альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

28 липня – День Хрещення Київської Русі-України

День Хрещення Київської Русі - України – державна пам’ятна дата в Україні на честь Хрещення Русі, що відзначається щорічно 28 липня — у день пам’яті святого  рівноапостольного князя Володимира. Державне свято встановлене в Україні в рамках святкування 1020-річчя Хрещення Київської Русі згідно з Указом Президента України Віктора Ющенка від 25 липня 2008 року № 668/2008 «Про День хрещення Київської Русі-України».

Прийняття Київською Руссю християнства стало подією вселенського значення, що на віки визначила духовну долю Церкви й українського народу та донині має великий вплив на життя суспільства і держави .

Першою правителькою на Русі, що офіційно прийняла християнство, стала вдова князя Ігоря, княгиня Ольга. Під час її перебування у 957 р. В Константинополі було докладено чимало зусиль, щоб здобути найвищий державний титул “дочки” імператора. Тоді Ольга приватно приймає хрещення. Після повернення з Константинополя княгиня починає проводити лінію на обмеження впливу язичництва у державі, будує дерев’яну церкву святої Софії.

Продовжив справу своєї бабусі – хрестити Київську Русь і проголосити християнство державною релігією – зміг лише князь Володимир Великий. Прийшовши до влади за допомогою варязької дружини і язичницької еліти, Володимир за для їх інтересів запровадив язичницький пантеон богів. На місці старого капища, де стояв ідол Перуна, з’являються шість різноплемінних богів – Перун, Дажбог, Хорс, Стрибог, Сімаргл, Мокош. Але трохи згодом Володимир, переконавшись, що для зміцнення держави та її престижу потрібна нова віра, вирішив прийняти християнство та охрестити весь свій народ.

Після розгрому заколотників у Візантії, влітку 988 р. великий князь Володимир Святославович був охрещений в церкві св. Іакова в Херсонесі, де й одружився з Анною.

Згодом Володимир  хрестив своїх дітей. Місце, де були хрещені його діти в Києві, до цих пір називається Хрещатиком. Піддані Володимира прийняли християнство. Християнство стає державною релігією Київської Русі. Для унормування церковного життя у своїй державі Володимир видав Устав, призначивши десятину на утримання церкви, та визначив права духовенства. На чолі церкви стояв київський митрополит. У великих містах перебували єпископи, які вирішували всі церковні справи своїх єпархій.

Прийняття християнства сприяло формуванню та зміцненню феодальних відносин, розвитку державності, зростанню міжнародного авторитету Київської Русі.

Християнство стало потужним поштовхом для розвитку освіти і культури: почали відкриватися школи, в Києві був збудований головний храм Русі - Десятинна церква Богородиці (996 р.). Прийняття християнства від Константинополя, а не від Риму, призвело до того, що Русь у середині XI ст. виявилася по східний бік Великого розколу 1054 року. Цивілізаційні наслідки цієї події справили величезний вплив на всю подальшу історію східнослов'янських країн.

Слід пам’ятати історію та дбати про добробут українського суспільства. Відзначення цієї знаменної дати об’єднує нас навколо справжньої духовної радості та національної ідеї, поваги до вічних християнських цінностей.

До цієї визначної події в бібліотеці  №1 для широкого кола користувачів розгорнуто книжкову виставку - подію  «Хрещення Київської Русі-погляд скрізь віки». На виставці презентовані видання з історії християнства та духовної культури України-Русі.

У цей святковий день бажаємо усім Божої благодаті, міцного здоров’я та добробуту, наснаги та успіхів у подальшій діяльності на благо України!

Бібліотека №1

КЗ «Бібліотечна мережа

м. Вознесенська»

скачать dle 12.0
Дата публікації: 23.07.2018 0 1 891
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно