альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Додаткові відпустки за особливий характер праці

До відділу праці та соціально-трудових відносин Управління соціального захисту населення Вознесенської міської ради звертаються працівники підприємств, установ та організацій щодо отримання консультацій з порядку надання додаткових відпусток за роботу за комп’ютером, за ненормований робочий день та інших видів відпусток.
На відміну від щорічної основної відпустки, додаткові відпустки надаються не всім без винятку працівникам, а тільки тим, які працюють у певних умовах — це можуть бути шкідливі і важкі умови, особливий характер праці, ненормований робочий день тощо. Крім цього, додаткові відпустки відрізняються від щорічних і обчисленням стажу роботи, що дає право на їх отримання.
Працівникам (незалежно від обійманої посади), які працюють на електронно-обчислювальних та обчислювальних машинах (у т.ч. на персональних комп’ютерах незалежно від виду монітора) і яким тривалість щорічної відпустки не визначена іншими нормативно-правовими актами, надається право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці тривалістю до 4 календарних днів (поз.58 розділу ХХІІ «Загальні професії за всіма галузями господарства» підрозділу «Інші види виробництв» Списку виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 №1290; далі – Список №1290).
Атестація робочих місць за умовами праці для персоналу зазначених категорій (професій) не проводиться. Основним документом, що регулює виробничі, трудові, соціально-економічні відносини є колективний договір. Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах. У розрахунок часу, що дає право працівникові на таку відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менш як половину тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цеху, професії або посади. Відпустки надаються з дотриманням загальних правових норм чинного законодавства за умови врахування особливостей, передбачених спеціальними нормативними актами та прописані у колективному договорі.
Одним із питань, які виникають при розгляді колективних договорів спеціалістами відділу, є питання надання додаткових відпусток за ненормований робочий день головам профспілкових комітетів та уповноваженим трудових колективів, особливо це стосується бюджетних організацій та установ. Звертаємо Вашу увагу, додаткові відпустки за ненормований робочий день цим категоріям працівників не передбачено законодавством. Відповідно до частини 7 статті 41 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» на час профспілкового навчання працівникам, обраним до складу виборних профспілкових органів підприємства, установи, організації, надається додаткова відпустка тривалістю до 6 календарних днів із збереженням середньої заробітної плати за рахунок роботодавця.

Управління соціального захисту населення ВМР
скачать dle 12.0
Дата публікації: 13.12.2019 0 939
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно