альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

У результаті децентралізації громада має більші можливості для реалізації власних потреб

10 жовтня міський голова Віталій Луков з робочою поїздкою відвідав села Новогригорівка та Ракове в рамках знайомства з «новими» жителями територіальної громади. Нагадаємо, що 17 серпня сесією Вознесенської міської ради Миколаївської області першою в Україні було прийнято рішення про приєднання суміжної сільської рад до міста обласного значення.

На початку своєї промови очільник громади зазначив, що такі збори мають проходити доволі часто, адже завдяки спілкуванню безпосередньо з жителями можна отримати більше інформації про життя громади. Так, традиційно кожної осені на території міста Вознесенська у кожному закладі загальної середньої освіти проходили «осінні зустрічі» з міським головою, сплановані вони і цього року. Подібні зустрічі допомагають місцевій владі визначити найболючіші проблеми громади, які часом не бачать управлінці зі своїх кабінетів. Озвучені проблеми з уст жителів дають можливість приймати зважені рішення, які мають широкий соціальний ефект для великої кількості членів громади, адже не у кожного вознесенця є час прийти до міської ради та розповісти про хвилююче питання. На «осінніх зустрічах» городяни задають незручні питання для міського голови, розповідають про власні проблеми, пропонують варіанти покращення розвитку міста. Звичайно, коштів на все одразу не вистачає, тому до планів розвитку обираються ті, які зачіпають інтереси більшої кількості жителів. Саме на їх вирішення міська влада намагається закумулювати свою увагу та кошти громади. Оскільки територія сіл Новогригорівки та Ракове відтепер у складі Вознесенської міської об’єднаної територіальної громади, то цього року «осіння зустріч» пройде й на території Новогригорівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Попередня дата та час проведення зустрічі – 24 жовтня о 14.00.

Також Віталій Луков розповів присутнім про позитивні зрушення, які сталися завдяки приєднанню. На території сіл Новогригорівка та Ракове збирається достатня кількість коштів для того, аби вирішувати майже всі нагальні проблеми. Разом з тим, ті кошти, які сільська рада раніше витрачала на своїх управлінців, будуть зекономлені і витрачені на реальні потреби усієї громади сіл, бо велику частину повноважень бере на себе місто. Як приклад, вже зараз до кінця поточного року для сільських діток - учнів Новогригорівської ЗОШ буде закуплено нову сучасну комп’ютерну техніку для облаштування, вкрай необхідного на сьогодні, комп’ютерного класу. З 1 січня 2019 року у Вознесенській об’єднаній міській територіальній громаді буде спільний бюджет та спільна відповідальність за його виконання, реалізацію планів тощо. Та вже сьогодні чітко визначено, що питання, які стосуються сільської освіти, а саме - вартість харчування дітей у закладах дошкільної освіти, надбавки за престижність праці педагогічним працівникам Новогригорівської ЗОШ та ДНЗ, будуть фінансуватися на тому ж рівні, що і в 2018 році. Таке рішення прийнято задля того, аби втримати на робочих місцях освітян та зберегти у сільській місцевості заклади освіти.

Ще один «плюс» приєднання до міста – можливість залучення додаткових коштів за допомогою грантів та різноманітних проектів. Прикладом цього є участь новоствореної громади у програмі «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) за фінансового сприяння USAID (United States Agency for International Development). 30 серпня на території сіл Новогригорівка та Ракове відбулися загальні збори мешканців сіл, представників органів місцевого самоврядування міської ради, де присутні визначалися з першим спільним проектом шляхом колективного обговорення та індивідуального голосування. В результаті чого було визначено, що мешканці сіл мають можливість отримати 10 000 доларів на закупівлю індивідуальних пластикових сміттєвих баків на колесах. І от, тиждень тому, до очільника громади надійшов лист з результатами від «DOBRE» – ідея селян підтримана та буде реалізована за кошти програми вже найближчим часом! Вже оголошено тендер на купівлю нового компактного сміттєвоза з задньою загрузкою сміття вартістю близько 1,5 мільйона гривень, який буде забирати сміття на території сіл та мікрорайону Болгарка. З весни 2019 року планується подворовий збір сміття в селах, аби уникнути регулярних скарг щодо засмічення балок та круч побутовим сміттям. Наразі йде попередній обрахунок тарифу на вивіз сміття на території сільської місцевості. Міська влада має надію, що завдяки такому комплексному підходу щодо вирішення проблеми зі сміттям, Вознесенська громада стане чистішою та вихованішою. Якщо на прикладі селян сміттєві баки, в більшій їх кількості, залишаться в задовільному стані, згодом така практика чекає й місцевих жителів приватного сектора.

Оскільки селяни стали повноправними членами громади, то мають отримувати пільги подібно містянам. Мова йде про «Картку вознесенця», яку жителі сіл вже відсьогодні можуть отримати у приміщенні бувшої сільської ради. Віталій Луков наголосив присутнім на тому, що «картка» - річ важлива. Цей індивідуальний ключ до бази даних ні в якому разі не можна передавати своїм дітям, онукам та знайомим. Було зауважено, що на території міста більше двох десятків карток вже відібрано у їх «незаконних» користувачів. Якщо власник «картки» її зіпсував чи загубив, нову доведеться вже купувати за 10 гривень. У разі вилучення «картки» водієм чи спостерігачем по причині передавання іншій особі –власник вже ніколи не зможе її отримати.

Також міський голова розповів про 3 модулі функціонування «Картки вознесенця» - медицину, транспорт та торгівлю. Усі три є вкрай важливими, адже селяни неодноразово відвідують міську лікарню, їздять на міському транспорті, купують побутові речі та продукти харчування на території міста. І всюди працює «картка». У первинній ланці медицини селяни використовуватимуть її як електронну медичну картку, на якій зазначено всі дані про пацієнта. А вже у 2019 році має бути налагоджено зв’язок по «картці» із вторинною ланкою медицини, що дасть можливість зекономити дорогоцінний час під час оформлення пацієнта до приймального відділення чи перебування в реанімаційному. Модуль «Торгівля» включає в себе невеличкі знижки у близько десяти міських магазинах, хоча селяни поставилися скептично до того, що м’ясо і хліб будуть продавати їм зі знижкою. Що стосується транспорту, то пільгові категорії населення сіл Новогригригорівка та Ракове матимуть можливість пересуватися по місту за пільговою ціною – 2 гривні при зчитуванні «картки». У стовідсоткових пільговиків усе залишається без змін. Пільга працює з 8.00, оскільки діти та працююче населення міста має спокійно доїхати у час пік до школи та місця роботи. Щодо перевезення з села до міста і назад, то виконувач обов’язків старости Людмила Цоня запевнила, що талони, які щомісяця видаються пільговим категоріям селян, залишаються незмінними.

Продовжуючи тему транспорту, очільник громади озвучив свої хвилювання щодо незаконного перевізника Ярошенка, котрий перешкоджає своєю діяльністю роботі ТДВ «Вознесенськавтотранс», який офіційно, в рамках правового поля, здійснює перевезення пасажирів. У перевізника ТДВ «Вознесенськавтотранс», який є, наприклад, переможцем конкурсу на маршруті «Вознесенськ-Дорошівка», всі водії маршрутних таксі оформлені офіційно, завдяки чому надходять податки до місцевого бюджету. Крім того, у автопарку вищезгаданого перевізника майже всі нові зручні маршрутки та автобуси, які проходять регулярний технічний огляд. Перевізник Ярошенко здійснює незаконні перевезення через Вознесенську громаду без будь-яких дозвільних документів, графіка, належних умов для перевезення осіб тощо. Ярошенко на таких же умовах їздив до сіл Таборівка та Воронівка, але жителі цих сіл принципово перестали сідати у його маршрутки, неодноразово перешкоджали руху його транспортних засобів, в результаті чого незаконний перевізник перестав до них їздити, адже став працювати собі в збиток. Забираючи усіх пасажирів на маршрутах поза межами конкурсу, Ярошенко складає неабиякі збитки законному перевізнику, який вже неодноразово попереджав міську владу про можливий страйк його колективу у разі невирішення питання. Очільник громади зауважив, що листи до поліції, податкової, прокуратури, Укртрансбезпеки не дали жодних результатів, тому має просити допомоги у селян: вчиняти так, як і в вищеназваних селах. Може здатися, що міська влада лобіює інтереси одного з перевізників, але такі думки є безпідставними. Адже одним із головних завдань для органу місцевого самоврядування є забезпечення порядку та безпеки на території громади. Наразі перевізник ТДВ «Вознесенськавтотранс» пішов назустріч селянам та забезпечив жителям сіл Новогригорівка та Ракове один додатковий маршрут у зручний для них час. Селяни просять ще один маршрут о 19.00 з Вознесенська. Одразу після наведення порядку в питаннях перевезення законний перевізник виконає прохання жителів сіл Вознесенської громади.

Завершальною темою зустрічі стала найболючіша проблема сьогодення – ремонт доріг. Віталій Луков проінформував селян, що у поточному році на території Миколаївської області капітально відремонтовано такі дороги: Т-15-08 «Калинівка-Снігурівка», частина Н-11 від Казанки до Нового Бугу та від Нового Бугу до Баштанки. У плані на 2019 рік наразі знаходяться дороги: Н-14 «Миколаїв-Кропивницький» через Восіятське, Р-55 Єланець-Веселинове через Вознесенськ. Нажаль, дороги Н-24 «Благовіщенське-Миколаїв» через Вознесенськ поки що вписано у план лише на 2020 рік. Але у жовтні-листопаді поточного року планується проведення ремонтних робіт каналізаційного колектора на території міста, що під покриттям автомагістралі Н-24. Тож після його заміни міська влада буде робити все можливе і неможливе, аби ремонт дороги по місту Вознесенську відбувся вже у 2019 році. Враховуючи досвід населених пунктів інших областей, де ремонт доріг відбувається в комплексі зі встановленням бордюрів, тротуарів, зупинок, спеціального освітлення тощо, задачею міської влади буде забезпечення контролю підрядника ще на етапі проектування дороги. Також міський голова зауважив, що політика Уряду така – спочатку капітально ремонтуються дороги між населеними пунктами, а вже потім у містах та селах.

Після розширеної промови Віталія Лукова присутні жваво ставили запитання, які їх хвилюють. Після запитань до слова запросили начальника Управління соціального захисту населення Ірину Шишляннікову, котра розповіла жителям сіл про можливі соціальні послуги, пільги, субсидії та занотувала собі питання, які потребують нагального вирішення.

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

скачать dle 12.0
Дата публікації: 16.10.2018 0 1 585
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно