альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Обговорено питання популяризації навчання у професійно-технічних навчальних закладах міста

20 червня за ініціативи міського голови Віталія Лукова та місцевих підприємців відбулася зустріч, на якій обговорювалися проблемні питання сучасної професійно-технічної освіти та методи зацікавлення молоді у здобутті робітничої професії.

Також у зустрічі взяли участь Людмила Комісарова, заступник директора комунального закладу «Центр фінансово-статистичного моніторингу, матеріально-технічного та інформаційного забезпечення освітніх закладів» Миколаївської обласної ради й Наталія Шаповалова, директор Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Миколаївській області (НМЦ ПТО), представники професійно-технічних ліцеїв та училищ Миколаївської області.

На початку, очільником міста було розглянуто питання відтоку молоді, котрі виїжджають працювати робітниками до сусідніх європейських країн, таких – як Польща, Чехія, Литва тощо. Метою керівництва навчальних закладів, викладачів, батьків має бути пояснення молоді, що робітничі професії й в Україні є не менш престижними та можуть непогано покращити матеріальний стан.

Оскільки однією з затребуваних професій у Вознесенську є швачка або кравець, то акцент було зроблено саме на цій професії. Адже керівники підприємств, які займаються пошивом одягу та взуття на території міста, скаржаться на катастрофічну нестачу висококваліфікованих робітників.

В свою чергу, директор Вознесенського професійного аграрного ліцею Михайло Цимбалюк зазначив проблеми, з якими наразі стикаються заклади професійно-технічної освіти: недостатня наповненість навчальних закладів, низька зарплата педагогів та застаріле обладнання, на якому студенти проходять робітничу практику. Задля вирішення хоча б деяких з озвучених проблем було запропоновано одразу привчати студентів працювати на виробництві, адже це дасть можливість зрозуміти всю роботу на підприємстві «з середини».

Спеціалісти з Миколаєва розповіли присутнім про елементи дуальної форми навчання, котрі зараз запроваджуються в навчальних закладах України. Вони полягають у залученні майбутніх роботодавців до проведення в НЗ кваліфікаційної роботи та можливості впливати на навчальну програму, збільшенні практичних занять на 10%.

Після жвавих обговорень було озвучено ряд пропозицій:

  1. Управління освіти ВМР спільно з професійними ліцеями міста розробляють спільний план щодо проведення уроків трудового навчання. За згодою батьків школярі, починаючи з 7 класу, зможуть проводити уроки трудового навчання безпосередньо на виробництві
  2. Виконавчий комітет Вознесенської міської ради оголошує про збір ідей щодо проведення великого фестивалю швейної майстерності з залученням відомих фахівців у цій галузі, майстер-класами, конкурсами та винагородами.
  3. Взяти до уваги елементи дуальної форми навчання.
  4. Практичні заняття у професійно-технічних навчальних закладах перенести безпосередньо на виробництво.

Про зроблену роботу учасники зустрічі домовилися прозвітувати у серпні поточного року на такого ж роду робочій зустрічі.

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

скачать dle 12.0
Дата публікації: 26.06.2018 0 1 108
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно