альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Вступили в дію нові Мінімальні вимоги при використанні ЗІЗ

15 січня 2019 року набули чинності «Мінімальні вимоги безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці», затверджені наказом Мінсоцполітики України від 29.11.2018 р. № 1804, зареєстровані в Міністерстві юстиції України 27 грудня 2018 р. за № 1494/32946.

Ці Мінімальні вимоги встановлюють загальні вимоги до засобів індивідуального захисту (далі - ЗІЗ), що використовуються працівниками під час трудового процесу, і поширюються на суб′єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правової форми, які у своїй діяльності використовують ЗІЗ.

Визнано таким, що втратив чинність, наказ Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 24.03. 2008 року № 53 «Про затвердження Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 21 травня 2008 року за № 446/15137 (зі змінами). Тобто всі роботодавці, в т.ч  й фізособи, мають  обов’язково їх застосовувати.

Роботодавець при видачі працівникам і повернення  таких  ЗІЗ має керуватися додатками до вимог  затвердженими  наказом Мінсоцполітики України від 29.11.2018 р. № 1804.

За ст.8 Закону України «Про охорону праці» на роботах  із шкідливими  і небезпечними умовами праці, а також на роботах, пов’язаних із забрудненням або несприятливими метерологічними умовами, працівникам видаються  безоплатно за встановленими нормами спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші  засоби індивідуального захисту. Норми  безоплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту встановлюють для роботодавця обов’язковий мінімум безоплатної видачі ЗІЗ. Тож порушення нових Мінімальних вимог безпеки і охорони здоров’я  при використанні працівниками ЗІЗ є порушенням законодавства про охорону праці. А це вже призведе до штрафів при перевірках

Держпрці з питань охорони праці. Відповідно до ст. 43 Закону «Про охорону праці» розмір штрафу не може перевищувати  5%  середньомісячного фонду заробітної плати за попередній рік.

Управління соціального захисту населення ВМР

скачать dle 12.0
Дата публікації: 20.01.2019 0 1 564
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно