альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Наше здоров'я у наших руках або відпочинок біля відкритих водойм з «Друзями»-кліщами та кишковою паличкою

У радянські часи був такий девіз: “Сонце, повітря та вода — наші найкращі друзі!”, але кожне літо постає питання — чи дійсно вони є нашими найкращими друзями? Давайте розберемо все по черзі.

Під час дослідження Вознесенським міськрайонним відділом лабораторних досліджень ДУ “Миколаївського обласного лабораторного центру МОЗ України” пойми річки Мертвовод були виявлені іксодові кліщі, які є носіями інфекційної хвороби під назвою туляремія.

Це захворювання викликається туляремійною паличкою (Francisella tularensis) і відноситься до родини Francisellaceae, роду Francisella. Є 4 підвиди, які чітко відрізняються за ферментативними властивостями і ступенем патогенності:

- найпатогенніший американський або підвид А, що чітко асоційований з смертельними легеневими ураженнями;

- менш патогенний палеоарктичний/голарктичний або підвид В, широко поширений в Європі та Азії, менше у Північній Америці, з нечастими легеневими ураженнями і низькою летальністю. Він має 2 біовари:

- I, поширений як у Євразії, так і у Північній Америці,

- II, поширений в Японії, так і меншою мірою в деяких інших районах Євразії.

- середньоазійський підвид, поширений в основному в Центральній Азії; є мало відомостей на сьогодні про його здатність інфікувати людей;

- підвид , що відомий по декількох випадках захворювання у осіб із імунодефіцитами.

У давнину туляремію називали — чума Пахвант Валлі, гарячка оленячої мухи, інфекція, що спричинена Francisella tularensis, кролина гарячка, гарячка Охари, біляча чума, мала чума, мишина хвороба).

Резервуаром та носієм збудника є кровососні комахи (іксодові та гамазові кліщі, ґедзі, комарі, блохи, жалячі мухи), але основним джерелом інфекції є гризуни, до яких належать 4 (чотири) родини: мишеві, зайцеві, білки і тушканчики.

Середня тривалість інкубаційного періоду при туляремії становить 3-5 днів з коливанням від 3 до 21 дня. При будь-якій клінічній формі в середньотяжких і тяжких випадках початок хвороби гострий з ознобу і підвищення температури тіла до 38-40°С. Хворі скаржаться на головний та м'язовий біль, запаморочення, зменшення апетиту, розлади сну, нездужання. Можливе блювання, носові кровотечі. Хворі часто ейфоричні, нерідко виникає марення. Обличчя і кон'юнктиви гіперемовані. На слизовій оболонці м'якого і твердого піднебінняя виявляють точкову енантему. У 20% захворілих на туляремію з'являються розеольозні, папульозні, везикульозні або геморагічні висипання, які супроводжується свербінням, зберігаються 1-2 тижні, залишаючи після себе пігментацію. Іноді ці висипання перетворюються на пустульозні. Язик сухий, вкритий білим нашаруванням. Лімфатичні вузли збільшені. На 2-3-й день можна пропальпувати збільшену печінку, з 5-6-го дня — селезінку. Характерні відносна брадикардія, артеріальна гіпотензія. Температурна крива має ремітуючий характер, рідше — інтермітуючий або хвильоподібний. Загальна тривалість гарячки 15-18 днів, іноді вона подовжується до 3-4 тижнів і навіть довше. У періоді реконвалесценції (видужання) може зберігатися тривалий субфебрилітет (підвищення температури в межах 37-38°C).

Найчастіше туляремія ускладнюється розвитком гнійного лімфаденіту. При генералізованій туляремії виникають вторинні пневмонії, міокардити, менінгоенцефаліт, інфекційний психоз, інфекційно-токсичний шок, гостра ниркова недостатність (ГНН). Легенева туляремія може ускладнитися розвитком абсцесу легенів, гнійним плевритом, бронхоектазів, туляремійних каверн, шлунково-кишкова — перитонітом, кишковою кровотечею. При окулогландулярній туляремії можливий розвиток кератиту, дакріоциститу, перфорації рогівки. Рідкими вважаються остеомієліт, перикардит, рабдиміоліз, неврит зорового нерву.

При точному та вчасному діагнозі і відповідному лікуванні захворювання на туляремію протікає з меншим ризиком на ускладнення і більш швидкому одужанню паціентів. Адже, у більшості випадків захворювання закінчується одужанням і після перенесеної інфекції формується стійкий імунитет.

Однак не слід думати, що кліщі є носіями лише одного інфекційного захворювання під назвою туляремія, але вони є носіями ще ряду небезпечних інфекційних захворювань таких як кліщовий енцефаліт, іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), марсельська лихоманка, лихоманка Ку тощо.

Чисельні види кліщів живуть в ґрунті, прілому листі та відіграють важливу роль у вторинній переробці органічної рослинної речовини. Багато видів проживають на рослинності, в траві, на деревах, тобто живляться соком рослин, інші види хижі.

Кліщі — це дрібні членистоногі тварини, розмірами — 0,5-1 мм. Через такі малі розміри більшість видів кліщів невідомі людині. Розміри іксодових кліщів до 5 мм, а дорослі самиці, харчуючись на теплокровних тваринах, можуть розростатись до 2 см.

Пам'ятайте, що застерегти себе і близьких від нападів кліщів можна за умови дотримання нескладних правил в місцях перебування кліщів, а саме:

1. Одягайте світлий одяг, штани заправляйте в шкарпетки, сорочку в штани, і обов'язково оглядайте один одного (кожні 2-3 години) з метою виявлення кліщів.

2. На відкриті частини тіла нанесіть репелент, що відлякує кліщів.

3. Відпочивайте на сонячних, відкритих галявинах, а не біля кущів.

4. При виявленні кліща на тілі зверніться до медичного закладу для правильного видалення кліща.

5. При відсутності такої можливості намагайтесь самостійно видалити кліща за допомогою петлі з грубої нитки. Захопіть нею тіло кліща якомога ближче до шкіри і видаліть кліща круговими рухами, «викручуючи» його тіло. Різкий відрив кліща багаторазово підсилює ризик зараження.

6. Після самостійного видаленні кліща, змастіть місце укусу антисептиком і обов'язково зверніться до медичного закладу для профілактичного огляду ураженого місця з подальшим медичним наглядом та обстеженням на випадок ймовірного інфікування.

Але ж літня спека прийшла до нашого регіону ще в квітні і люди потягнулися до водойм. Всім відомо, що по близу міста Вознесенськ розташовані річки Південний Буг та Мертвовод, на яких відсутні пляжні зони відпочинку і в місцяіх ймовірного купання населення міста дно річок ніхто не досліджував на випадок сторонніх предметів, якими можна покалічитися під час купання. В даних місцях ймовірного купання населення встановлені щити з написами «КУПАТИСЬ ЗАБОРОНЕНО» сподіваючись на те, що населення міста та його гості будуть розсудливі щодо купання у відкритих водоймах.

Під час досліджень взятих аналізів відкритих водойм річки Мертвовод Вознесенським міськрайонним відділом лабораторних досліджень ДУ “Миколаївського обласного лабораторного центру МОЗ України” були виявлені лактопозитивні кишкові палички з індексом ЛКП 6200 при нормі 5000.

Слід зазначити, що, якщо кількість кишкової палички в організмі людини є в межах норми, то вона позитивно впливає на організм людини, але якщо її стає більше за норму в організмі людини, то у людини відбувається інтоксикація і з'являються коліти, діарея і навіть підвищення температури, що є небезпечним для імунної системи людини.

Це означає, що купатись в річці Мертвовод де є збудники потенційно небезпечних інфекційних хвороб, кількість яких перевищує норму, є вкрай небезпечним, принаймні до того часу доки всі показники згідно аналізів відкритих водойм не прийдуть до норми.

І на останок — про сонце. Як відомо, загоряти для людини корисно, але якщо з розумом і нема при цьому протипоказань, таких як меланома (злоякісна ракова родимка) та гіперкератоз (потовщення шкіри під час загоряння, і вона стає грубішою).

Однак, палюче сонце у людини може викликати інші неприємні симптоми і це є сухе посічене волосся, фотосаріння (з’являються родимки, пігментні плями (лентіго), судинні зірочки, фотодерматити), фотосенсибілізація (алергічні реакції на сонячне світло каталізатором яких можуть слугувати фруктові кислоти, екстракти липи, петрушки, селери, азулфідін, мускус, бергамотовое, цитронова, кедрова, сандалова ефірна олія, бенгальська троянда, апельсиновий червоний, толуїдиновий синій, акрифлавіну, а також деякі антибіотики: тетрациклін і всі препарати, що містять його, оріназ, кордарон, аміодарон, седакорін, естроген, прогестин, триампур, композитум, аквафор) та прояви гіпертонічного кризу.

Отже, бережіть себе і своїх близьких. Дотримуйтесь вищенаведених правил та порад і уникайте надмірних сонячних ван, адже, Ваше здоров'я у Ваших руках.

Відділ з питань НС та ЦЗН

скачать dle 12.0
Дата публікації: 12.06.2018 0 923
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно