альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Обережно! Виявлено небезпечне захворювання сказу на території села Новогригорівка!!!

В липні місяці 2019 року до Вознесенської районної лікарні ветеринарної медицини звернувся громадян, який мешкає в селі Новогригорівка, про підозру захворювання на сказ корови, яка вела себе неадекватно, проявила агресію, кидалася на тварин на пасовищі, спостерігалося сильне виділення слини. Корова загинула, спеціалістами ветеринарної служби району було відібрано патологічний матеріал та направлено до Миколаївської регіональної лабораторії Держпродспоживслужби де і був виділений вірус сказу.

Також наприкінці липня місяця поточного року виявлено підозру на захворювання сказом корови у інших власників цього населеного пункту.

Проведено позачергове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Виконавчому комітеті Вознесенської міської ради, та запроваджено карантинні обмеження по сказу тварин на територію село Новогригорівка, Вознесенської міської територіальної громади, з прилеглими до нього угіддями, затверджено комплексний план заходів щодо ліквідації сказу в неблагополучному пункті.

Сказ - гостре вірусне захворювання, яке характеризується надзвичайно високою агресивністю, ураженням центральної нервової системи, нападами крайнього нервового збудження і розвитком паралічів.

Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок потрапляння її слини на свіже поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок.

Цією недугою може захворіти будь-яка дика худоба і домашні тварини. Сказ може вразити всі різновиди рогатої худоби, собак, кішок і так далі. До людей сказ може перейти, якщо тварина його вкусить або слина потрапить на відкриті рани. Симптоми цього захворювання важко не помітити. Тому якщо ви виявили їх у своїх тварин, потрібно негайно телефонувати до спеціаліста ветеринарної медицини. Тим більше що сказ у важкій стадії не виліковується.

Заходи щодо профілактики та ліквідації вогнища сказу:

  • В неблагополучному пункті тварин щеплюють проти сказу;
  • В неблагополучному пункті забороняється проведення виставок, виводок собак, вивезення за його межі собак, котів і диких тварин.
  • Молоко від клінічно здорових тварин неблагополучного щодо сказу пункту, незалежно від проведених щеплень проти сказу, можна використовувати в межах свого домогосподарства після пастеризації при температурі 80-85*С протягом 30 хвилин або кип’ятіння 5 хвилин;
  • Забороняється торгівля молоком з території неблагополучного пункту на ринку та місцях стихійної торгівлі.

Слід пам'ятати, що всі заходи профілактики сказу будуть марні, якщо кожен власник тварин не розумітиме, що він несе відповідальність не тільки за своє здоров'я чи свого улюбленця, але й за здоров'я оточуючих.

Вознесенське міжрайонне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Миколаївській області

скачать dle 12.0
Дата публікації: 01.08.2019 0 3 003
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно