альтернативный текст

Вознесенськ

інтернет-портал територіальної громади

27 січня -Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

Світова спільнота цього дня не тільки згадує жертв людиноненависницької політики, але й засвідчує прагнення до боротьби з антисемітизмом, расизмом та всіма іншими формами нетерпимості, які можуть призвести до цілеспрямованого насилля стосовно окремої групи людей.

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року, співавторами якої виступили 100 держав, в пам’ять про жертв нацистського терору під час Другої світової війни.

Україна на державному рівні приєдналася до відзначення цієї міжнародної дати у 2012 році, хоч і була однією з шести країн-ініціаторів прийняття оонівського документа.

Відповідно до постанови Верховної Ради України від 5 липня 2011 р. № 3560-VI «Про 70-річчя трагедії Бабиного Яру» на державному рівні Україна вперше провела  жалобнi заходи Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту у 2012 році.

 27 січня 1945 року війська 1-го українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц. Цей табір став у сучасному світі символом нацистських злочинів. За різними оцінками, у таборі смерті загинуло від 1,5 до 2,2 млн невільників. Загальна ж кількість страчених упродовж Голокосту значно більша.

Слово «голокост» походить із грецької мови та має дві частини: holos, що означає «випалений», або «цілковито спалений», та kaustos, що означає «офіра». Спочатку слово «голокост» мало релігійний підтекст, але також уживалося протягом сторіч стосовно катастроф та великого лиха, переважно пов’язаних із пожежами. Уже в середині XX століття слово «голокост» вживали в пресі щодо хвилі терору проти єврейського населення Європи, початого Адольфом Гітлером. Із середини 50-х років XX століття слово «голокост» загальновживане стосовно політики винищення нацистами під час Другої світової війни євреїв та інших народів Європи. У такому сенсі сучасне слово Голокост (Holocaust), на відміну від іншого його значення, пишемо з великої літери.

Після закінчення Другої Свiтової війни світова громадськість охарактеризувала дії нацистів як злочин проти миру і людяності та прийняла рішення судити тих, хто залишився. На знаменитому Нюрнберзькому процесі, який тривав більше десяти днів, була озвучена офіційна на той момент цифра вбитих євреїв – 6 млн. з них -1,5 млн. дітей. Однак ця цифра, безумовно, не відображає дійсності, оскільки поіменного списку загиблих немає.

 Згідно з цими даними, у Польщі загинуло 3 млн. євреїв, СРСР – 1,2, Білорусії - 800 тис., Литві та Німеччині - по 140 тис., Латвії - 70 тис., Угорщини - 560 тис., Румунії - 280 тис. , Голландії - 100 тис., у Франції та Чехії - по 80 тис., у Словаччині, Греції, Югославії було знищено від 60 до 70 тис.

 Друга Світова війна була також трагедією для i українських євреїв. За період з 1941 до 1945 року на українських землях загинуло близько 3 000 000 мирних жителів, з яких близько 850 000 — 900 000 складали євреї, що проживали в Україні. Тiльки в Бабиному Яру нацисти знищили близько 100 тисяч євреїв.     

Це страшне і нелюдське явище, яке відбувалося в період 1933-1945-х років, що призвело до умисного винищення практично однієї третини євреїв, а також незліченної кількості представників інших нацменшин, породжене ненавистю і фанатизмом, затятим расизмом і принизливими забобонами, які панували тоді в фашистської Німеччини –не повинно повторитися!

Міжнародне співтовариство "беззастережно засуджує всі прояви релігійної нетерпимості, підбурювання, переслідування або насильства щодо окремих осіб або громад, зумовлені етнічним походженням або релігійними віруваннями, де б вони не мали місце", - йдеться в тексті резолюції. Справжні і майбутні покоління не повинні забувати уроків наших загальнолюдських і настільки трагічних катастроф, інакше може виникнути дуже високий ризик повторення подібних моментів у майбутньому.

У цей день, День скорботи і пам’яті, ми приєднуємося до загальної печалі і прагнемо співчувати всьому цьому болю та втраті, ім’я якої Голокост. Її ніяк не заповнити. Вже не запобігти. Але нехай живе надія, що подібного більше ніколи не повторитися!

Бібліотека №1 

КЗ «Бібліотечна мережа м. Вознесенська»

-Центр місцевого краєзнавства

скачать dle 12.0
Дата публікації: 25.01.2019 0 750
лучший сайт где можно скачать шаблоны для dle 11.2 бесплатно