагогічних, науково-педагогічних і інших працівників. У зазначений час працівники залучаються до навчально-виховної, організаційно-методичної, організаційно-педагогічної, наукової роботи відповідно до наказу керівника установи в порядку, передбаченому колективним договором і правилами внутрішнього трудового розпорядку.
Важливо! Для залучення учителів до роботи під час карантину потрібен наказ директора, а подробиці організації такої роботи мають бути прописані в колективному договорі та/або правилах внутрішнього трудового розпорядку.

Управління соціального захисту населення
Вознесенської міської ради
скачать dle 12.0
Дата публікації: 12.03.2020 0 6 676
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно