альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Aтестація робочих місць - важлива умова забезпечення охорони праці

Атестація робочих місць є важливим засобом забезпечення реалізації державної політики соціального захисту працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими умовами праці та сприяє критичному оцінюванню виявлених слабких місць, тим самим даючи змогу підвищити рівень охорони праці на підприємстві.
Протягом останніх років постійно зростають ризики виникнення техногенних аварій, загибелі або травмування чи завдання шкоди здоров'ю громадян унаслідок недосконалості техніки й технологій, зношеності діючого обладнання, масових порушень правил експлуатації технічних засобів. Виникає необхідність у створенні більш досконалих заходів запобігання виникненню кризових ситуацій. Одним із найважливіших елементів цього процесу є атестація робочих місць. Під час проведення атестації виявляються робочі місця з несприятливими умовами праці, на яких необхідно здійснити першочергові заходи щодо поліпшення ситуації.
Найвищою цінністю суспільства є здоров'я й життя людей і будь-який громадянин нашої держави повинен мати право не лише на працю, а й на належні, безпечні й здорові умови праці, що передбачено ст. 43 Конституцією України. По-перше, у кожного працівника повинно бути своє робоче місце. По-друге, на робочому місці повинні бути створені умови, необхідні для виконання конкретних службових завдань. По-третє, умови праці на робочому місці повинні бути нешкідливими й безпечними для працівника. Працюючи зі шкідливими або небезпечними умовами праці, в особливих температурних чи інших важких умовах, працівник перебуває під впливом небезпечних і шкідливих виробничих факторів, здатних викликати важкі захворювання, завдати шкоду здоров'ю та життю, тому такі робочі місця вимагають до себе особливої уваги й ставлення з боку не тільки держави, самих працівників та й з боку роботодавця. За всі ці три аспекти повинен відповідати роботодавець. Також не варто забувати, що за ст. 29 КЗпП до початку роботи за трудовим договором роботодавець зобов’язаний поінформувати працівника під підпис про умови праці, наявність на робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів, можливі наслідки їх впливу на здоров’я, а також про права найманої особи на пільги та компенсації за роботу в таких умовах. Зрозуміло, не провівши атестації, виконати дану вимогу повною мірою не вийде.
Атестація робочих місць є необхідною, тому що її результати впливають на можливість призначення працівнику пенсії за віком на пільгових умовах, надання пільг і компенсацій, передбачених чинним законодавством. Вимагають проводити атестацію ст. 13 Закону України « Про охорону праці», а також п. І Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці № 442. Правовою підставою для проведення таких атестацій є нормативні акти з питань охорони й гігієни праці, а також списки виробництв, робіт, професій та посад із шкідливими й небезпечними умовами праці.
Атестація повинна проводись незалежно від того, є роботодавець юридичною чи фізичною особою. Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства, організації.
Якщо непроведення атестації призвело до порушення норм охорони праці, до підприємства може бути застосована санкція у вигляді призупинення його роботи до усунення порушень, як наслідок, порушник-керівник підприємства може бути притягнений до адміністративної відповідальності. Коли ж непроведення атестації мало своїм наслідком заподіяння шкоди здоров’ю працівника, керівник може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за ст. 271 Кримінального кодексу України.

Управління соціального захисту населення ВМР
скачать dle 12.0
Дата публікації: 02.03.2020 0 568
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно