альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Тиждень сталої енергії 2018

Вже стало доброю і, водночас, слушною та необхідною традицією щорічно проводити в Україні Європейський Тиждень Сталої Енергії (ЄТСЕ). Цей комплекс масових заходів покликаний привертати увагу громадськості до проблем ефективного використання енергоресурсів, необхідності застосовувати новітні технології та відновлювані джерела енергії, дбайливо ставитися до довкілля та зберігати природні багатства для наступних поколінь.

До заходів, присвячених Тижню сталої енергії, які у Вознесенську відбулися з 4 по 16 червня, було залучено дітей та екоактивістів. Такі заходи традиційно передбачають розвиток дитячих вмінь та самосвідомості. Так, діти мали змогу навчитися робити еко-іграшки – трав’янчики, виготовляти повітряний та водяний сонячний колектори, відвідати об'єкти сортування та переробки вторинної сировини, взяти участь в інтелектуальному змаганні на тему енергоефективності та багато іншого.

Першим заходом, що відбувся в рамках Тижня Сталої Енергії став навчальний візит представників шкіл та органів місцевого самоврядування Доманівської ОТГ та м. Первомайська. Метою заходу став обмін досвідом міста Вознесенська у впроваджені системи роздільного збору сміття на базі шкіл в рамках конкурсу «Життя без сміття». Захід проходив та організовувався громадською організацією «Агентство економічного розвитку». Близько 25 учасників візиту могли детально дізнатися, як саме це працює у нашому місті, поспілкуватися з директорами шкіл та школярами-екоактивістами, що беруть участь у міському конкурсі «Життя без сміття», вислухати представників громадськості та міських чиновників, почути досвід впровадження такого механізму та головне - поміркувати, як саме таку систему впровадити у своїй громаді.

У п’ятницю, 8 червня, за підтримки міського ЦДЮТ діти разом з умілими наставниками вчилися виготовляти еко-іграшки – тряв’янчики з речей, які вийшли з ужитку. Мета акції - навчити дітей використовувати вторинну сировину, застосовуючи свою уяву. Так, насолоджуючись творчістю, діти  вчилися берегти природу. Для виготовлення тряв’янчиків дітям знадобилися капронові шкарпетки, тирса та насіння газонної трави, яке згодом проросте у сформованій іграшці після регулярного поливу.

У вівторок та середу юні талановиті «інженери» 12-15 років, учні ЦДЮТ, робили повітряний та водяний сонячні колектори. Для цього було придбано матеріали та розроблено схему збору колектора. Дитяча кмітливість та винахідливість значно модернізувала проект та прискорила його виготовлення. Особисту подяку висловлюємо підприємцю Євгену Величко за надані енергоефективні матеріали. Головна ідея акції – продемонструвати дітям потенціал сонячної енергії та навчити використовувати його для власних потреб. Після тривалої роботи діти поласували морозивом та обговорили можливість встановлення таких колекторів у себе в будинках.

У четвер, 14 червня, екоактивісти міського конкурсу «Життя без сміття» мали змогу відвідати міський полігон твердих побутових відходів та центр сортування й переробки сміття. Учасники дізналися, як утилізують сміття та до яких негативних наслідків може призвести невідповідальне споживання ресурсів. До найбільш вражаючих фактів можна віднести те, що подекуди висота насипів сміття становить 8 м від рівня землі, а площа полігону становить близько 12 гектарів. Згодом діти навідалися до підприємства сортування сміття, де збирають макулатуру, пластик та скло. Дітей вразив той факт, що навіть колір пластикової пляшки має значення для переробного підприємства. Це зумовлено використанням різних матеріалів, та як наслідок, різних технологій для їх переробки.

У п’ятницю діти взяли участь в інтелектуальному змаганні, де могли продемонструвати свої знання та отримати цінні навички командної гри. Учасники не лише давали відповіді на запитання, а й дізнавалися про цікаві факти про навколишнє середовище. Наприклад, чи не найвищу температуру повітря в Україні було зафіксовано саме у Вознесенську, а річка Південний Буг тече лише по території України. Команда переможців була нагороджена призами - накопичувачами енергії на сонячних батареях (SolarBanks).

Довідково: З 1 вересня 2015 року Фундація ПАУСІ офіційно розпочала реалізацію проекту “Зниження рівня енергоспоживання в будівлях лікарні м. Вознесенськ”. Метою зазначеного Проекту є активізація виконання Плану дій зі сталого енергетичного розвитку в м. Вознесенськ, демонстрація можливостей здійснення подібних проектів у рамках Угоди мерів, досягнення скорочення енергоспоживання до 72% у будівлях Вознесенської міської лікарні. Проект фінансується за кошти Європейського союзу з частковим фінансуванням Вознесенської міської ради.

Директор ресурсного центру

з енергоефективності – Сергій Трандафіл

скачать dle 12.0
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно