альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Велика рада: частина друга - питання реалізації проектів

Продовжую розмову про Велику раду. Перше питання – про об’їзні дороги висвітлено раніше. Друге питання, що стояло на порядку денному, – про співфінансування різноманітних грантових проектів за рахунок коштів міського бюджету.
На сьогодні сформовано достатньо великий перелік різноманітних мікропроектів, ініційованих депутатами обласної ради, громадськими організаціями, іноземними інвесторами, до написання яких долучилися заклади освіти, охорони здоров’я та безпосередньо громадські організації. Загальна сума заявлених мікропроектів - 47862425 грн. Ось лише деякі з тем проектів: «Облаштування волейбольного поля»; «Покращення надання медичних послуг шляхом придбання медичного обладнання КП «КНП Вознесенський міський центр ПМСД»; «Інтерактивне обладнання для ресурсної кімнати:інтерактивна (жива) підлога та інтерактивна пісочниця»;«Історія свідок минулого, наставник майбутнього", «Організація активного відпочинку для молодших школярів» тощо.
При цьому питання фінансування проектів постали перед органами місцевого самоврядування тоді, коли вже було сформовано і затверджено програму соціально-економічного розвитку та бюджет міста на 2019 рік. Гарантовано передбачено утримання широкої мережі бюджетних установ (освіта, охорона здоров’я, культура, спорт, громадські організації, органи місцевого самоврядування, утримання міста тощо), завершення капітальних ремонтів у лікарні, ЗОШ № 8. Разом з тим, податки на заробітну плату, плату за оренду землі сплачують найсвідоміші підприємці та підприємства нашого міста, за що їм слова великої подяки. Як приклад – «Возко», яке показує офіційно середню заробітну плату 8 тис. грн. Але є й такі вознесенці, які не вважають за потрібне жити у правовому полі та відраховувати прозоро в бюджет міста кошти відповідно до законодавства. Кошти, які спрямовуються не лише на утримання, а й на розвиток міста.
Таким чином, з урахуванням потреб на 2019 рік у громади є вибір: перший – брати участь у співфінансуванні грантових проектів. Така політика дасть змогу залучити до розвитку громади певні кошти донорів. І за таких умов бюджет міста певним чином зросте. Але не буде проводитися, як приклад, ремонт доріг, за стан яких органи місцевого самоврядування піддаються нещадній критиці.
Другий шлях – не брати участь у співфінансуванні, а усі наявні кошти направити на ремонт доріг. В такому випадку покращиться ситуація з дорогами, хоча і не з усіма, а лише з комунальними, тобто тими, які на балансі міста. Тож на ваги стають: з одного боку – мікропроекти, з другого – комунальні дороги (як приклад).
В обговоренні цього питання взяв участь депутат обласної ради Невеселий В.В., який є прихильником співфінансування. Але з урахуванням нинішнього стану бюджету, звертаю увагу керівників бюджетних закладів на те, що якщо є ідея написати проект, то треба самостійно вишукувати шляхи співфінансування для їх реалізації.
Третя частина Великої ради – розвиток мотоболу, спідвею, футболу в місті, про неї окремо. На інтернет-порталі міста Вознесенська є
запис трансляції Великої ради.

Віталій Луков, міський голова
скачать dle 12.0
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно