альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Газ! Як платити, скільки і коли буде здешевлення? Зібрали всю інформацію до купи!

На початку року вознесенців приголомшила новина про нові тарифи на газ та його транспортування. Різко збільшилась ціна газу на піку опалювального періоду. Разом з нею піднялась ціна і на транспортування. Уряд заговорив про можливість зміни постачальника газу. Що це, і як це може допомогти зекономити? Розберемося разом.
Більшість мешканців Миколаївської області заключила договори на купівлю газу з місцевою компанією «Миколаївгаз збут». Ця компанія продає газ. За безперебійну доставку газу до оселі відповідає вже інша компанія – «Миколаївгаз». Ось і в платіжках у нас значиться дві статті – одна за споживання газу, а інша – за його доставку.
Держава започаткувала світову практику регулювання газових відносин між споживачами і постачальниками газу – ринок газу. Це коли газ можна купувати за власним вибором в будь-якого продавця газу. Тому компанію «Миколаївгаз збут» слід розглядати як одного з багатьох продавців газу, якого легко можна змінити.
На сьогодні в Україні налічується кілька десятків таких продавців газу. Найбільше розмов точиться навколо газопостачальної компанії «Нафтогаз України». Ця компанія домовилась з АТ «ПриватБанк» про спільну діяльність, в результаті якої усі власники карток банку можуть в особистому кабінеті легко змінити постачальника газу. При цьому ціна продукту складає на сьогодні близько семи гривень, що значно дешевше пропозиції звичного для мешканців Миколаївської області Миколаївгаззбуту.
Більше того, Миколаївська обласна державна адміністрація та компанія «Нафтогаз України» заключили Меморандум про взаєморозуміння. Це дасть можливість більш ефективно інформувати громадськість про переваги ринку газу. Йдеться про різні онлайн-сервіси та офлайн інструменти, завдяки яким будуть проводитись консультації між громадськістю та місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування як носіїв цінностей довіри, поваги, рівноправності та верховенства права.
Уряд своїм рішенням запровадив тимчасове обмеження на ціну газу для населення. Так, один кубометр газу тепер не може бути дорожчим ніж 6.99 грн. Але така ціна почне діяти лише з початку лютого. Тобто в січні постачальники газу мають право тримати стару ціну. Зарадити тут може лише перехід до іншого постачальника з нижчою ціною. Серед переваг зміни постачальника є нижча ціна газу. Так, фірма «Нафтогаз України» обіцяє ціну газу нижчу до 40% ніж у конкурентів.
Для вознесенців, які не можуть самостійно опанувати складні сучасні цифрові рішення, бібліотеки громади готові в цьому допомогти. Треба бути клієнтом ПриватБанку, прийти до найближчої бібліотеки з карткою банку та пакетом документів:
  • Паспортом;
  • ІПН – індивідуальний податковий номер;
  • Документ про право власності на житло (зі згодою співвласника, якщо власників кілька);
  • ЕІС-код – це персональний 16-значний газовий номер (його можна знайти в платіжці за газ).
Після введення усіх необхідних даних в електронному кабінеті, перехід на нового постачальника газу відбудеться автоматично протягом 5-7 днів. Від «Нафтогазу» вам надійде відповідне повідомлення та подальші інструкції. Статус виконання заявки можна перевірити на сайті gas.ua.

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю
скачать dle 12.0
Дата публікації: 19.01.2021 0 1 510
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно