альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Інформація щодо роз’яснення порядку направлення віруючих громадян України на альтернативну (невійськову) службу та проходження ними такої служби, замість строкової військової служби

У зв’язку з тим, що в Територіальній громаді міста Вознесенська є віруючи, які бажають пройти альтернативну службу і мають на це законне право, надаємо інформацію куди, в який термін і з чим їм слід звертатися.
Альтернати́вна циві́льна служба існує у багатьох європейських країнах, запроваджується замість проходження строкової військової служби і має на меті виконання обов’язку перед суспільством. На території України вона регулюється Законом України «Про альтернативну (невійськову) службу» 2 (далі – Закон).
1. Хто підлягає призову на строкову військову службу?
Відповідно до ч. 1 статті 15 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу»3 на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров’я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу. Такі особи називаються громадянами призовного віку.
2. Хто має право на альтернативну (невійськову) службу?
В Україні створено необхідні умови для проходження громадянами альтернативної служби. На альтернативну службу направляються громадяни, які підлягають призову на строкову військову службу.
Відповідно до ст. 2 Закону право на альтернативну службу мають:
1)громадяни, які підлягають призову на строкову військову службу, але виконання ними військового обов’язку суперечить їх релігійним переконанням, які належать до діючих згідно з законодавством України релігійних організацій, віровчення яких не допускає користування зброєю (дивись пункт 7 цієї Інфрмації) і особисто заявили про неможливість її проходження, як такої, що суперечить їхнім релігійним переконанням;
2)документально підтвердили істинність своїх переконань (довідка релігійної організації, наявність релігійної освіти чи певного духовного сану, тощо);
3) щодо яких виконавчим комітетом Вознесенської міської ради прийнято рішення про направлення на альтернативну (невійськову) службу замість проходження строкової військової служби.
3. Як здійснюється направлення на альтернативну (невійськову) службу?
Порядок направлення та проходження альтернативної служби регулюється Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про альтернативну (невійськову) службу» та Положенням про порядок проходження альтернативної (невійськової) служби, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 10.11.99. № 20664 (далі – Положення № 2066).
Відповідно до зазначених нормативно-правових актів процес направлення громадян можна умовно поділити на три етапи.
Етап І – вирішення питання про направлення громадянина на альтернативну службу.
Для цього, не пізніше ніж за 2 місяці до початку встановленого законодавством періоду призову, громадянин має особисто звернутися з відповідною заявою до відповідного структурного підрозділу місцевої державної адміністрації за місцем проживання. Громадяни, які проживають та зареєстровані на території територіальної громади міста Вознесенська, у встановлені законодавством строки (не пізніше ніж за 2 місяці до початку встановленого законодавством періоду призову) звертаються до Виконавчого комітету Вознесенської міської ради (далі – виконком) з відповідною заявою, складеною у довільній формі. До заяви додаються документи, визначені нормативними актами, перелік яких зазначено нижче в пункті 4.
Заява розглядається протягом календарного місяця. Виконком приймає рішення про направлення громадянина на альтернативну службу або про відмову в направленні на альтернативну службу, яке протягом 5 календарних днів видається заявникові та надсилається у Вознесенський об`єднанний військовий комісаріат, де громадянин перебуває на військовому обліку (далі – ОРВК).
Громадянин, щодо якого прийнято відповідне рішення, повинен звернутися протягом 5 календарних днів до ОРВК для проходження призовної комісії відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»3, в зв’язку з тим, що на альтернативну службу направляються громадяни, які підлягають призову на строкову військову службу.
Етап ІІ – проходження призовної комісії.
Після проходження призовної комісії та прийняття нею рішення щодо призову на строкову військову службу ОРВК протягом 5 календарних днів повідомляє про це виконком. У цей же період громадянин має завернутись до виконкому.
Етап ІІІ – прийняття рішення про конкретне місце проходження альтернативної (невійськової) служби.
Протягом періоду проведення призову на строкову військову службу, з урахуванням рішення призовної комісії та виходячи з наявності вільних робочих місць на підприємствах, в установах, організаціях, визначених для проходження альтернативної служби, виконком приймає рішення про конкретне місце проходження громадянином альтернативної служби.
На підставі рішення виконкому громадянину видається направлення для проходження альтернативної служби встановленої форми.
4. Куди звертатися і протягом якого строку призовник, зареєстрований на території територіальної громади міста Вознесенська повинен подати заяву про направлення на альтернативну (невійськову) службу?
Як зазначено в пункті 3 (дивись етап І) цієї Інформації, щоб скористатися своїм конституційним правом заміни військового обов’язку альтернативною (невійськовою) службою, призовник після взяття на військовий облік, але не пізніше ніж за 2 місяці до початку встановленого законодавством періоду проведення призову на строкову військову службу, має собисто звернутися з відповідною заявою до виконкому, за адресою: м. Вознесенськ, пл. Центральна, 1. Контактний телефон: 3-23-97.
Примітка: частиною шостою статті 15 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу» визначено, що строки проведення призову громадян України на строкову військову службу на наступний рік визначаються Указом Президента України, який публікується в засобах масової інформації не пізніше як за місяць до закінчення поточного року.
Тобто крайній термін завершується за 2 місяці до дати початку призову громадян на строкову військову службу, яка щороку визначається в Указі Президента України.
До заяви додаються:
– документи, що підтверджують істинність релігійних переконань;
– копія документа про освіту;
– довідка про склад сім’ї;
– довідка з місця роботи або навчання.
Заява про направлення на альтернативну службу (далі- Заява) приймається за наявності паспорта. Відсутність паспорта є підставою для відмови у прийнятті заяви.
Заява вивчається протягом календарного місяця і, у разі потреби в межах наданих повноважень, перевіряються повідомлені заявником дані. Про дату явки громадянина на засідання виконкому, де розглядатиметься його заява, надсилається або вручається відповідне письмове повідомлення. Воно є підставою для звільнення громадянина відповідно до законодавства від навчання, а також від роботи на цей час із збереженням середньомісячного заробітку.
Підставою для відмови громадянину в направленні на альтернативну службу є:
– несвоєчасне подання заяви;
– відсутність підтвердження істинності релігійних переконань;
– неявка громадянина без поважних причин на розгляд заяви.
Цей перелік є вичерпним.
5. Який строк проходження альтернативної (невійськової) служби ?
Відповідно до статті 6 Закону строк альтернативної служби у півтори рази перевищує строк проходження військової служби. Загальні строки військової служби встановлені у статті 23 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу». При цьому у пункті 33 Положення міститься застаріла норма, яка частково не відповідає нормам цих законів.
Таким чином, загальний строк проходження альтернативної служби становить 27 місяців. Водночас, для осіб з вищою освітою (спеціаліст, магістр) цей строк становить 18 місяців.
6. Де має проходити альтернативна (невійськова) служба?
Відповідно до ст. 5 Закону альтернативну службу віруючі громадяни проходять на підприємствах, в установах, організаціях, що перебувають у державній, комунальній власності, або переважна частка у статутному фонді яких є в державній або комунальній власності, діяльність яких у першу чергу пов’язана із соціальним захистом населення, охороною здоров’я, захистом довкілля, будівництвом, житлово-комунальним та сільським господарством, а також в патронажній службі в організаціях Товариства Червоного Хреста України.
У будь-якому випадку така служба не повинна бути пов’язана з використанням зброї, носінням військової форми та виконанням наказів військових.
7. Перелік релігійних організацій, віровчення яких не допускає користування зброєю (затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 10.11.1999 р. № 2066 «Про затвердження нормативно-правових актів щодо застосування Закону України «Про альтернативну (невійськову) службу»)4:
1.Адвентисти-реформисти
2.Адвентисти сьомого дня
3.Євангельські християни
4.Євангельські християни-баптисти
5.Покутники
6.Свідки Єгови
7.Харизматичні християнські церкви (та церкви, прирівнені до них згідно із зареєстрованими статутами)
8.Християни віри євангельської (та церкви, прирівнені до них згідно із зареєстрованими статутами)
9.Християни євангельської віри
10.Товариство Свідомості Крішни
8.Що слід мати на увазі?
Громадянин, направлений на альтернативну службу не має права:
3)ухилятися від проходження альтернативної служби;
4)брати участь у страйках;
5)займатися підприємницькою діяльністю;
6)навчатися в закладах освіти, крім середніх або закладах освіти з вечірньою або заочною формами навчання;
7)відмовлятися від місця проходження альтернативної служби, визначеного виконкомом.

Відповідні нормативно-правові акти України:
1.Конституція України (ч. 4 статті 35);
2.Закон України «Про альтернативну (невійськову) службу» від 12 грудня 1991 року №1975-XII;
3.Закон України «Про військовий обов’язок та військову службу» від 25 березня 1992 року №2232-XII;
4.Положення про порядок проходження альтернативної (невійськової) служби, затверджене Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження нормативно-правових актів щодо застосування Закону України «Про альтернативну (невійськову) службу» від 10.11.1999 року № 2066 (зі змінами).
скачать dle 12.0
Дата публікації: 19.05.2020 0 1 283
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно