альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Козацькими стежками

14 жовтня – особливий день для народу України. В цей день злилися три надзвичайно важливі, доленосні свята: День українського козацтва, свято Покрова Пресвятої Богородиці і День захисника України.
Майже три століття козаки, об’єднавшись, боронили рідну землю від підступних ворогів. Мали гучні перемоги, але й потерпали від жорстоких поразок. Кожен в Україні чув про козаків. Про них написано багато наукових праць і художніх творів, знято художні фільми. Про козацький рід і його ватажків говориться в урочистій пісні нашої держави - гімні України. Козаків можна побачити на парадах українського війська, їх зображення є на українських грошах та поштових марках. Козак в генетичній пам’яті народу - це звитяжний воїн, що не розлучається з шаблею, захисник Вітчизни, оборонець прав, віри, звичаїв та гідності кожного, хто живе під небом України. Неможливо переоцінити історичне значення й заслуги козацтва в утвердженні української державності та його вагомий внесок у сучасний процес державотворення.
Унікальність нашої історії і нашого народу в тому, що в козацтві виявився творчий і волелюбний дух наших предків. Багато хто з нас сьогодні має козацькі прізвища. Через козацтво створювалася наша історія, і кожен з нас не тільки причетний, а й відповідальний за неї. Святкування Дня українського козацтва збігається зі святом Покрови Пресвятої Богородиці. З давніх-давен Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх його збройних формувань. Запорожці мали на Січі церкву на честь Покрова Пресвятої Богородиці з її іконою.
В Україні немає важливішого чинника, який би був і центром, і перехрестям, і змістом переважної більшості соціальних процесів, та важливішого компонента національної й територіальної консолідації, ніж козацтво.
Козаки - це окреме і неповторне явище не тільки в українській історії, а навіть у світовій. Ніде у світі не було такого поняття, як СІЧ. Недаремно разом з мужністю, силою, хитрістю та розумом козаків частенько зустрічається краплинка містики, яка робить їх чимось більшим, ніж просто воїнами.
Відзначити цей день у Вознесенському краєзнавчому музеї запросили учнів 9-х класів, які вже добре вивчили на уроках історії про історичний шлях розвитку козацтва. В пізнавальній грі «Козацькими стежками» взяли участь команди учнів 9-х класів ЗОШ № 7 та ЗОШ № 10. В ході гри діти перегорнули важливі сторінки життя українського козацтва, згадали видатних отаманів та героїчні події тих славних часів. Подорож мала зупинки на семи станціях: станція «Слава героям», «Співоче поле», «Козацький літопис», «Козацький телеграф», «Кам’яні фігури», «Козацька мудрість», та «Знавці історії рідного краю». Авторитетне журі в складі: Яроцька Я. В., начальник відділу культури та спорту Вознесенської міської ради, Ованесіян В. П., директор КЗ «Вознесенський художній музей Є. А. Кібріка», Шпичко Г. В., викладач, учасник АТО, оцінили участь команд в конкурсах. Всі учасники були відзначені солодкими призами.
Завідуюча краєзнавчим музеєм Т.А.Городня
скачать dle 12.0
Дата публікації: 15.10.2019 0 831
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно