альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

28 жовтня – День визволення України від нацистських загарбників

28 жовтня вся наша Україна відзначає одну з найбільш значущих дат в своїй історії –75-ту річницю остаточного вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України. Вперше ця дата в державному календарі свят з’явилася у 2009 році, коли Указом Президента України, з метою всенародного відзначення визволення України від нацистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності Українського народу у Другій світовій війні, 28 жовтня було офіційно встановлено Днем визволення України від нацистських загарбників.
Під час Другої світової війни (1939-1945) на території України точилися битви, багато з яких мали особливо важливе значення для звільнення Європи від нацизму і безпосередньо впливали на перебіг бойових дій.
З початком війни, сильної агресії зі сторони Німеччини, війська Червоної Армії та населення нашої країни героїчно захищали нашу рідну землю від ворогів. Загони регулярної армії як могли боронили кордони від ворожих загарбників. Ворог був краще озброєний, наші війська втрачали багато солдатів, війська Німеччини просувались вглиб нашої країни крок за кроком. Як результат вся країна була окупованою ворогом. Настали дуже складні часи для всього українського народу, всі люди були у страху, їх принижували. Цей період тривав 3 роки.
Після Сталінградської битви (листопад 1942 – лютий 1943 року) хід війни докорінно змінився. Перші населені пункти нашої держави в районі Східного Донбасу радянські війська звільнили від німецької армії в грудні 1942 року.
У березні 1944 року Миколаївська область була звільнена від німецько-румунських окупантів військами 2-го і 3-го Українських фронтів. Бої за Вознесенськ зав’язались 20 березня. Штурм міста тривав майже 3 доби. Масовий героїзм наших воїнів вражав ворога. Особливо гарячі бої розгорнулися біля залізничного вокзалу. Патріотизм, з яким захищали рідну землю вознесенці, наводив жах на ворогів, не витримавши нищівного удару, вони відступили. 24 березня 1944 року, у дві години ночі, наші війська вступили у місто.
23 серпня 1943 року було звільнено Харків, у вересні-жовтні цього ж року відбувалася одна з найбільших військових операцій у світовій історії - битва за Дніпро, кульмінацією якої стало вигнання фашистів з Києва.
Закінчила цей етап війни Східно-Карпатська операція, що розпочалася 9 вересня 1944 року. 27 жовтня 1944-го радянські війська визволили Ужгород, а 28-го вийшли на сучасну західну межу України.
Всього в 1943–1944 роках Збройні сили СРСР провели на території УРСР 15 наступальних операцій, у них було задіяно до половини всіх радянських сил – понад 2,3 млн осіб.
У цей день традиційно вшановують пам’ять воїнів, які загинули в боях за визволення України, та населення, яке постраждало від дій фашистських окупантів.
За підрахунками істориків, у ході воєнних дій на території України загинуло близько трьох мільйонів радянських воїнів, понад два мільйони українців було вивезено для примусової праці до Німеччини під час окупації. На території республіки цілком чи частково було зруйновано понад 700 міст і 28 тисяч сіл, близько 10 мільйонів людей залишились без даху над головою, знищено понад 16 тисяч промислових підприємств.
У ході війни бойовими нагородами було відзначено близько 2,5 млн воїнів-українців, серед яких було чимало розвідників.
На фронтах Другої світової війни боролися з ворогом наші земляки, з яких: 20 чоловік нагороджено орденами Леніна, 103 – орденами Червоного Прапора, 972 – орденами Червоної Зірки, 561 – орденами Великої Вітчизняної війни, понад 350 чоловік – орденами Слави. П’ятьом нашим землякам присвоєно звання Героя Радянського Союзу: Я.Х. Кольчаку, І.М. Самбурову-Фолкуяну, С.Г. Коршуновичу, П.М. Свірьопкіну, А.П. Артеменку.
Вшануймо разом пам’ять воїнів, які загинули в боях за звільнення України, і мирних жителів, що постраждали від дій нацистських окупантів. Україна завжди пам’ятатиме тих, хто ціною свого життя захищав і визволяв її в роки воєнного лихоліття!...
На жаль, уже у XXI столітті, через сім десятиліть по закінченні найбільшого в історії людства військового конфлікту, через агресію Російської Федерації та підконтрольних їй терористичних формувань українці зі зброєю в руках захищають суверенітет і територіальну цілісність не лише своєї держави, а й спокій народів усієї Європи.
Сучасні захисники України виявились гідними слави своїх дідів і прадідів, а тому ми твердо віримо у нашу перемогу.
Шановні воїни - захисники, Ваша мужність і відвага, героїзм та нескореність є зразком для прийдешніх поколінь. Міцного Вам здоров’я, довгих років життя, любові та уваги рідних і близьких.

Бібліотека № 1, центр місцевого краєзнавства
КЗ «Бібліотечна мережа м. Вознесенська»
скачать dle 12.0
Дата публікації: 28.10.2019 0 1 981
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно