альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

14 листопада - Всесвітній день боротьби проти діабету

Всесвітній день боротьби проти діабету відзначається у день народження канадського вченого Фредеріка Бантінга, який разом зі своїм колегою Чарлзом Бестом зіграв вирішальну роль у відкритті в 1922 році інсуліну – ліків, що рятують життя людям, хворим на діабет. Цей день служить нагадуванням всьому прогресивному людству про те, що поширеність захворювання невпинно зростає.

Діабет – це порушення обміну речовин, викликане зниженням секреції інсуліну підшлунковою залозою чи зниженням чутливості тканин до інсуліну. Основною ознакою цього захворювання є стійке підвищення рівня цукру в крові.
Існує ряд факторів, які призводять до появи цукрового діабету: спадкова схильність; ожиріння; деякі хвороби, в результаті яких відбувається ураження бета-клітин (панкреатит, рак підшлункової залози, захворювання інших залоз внутрішньої секреції); різноманітні вірусні інфекції (краснуха, вітряна віспа, епідемічний гепатит і деякі інші захворювання, включаючи грип); стрес; вік (чим старша людина, тим більше є підстав побоюватися цукрового діабету).
Комбінація факторів ризику підвищує небезпеку захворювання в кілька разів.
Таким чином, всі люди, що входять до групи ризику, повинні бути пильні, перебувати на диспансерному спостереженні. Також їм рекомендовано періодично проводити пробу з навантаженням глюкозою. Для раннього виявлення цукрового діабету і порушення вуглеводного обміну останнім часом проводиться визначення глікозильованого гемоглобіну, підвищений рівень якого достовірно вказує на порушення вуглеводного обміну.

В Україні діабет займає 3-тє місце за поширеністю після серцево-судинних захворювань та онкологіі. Бути обізнаним про ризики, ознаки і превентивні міри, регулярно перевіряти рівень глюкози в крові  - мінімум, що маємо робити.

По місту Вознесенську станом на 1.11.2018 року перебувають на обліку 1 716 пацієнтів, хворих на цукровий діабет, з них  І типу - 67 осіб (отримують інсулін 60 осіб);

ІІ типу - 1649 осіб, з них інсулінозалежних 177 осіб. Всього отримують інсулін 237 ос.

На початку 2018 року забезпечення хворих препаратами інсуліну частково відбувалось за рахунок залишків інсуліну отриманих з бази спецмедпостачання - було видано інсулінів на суму 646 331,75 грн., виписано 1 501 рецепт. За рахунок коштів державного бюджету, за даними єдиної бази даних про хворих на цукровий діабет, з 01.01.18 по 01.11.18 р. виписано 1556  рецептів на суму  840 021, 40 грн.

БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

Сектор з питань ОЗ УСЗН ВМР

скачать dle 12.0
Дата публікації: 14.11.2018 0 786
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно