альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

Тренінг з медіаграмотності в бібліотеці

В останні роки Україна та події, що в ній відбуваються, стали центральними темами в провідних мас-медіа різних країн. У цьому потоці інформації та новин також можна побачити маніпуляції, пропаганду і неправдиву інформацію (фейки), які часом, буває, досить важко розпізнати без основних навиків і знань з медіаграмотності.

Споживачі інформації у медіа та соціальних мережах, які водночас є і її творцями, повинні почати критичніше ставитися до повідомлень у ЗМІ, не вірити усьому, що опубліковано, перевіряти інформацію у кількох джерелах, щоб уникнути поширення фейків, тобто неправдивих новин.

Сучасна людина повинна знати, що таке медіаграмотність.

Медіаграмотність — сукупність знань, навичок та умінь, які дозволяють людям аналізувати, критично оцінювати і створювати повідомлення різних жанрів і форм для різних типів медіа, а також розуміти і аналізувати складні процеси функціонування медіа у суспільстві та їх вплив. В основі медіаграмотності — модель, яка заохочує людей замислюватися над тим, що вони дивляться, бачать, читають.

Грамотна людина, якщо бачить сумнівну інформацію, намагається її перевірити. Це людина, яка не просто пливе за інформаційною течією, а критично сприймає цей потік. Інформація уже позбавлена ореолу святості чи таємничості, як це було у радянський період, коли відомостей бракувало. Зараз повідомлень та новин – надлишок. Інформації стало багато, тому гостро постала проблема її аналізу та критичного сприйняття, щоб відсіяти неправду. «Стати медіаграмотним» – не означає пройти якісь курси, вивчитися, отримати сертифікат, і на цьому все. Медіаграмотність – це практичний навик, риса стилю життя.

З цією метою, 7 лютого у рамках реалізації проекту Миколаївської обласної універсальної наукової бібліотеки «Медіаграмотна громада: місія здійсненна!» на базі бібліотеки №4 КЗ «Бібліотечна мережа м. Вознесенська» пройшов методичний тренінг для бібліотечних фахівців КЗ «Бібліотечна мережа м. Вознесенськ», центральних районних бібліотек, районних бібліотек для дітей, сільських бібліотек ЦБС та публічних бібліотек ОТГ Братського, Веселинівського, Вознесенського, Єланецького районів.

Тренінг проходив в цікавих форматах: діалоги, дискусії, робота в групах, практичні завдання. Присутнім було представлено багато корисних презентацій, підготовлених високо кваліфікованими спеціалістами Миколаївської обласної універсальної наукової бібліотеки Сидоренко Ларисою Леонідівною та Фікс Ольгою Іванівною.

Учасники тренінгу аналізували різні медіатексти (новини з онлайн-видань, телесюжети, фотографії), визначаючи, наскільки вони є якісними – з огляду на дотримання стандарту балансу, достовірності, відокремлення фактів від коментарів.

Учасників навчали, як виявляти маніпуляції, як розпізнати фейкові  новини та порушення стандартів інформаційної журналістики.

Під час тренінгу фахівці отримали нові знання, ознайомилися з методиками для подальшого самостійного розвитку та роботи з користувачами. Адже важливе завдання сучасної бібліотеки – допомагати своїм дорослим, юним і, навіть, наймолодшим читачам вчитися компетентне споживати будь-які повідомлення в мас-медіа та вміти створювати свій власний медіа-продукт.

Миколаївською обласною універсальною науковою бібліотекою було запропоновано Управлінню освіти Вознесенської міської ради також провести тренінг «Медіаграмотність: розібратися не можна повірити» для викладачів коледжів та вчителів загальноосвітніх шкіл міста Вознесенська. Ми вдячні начальнику Управління освіти Кисільовій Світлані Вікторівні за плідну співпрацю у проведенні методичного тренінгу  з медійної грамотності. Бібліотеки і школи - єдиний механізм, діяльність якого спрямована на виховання підростаючого покоління. Спільні зусилля педагогів і бібліотекарів є одним із необхідних чинників, швидкого та якісного надання необхідної інформації, які матимуть добрі наслідки та допомагатимуть гармонійному розвитку нашого міста.

Сучасний користувач повинен розуміти, наскільки важливо володіти інформацією, зберігати її, систематизувати і передавати, а найголовніше - критично оцінювати, відрізняючи від пропаганди та маніпулятивної брехні, формувати аргументоване власне бачення подій.

Медіаграмотність - сучасна потреба інформаційного суспільства, а сучасні можливості бібліотеки –шлях до неї!

Бібліотека №1

КЗ «Бібліотечна мережа м. Вознесенська»-

Центр місцевого краєзнавства

скачать dle 12.0
Дата публікації: 11.02.2019 0 2 113
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно